20-те най-устойчиви на слънце висящи растения

Ако искате да украсите балкона или вътрешността на дома си с висящи растения, ще ви препоръчаме най-подходящите такива; не само заради красотата им, но и защото издържат на слънце.
20-те най-устойчиви на слънце висящи растения

Написано от Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Последна актуализация: 17 април, 2023

Когато дойде пролетта, красивите висящи растения дават живот на вашия дом и се превръщат в най-красивото присъствие.

Трябва да знаете, че висящите растения са отличен избор, когато имате балкони или прозорци и малко място вътре, за да поставите вашите саксии. Прочетете, за да научите опциите, които сме подготвили за вас.

Най-подходящите и красиви висящи растения, които можете да имате

Въпреки че е вярно, че във висящи саксии можете да поставите растенията, които искате, най-добре е да изберете тези, които висят. Този тип растения имат структури, които не са изправени и започват да растат надолу. Именно това ги прави толкова впечатляващи.

Има цъфтящи и нецъфтящи растения, които са много популярни сред тези, които имат предимството да имат балкони или прозорци с парапети у дома. От друга страна, трябва също да изберете растения, които са устойчиви на слънце, тъй като, когато са навън, те обикновено са пряка слънчева светлина.

Ако вашите растения не са устойчиви на тези условия, те ще изсъхнат.

Сега, без повече шум, ви представяме списъка с най-устойчивите на слънце висящи растения за декориране на открито. Изберете тези, които ви харесват най-много!

1. Висяща папрат

Висящите папрати са едно от най-класическите растения за украса. <линия></линия>

Висящата папрат или нефролепис е красиво растение, което привлича вниманието благодарение на особената форма на листата си. Те са много зелени, дълги и висящи.

Устойчиви са на слънчева светлина, макар и не на пряка слънчева светлина. Това означава, че можете да го поставите на балкон с полусянка.

Грижата за него е много елементарна. Достатъчно е да осигурите на папрата богат на хранителни вещества субстрат, както и постоянно поливане, за да поддържате влажната й среда, като много добра идея е листата й да се пръскат от време на време.

2. Върбинка

Вербените са страхотни висящи растения.

Върбинката, чието научно име е Verbena officinalis, има много красиви цветове, които достигат своя максимален разкош между пролетта и лятото. Това е висящо растение, което се използва широко в естествена декорация, особено на външни пространства, тъй като издържа на пряка слънчева светлина. Известно е и с лечебните си свойства.

Честото поливане е достатъчно, за да се грижите за това растение. Ще забележите, че когато му липсва вода, листата му изглеждат някак увехнали, така че е добре да регулирате водата, за да избегнете стреса.

През студените месеци е по-добре да ги поставите на закрито.

3. Растението броеница

Сукулентно растение

Растението броеница или Senecio rowleyanus е сукулент. Следователно малките му листа са месести.

Поразителното при това растение е, че листата му са кръгли и малки, като зърната на броеница. Това е висящо растение за полусянка, но не и за пряко слънце. Избраната от вас саксия трябва да има добър дренаж.

4. Висящи растения: Петунии

Петуниите са любими цветя на мнозина.

Четвъртото от най-добрите висящи растения, които имаме за вас, е каскадната петуния ( Petunia surfinia ). Най-голямата атракция на това растение са неговите цветове и жизнеността на цветовете му. Можете да го намерите в нюанси като бели, розови, лилави и двуцветни комбинации.

Освен това ще цъфти същата година, в която го засадите. Пролетта е сезонът на цъфтеж, до късна есен. Тези растения изискват достатъчно количество слънчева светлина и често поливане, за да растат здрави.

5. Висящи растения: Фуксия

Фуксиите са сред любимите висящи растения.

Фуксията или Fuchsia hybrida е известна като “обеци на кралицата” или “обечки” заради формата на цветовете си. Това е едно от най-добрите висящи растения, които можете да имате.

В градините се среща като храстовиден вид, но това не означава, че не могат да се приспособят към живота във висящи саксии. Освен това е много издръжливо, но се препоръчва да се отглежда на полусянка.

Сезонът на цъфтеж на фуксията продължава от лятото до началото на есента.

6. Импатиенси

Циганчета

Циганчето или Impatiens walleriana са сред най-добрите висящи растения, които можете да имате на балкона си. Те се открояват с красотата и простотата на своите цветове, често срещани в цветове като бяло, розово, лилаво или червено. Техните багри контрастират по много забележителен начин с интензивното зелено на листата им.

Сред грижите им са постоянно поливане и полусенчесто пространство, за да не изгорят красивите им цветя.

7. Паяково цвете

Едно от многото висящи растения, които можете да имате.

Паяковото цвете, е едно от най-красивите висящи растения, които можете да имате у дома, както на закрито, така и на открито. Общото му име се дължи на факта, че потомството му расте от няколко пръчки, които излизат от вътрешността му.

От тези потомци можете лесно да размножите растението, за да имате повече екземпляри у дома. Освен това се погрижете за него, като му предложите добре дрениран субстрат, полусенчести места и умерено поливане.

8. Висящи растения: Диасция

Още едно красиво висящо растение

Розовата кралица е друго от най-добрите висящи растения, които можете да покажете на балкона си. Това е тревисто едногодишно растение, което расте бързо, покривайки саксията, в която се намира, с красивите си цветове, които излизат веднага щом настъпи пролетта.

Можете да го поставите на полусянка или на пряко слънце. Разбира се, ще трябва да го поставите вътре, когато започне студеният сезон, тъй като изобщо не издържа на замръзване.

Други висящи растения, които можете да поставите на балконите си

Pothos е едно от най-лесните за поддръжка висящи растения.
Epipremnum aureum.

Въпреки че 8-те висящи растения, които споменахме, са сред най-известните, опциите не свършват дотук. По този начин, за да различите вашите прозорци или балкон от останалите, имате още тези 12 алтернативи:

 1. Бегония драконово крило.
 2. Немезия или Nemesia strumosa.
 3. Магарешка опашка или Sedum burrito.
 4. Nasturtium или Tropaeolum majus.
 5. Purpurea или Tradescantia pallida.
 6. Gitanilla или Pelargonium peltatum.
 7. Pothos или Epipremnum aureum.
 8. Калибрахое или Calibrachoa x hybrida.
 9. Растение милионер или Plectranthus verticillatus.
 10. Висящ кактус или Rhipsalis cassutha.
 11. Кактус рибена кост или Epiphyllum anguliger.
 12. И накрая, растението тамян или Plectranthus coleoides “Marginatus”.

Има много висящи растения, от които можете да избирате. Изброяваме ви най-добрите, като се има предвид тяхната адаптация към външната среда. Затова с удоволствие избирайте тези, с които ще украсите балконите или прозорците си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Guo, Y., & Warner, R. M. (2020). Dissecting genetic diversity and genomic background of Petunia cultivars with contrasting growth habits. Horticulture research7.
 • Kubica, P., Szopa, A., Dominiak, J., Luczkiewicz, M., & Ekiert, H. (2020). Verbena officinalis (common vervain)–a review on the investigations of this medicinally important plant species. Planta medica86(17), 1241-1257.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.