Най-често срещаните патогени през лятото

Има различни патогени, които се размножават по-добре през лятото, тъй като тогава е горещо и влажно. Та кои са най-често срещаните патогени през лятото? Прочетете следващите редове, за да научите повече.
Най-често срещаните патогени през лятото

Последна актуализация: 03 май, 2021

Както всички знаем с настъпването на лятото се наблюдава и рязко покачване на температурите навън. В резултат на това шансовете за поява на редица инфекции също нарастват, тъй като определени микроорганизми притежават способност да се размножават бурно при такива условия. Та кои са най-често срещаните патогени през лятото?

Излагаме се на действието на вируси, бактерии и гъбички целогодишно. Но поради специфичните особености на лятото, някои от тях се размножават много по-лесно през летните месеци. В следващите редове ще ви разкажем за най-често срещаните патогени приз лятото, както и как засягат здравето ни.

Какво представляват патогените?

С термина патогени свързваме всеки един микроорганизъм притежаващ способността да причинява дискомфорт или заболяване на гостоприемника, който обитава. Това определение се отнася за всички видове микроорганизми като вируси, бактерии, гъбички, протозои и други по-сложни микроорганизми.

Важно е да отбележим, че някои от заболяванията, които ще споменем по-долу, имат различен произход поради клиничните си симптоми. С други думи те могат да бъдат причинени от патогени от различни видове и дори различни семейства. Тези групирания на микроорганизмите улесняват лечението.

Кои са най-често срещаните патогени през лятото?

През лятото високата температура осигурява идеалната среда за развитие на определени патогени.

Вируси и бактерии причиняващи възпаление

Конюнктивитът и ушните инфекции са възпалителните заболявания, които се срещат най-често край обществените плувни басейни през лятото.  Конюнктивитът представлява възпаление на конюнктивата – прозрачната мембрана покриващ вътрешната част на окото. Симптомите му са следните:

 • Подуване на очите
 • Зачервяване на очите
 • Сълзене
 • Жълт секрет

Конюнктивитът може да бъде с вирусен или бактериален произход. В повечето случаи на конюнктивит в основата му стои аденовирус. Този вирус се разпространява чрез директен контакт както и чрез частици в замърсена, заразена вода.

Ушните инфекции от друга страна обикновено са бактериални, ако става въпрос за инфекции на външната част на ушния канал. Според разположението си, ушните инфекции се класифицират на вътрешни (инфекции на вътрешното ухо) и външни (инфекции на външното ухо). Клиничните им прояви включват следното:

И двете заболявания имат нещо общо: патогените, които ги причиняват, независимо дали става въпрос за вируси или бактерии, живеят във водата и обичат високите температури. Затова топлите плувни басейни са перфектното място за заразяване с тези повърхностни инфекции.

Имайки това предвид трябва да поддържате добра хигиена и да ползвате само лични вещи. Запомнете, че тези микроорганизми също живеят върху повърхностите.

Патогени причиняващи хранително отравяне

Патогени и отравяне с храна

Отравянето с храна е по-често срещано поради неправилното съхраняване на хранителните продукти.

Едва ли има някой, на когото да не му се е случвало да се разболее от неприятна диария след обилна гощавка през лятото. Отравянето с храна е нещо често срещано през лятото.

На първо място това се случва, тъй като по-високите температури спомагат размножаването на много организми, което води и до разваляне на храната. Храненето на морския бряг или на басейна, където хигиенни мерки са ниски е много по-рисково отколкото храненето в собствената ви чиста кухня.

Според  MedlinePlus някои от най-често срещаните патогени през лятото причиняващи това клинично заболяване са:

 • Бактерии принадлежащи към вида Campylobacter, грам-отрицателни бактерии, които са силно подвижни.
 • Бактерията E. Coli, която обикновено обитава човешката бактериална флора, без да причинява проблеми. Но определени щамове водят до появата на диария, когато се прикрепят към стените на лигавицата на червата.
 • Vibrio cholera – бактерия с два серотипа, причиняващи заболяване, които познаваме като холера.
 • Бактерии принадлежащи към рода Salmonella, които притежават способност да се размножават много интензивно при по-високи температури.

Както видяхте повечето случаи на диария през лятото са на бактериална основа. Тъй като е по-лесно един животински микробиом да се „смеси“ с месото, когато последното не е съхранявано правилно. Същевременно често се среща  и водата използвана за готвене и миене също да бъде замърсена с патогени.

Препоръчваме ви да прочетете и: 10 признака за тънкочревен бактериален свръхрастеж

Други често срещани патогени през лятото

Споменатите по-горе патогени са най-често срещаните през лятото. Но не можем да приключим тази статия, без да се спрем и на някои други патогени типични за летния сезон.

 • Според Световната здравна организация, има 10 често срещани заболявания предавани от насекоми на хората. Репродуктивният цикъл на повечето от тези видове приключва със съзряването им през пролетта и лятото. Затова честотата на тези заболявания се увеличава през това време на годината. Става въпрос за болести като денга треска, малария, лайшманиоза и жълта треска, често причинени от вируси и протозои.
 • Гъбичките причиняващи кожни заболявания също се срещат често през лятото. Обществените басейни и места за къпане са перфектната среда за тях. Причината отново се крие във факта, че високите температури и ниво на влажност спомагат разпространението им.

Както видяхте списъкът с патогени причиняващи различни заболявания през лятото на практика е безкраен. Бактериите заемат първото място, тъй като водят до появата на възпалителни заболявания, както и на гастроентерити и диарии.

Затова е важно да обръщате изключително внимание на това къде се храните, къпите, плевате и ходите до тоалетна, когато сте във ваканция. Ако развиете каквито и да е било симптоми на инфекция, веднага потърсете лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Perencevich EN, McGregor JC, Shardell M, et al. Summer Peaks in the Incidences of Gram-Negative Bacterial Infection Among Hospitalized Patients. Infect Control Hosp Epidemiol. 2008;29(12):1124‐1131.
 • Fares A. Factors influencing the seasonal patterns of infectious diseases. Int J Prev Med. 2013;4(2):128‐132.
 • Durkin MJ, Dicks KV, Baker AW, et al. Seasonal Variation of Common Surgical Site Infections: Does Season Matter?. Infect Control Hosp Epidemiol. 2015;36(9):1011‐1016.
 • Eber MR, Shardell M, Schweizer ML, Laxminarayan R, Perencevich EN. Seasonal and temperature-associated increases in gram-negative bacterial bloodstream infections among hospitalized patients. PLoS One. 2011;6(9):e25298.
 • Azcona L. Dermatomicosis comunes en verano. Identificación y tratamiento. Farmacia Profesional. 2003; 17(6): 78-83.
 • Werner B. Infecciones por parásitos más frecuentes y su manejo. Revista Médica Clínica Las Condes. 2014; 25(3): 485-528.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.