7-те най-често срещани грешки при премахване на грим и как да го направите правилно

Допускането на грешки при премахването на грима може да доведе до здравословни проблеми на кожата. Кои са най-често срещаните? Научете всичко за тях тук!
7-те най-често срещани грешки при премахване на грим и как да го направите правилно

Написано от Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Последна актуализация: 28 юни, 2023

Днес искаме да поговорим с вас за най-честите грешки при премахване на грим. Освен да се фокусираме върху това, което може да правите неправилно, искаме да знаете как да не грешите, за да се грижите и защитавате лицето си.

В допълнение, тази статия е напомняне колко е важно да премахвате грима в края на деня. Не забравяйте, че ежедневното почистване на кожата е от решаващо значение за поддържането й здрава. По този начин почиствате следи от пот, мъртви кожни клетки и масло. Внимание!

Често срещани грешки при премахване на грим

Кожата е най-големият орган на тялото и като такъв изпълнява жизненоважна функция. Както е описано в публикация в Националния център за биотехнологична информация, тя действа като защитна бариера, за да предпази вътрешните структури от стрес и фактори на околната среда.

Също така съдържа голямо разнообразие от рецептори, които са отговорни за откриването на болка, натиск, температура и допир. Да не говорим за нейните терморегулаторна и метаболитна функции. По отношение на последната се откроява ролята й в производството на витамин D и в съхранението на липиди.

Важно е да се има предвид, че изисква определени грижи, за да се поддържа в оптимално състояние. Контактът й с UV лъчи, замърсяването и отпадъците, които естествено отделя, могат да причинят преждевременно влошаване и проблеми.

Така че, когато става въпрос за грижа за лицето, процесът на премахване на грима не трябва да се пренебрегва. Освен това трябва да се опитате да избегнете някои грешки, които могат да намалят качеството му. И така – за какво става въпрос?

1. Премахване на грима ви набързо

Най-честата грешка на жените при премахването на грима е да го правят набързо. Причината за това е, че те пренебрегват важни стъпки, които гарантират дълбоко и достатъчно почистване.

Има и такива, които ще кажат, че важното е да се премахне грима и това е. Но когато това се направи бързо, премахват ли се всички следи от продуктите за красота ? Най-вероятно не. Е веднъж годишно не вреди, но неправилното изпълнение в ежедневието се отразява на здравето на кожата.

Всъщност научните изследвания показват, че козметиката може да допринесе или да влоши акнето. Въпреки че все още са необходими повече изследвания, известно е, че това се случва, защото остатъците от грим блокират порите и пречат на кожата да изхвърли естествените си мазнини.

2. Не премахвате грима си всеки ден

Представете си, ако лошото премахване на грима е вредно за здравето на лицето ви, какво ще бъде, ако не го правите всеки ден? Краткосрочните и дългосрочните рискове варират от появата на акне до черни точки, изразени бръчки, дехидратация и сухота.

И според изследователски статии е важно да премахвате грима всеки ден. Всъщност, в зависимост от типа и характеристиките на всяка кожа, лицето трябва да се почиства веднъж или два пъти на ден, не само с препарати за премахване на грим, но и с много вода.

Това гарантира премахването на следи от козметика, замърсяване, пот и мазнини, натрупани през деня.

3. Използване на неподходящи средства за премахване на грим

Както има видове грим, така има и видове препарати за премахване на грим според вида на продукта. Затова е грешка да използвате неподходящ продукт за козметиката, която използвате.

Например, ако използвате водоустойчив и силно устойчив грим, трябва да използвате двуфазен препарат за премахване на грим, който смесва водна основа с маслена основа, за да осигури по-дълбоко почистване.

Друга грешка е да използвате кърпички за премахване на грим всеки ден. Въпреки че са бърз вариант, материалът, от който са направени, може да бъде абразивен в дългосрочен план. При триене върху кожата, то може да причини чувствителност и увреждане.

4. Пренебрегване на деликатни зони като очите

Публикация от Offarm показва, че кожата около очите е много по-тънка от кожата около останалата част от лицето и тялото. Следователно трябва да се приеме, че е много по-деликатна. Това е така не само защото не е много дебела, но и защото е по-еластична и има малко мастни жлези.

Поради тези характеристики, изисква специални грижи, тъй като външни агенти – като слънчеви лъчи, замърсяване и грим – могат да й повлияят в по-висока степен.

Ето защо, когато премахвате грима, е препоръчително да използвате хипоалергичен или специален продукт за зоната. Нанасянето му трябва да е нежно, без излишен натиск.

5. Забравяне на контурите на лицето и шията

Повечето жени знаят, че контурите на лицето и шията трябва да се гримират много добре, за да се постигне равномерен и естествен завършек. Една от най-честите грешки при премахването на грима обаче е забравянето на тези зони.

В резултат на това порите могат да се препълнят и да се появят черни точки, пъпки и други петна. Да не говорим, че върху възглавницата ви може да остане петно от грим.

6. Пропускане на тоника за лице

Чрез статия в Професионална аптека, експертите предлагат да използвате тоници за лице след използване на препарати за премахване на грим. Причината? Тези продукти помагат за нормализиране на кожата и допълват почистването.

След строга рутина все още може да има следи от козметика и мръсотия по лицето. Тонерът запечатва и премахва всякакви остатъци. Освен това подготвя дермата за хидратация и спомага за стимулиране на циркулацията.

7. Забравяне на овлажняването

Друга често срещана грешка е да забравите да хидратирате кожата си след премахване на грима. Тъй като се състои основно от вода, тя е основен елемент за поддържане на вашето здраве и естетика. Дехидратацията е основна причина за груба и суха кожа.

Поради тази причина всяка рутина, която включва грижа за лицето, включва хидратиране като задължителна стъпка. Някои препоръчвани кремове са тези, които съдържат ретинол, витамин Е, хиалуронова киселина, млечна киселина и керамиди.

Правили ли сте тези грешки при премахване на грим?

Възможно е в даден момент да сте допуснали тези грешки при премахването на грима или все още да ги правите. Ако е така, важно е да ги коригирате, за да избегнете бъдещи проблеми. Въпреки че отнема малко време във всеки момент от деня, когато се чувствате уморени, струва си да го прилагате всеки ден.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.