Мелатонинови серуми: Нова тенденция в красотата

Знаете ли, че липсата на сън може да се отрази на кожата ви? Прочетете следващите редове и научете как да се грижите за себе си като почивате и използвате антиоксиданти.
Мелатонинови серуми: Нова тенденция в красотата
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 26 март, 2023

Живеем в свят, в който задълженията и стресът често ни карат да не си почиваме достатъчно. Сънят обаче е физиологична необходимост и хроничната липса на сън ускорява преждевременното стареене на кожата. Така че използването на продукти за защита на кожата е силно препоръчително. Днес ще ви разкажем всичко за мелатониновите серуми и как да ги включите в рутината си за красота.

Благодарение на козметичната и дерматологичната индустрия успяхме да намерим естествени активни съставки, които имитират възстановителните свойства, които мелатонинът има за дермата. Този хормон играе основна роля за качеството на съня, но има и ползи за здравето на кожата.

Мелатонинови серуми.
И мъжете, и жените могат да се възползват от ефектите на мелатониновите серуми върху кожата.

Мелатониновите серуми и тяхното антиоксидантно действие

Няколко проучвания потвърждават, че мелатонинът, освен че е хормон на съня, има и страхотни антиоксидантни и защитни свойства за кожата. Поради тази причина активният му компонент намира широко приложение в продуктите за локално приложение. Тъй като спомага за поддържането на клетките на кожата в перфектно състояние.

Мелатониновите серуми позволяват на уморената кожа да се почувства ревитализирана, подсилена и здрава, тъй като произвеждат повече блясък и еластичност при редовна употреба. Това е благодарение на техните естествени съставки, които възпроизвеждат защитните и антиоксидантни ползи, които хормонът използва за кожата.

Поради гореизложеното е много важно да разгледате списъка на съставките на най-добрите продукти за грижа за лицето, предлагани в сертифицирани дерматологични и козметични магазини. Някои от серумите за лице, които емулират кожните свойства на мелатонина, имат във формулата си такива ключови компоненти като екстракт от гардения, ботаническа активна съставка, която активира биологичните механизми на кожата.

Мелатонинови серуми.
Серумите с екстракт от гардения се използват заради техните биологични ефекти върху кожата.

Гарденията е растение, използвано от древни времена в традиционното билкарство за намаляване на тревожността и насърчаване на съня. А екстрактът, използван в серумите с мелатонин, има молекула, подобна на този хормон. Това му позволява да се свърже с рецепторите на епидермалните клетки и да осигури подобни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Ефектът на мелатонина върху тялото

Точно както доброто хранене и редовната физическа активност, ежедневната почивка е от съществено значение за поддържане на здраво тяло и ум. Освен това препоръчителните осем часа сън на ден за възрастни също има положителен ефект върху регенерацията на кожните клетки. Нещо, което държи вътрешното стареене под контрол.

И въпреки че стареенето е естествен биологичен процес, има няколко фактора, както физически, така и от околната среда, които могат да го ускорят. Изследване, ръководено от професионалисти от University Hospital Cleveland Medical Center, показа, че твърде малкото сън на ден е свързано с появата на признаци на преждевременно стареене. Като матова кожа, петна и така наречените бръчици от смях.

И така, мелатонинът е хормон, който влияе върху качеството на съня. Но освен това някои специалисти го смятат за “неутрализатор на стареенето”. Това е така, защото той проявява антиоксидантни, противовъзпалителни, имуномодулиращи и противотуморни способности. Ползи, които влияят положително върху здравето на кожата.

Жена със серум.
Процедурите с грижа за лицето се стремят да намалят забележимите ефекти от стареенето върху кожата.

Осигурете си достатъчно почивка и рутинна грижа за лицето

Ако забележите, че липсата на сън или общата умора са застрашили здравето и красотата на кожата ви, време е да започнете да правите нещо по въпроса. Така че през деня не забравяйте винаги да почиствате, овлажнявате и да се грижите за лицето си със слънцезащитен крем. А през нощта следвайте рутина за лице със специфични продукти, като серуми с мелатонин.

За да има по-голям ефект от тези процедури, те трябва да се прилагат след старателно почистване на лицето. Просто разклатете бутилката, поставете три или пет капки в дланта на ръката си и затоплете продукта. След това се възползвайте от предимствата на ароматерапията и вдишайте няколко пъти, преди да разнесете продукта по цялата кожа. Завършете с нежен масаж и малко овлажнител.

Не забравяйте, че въпреки че серумите имат големи антиоксидантни ползи за кожата, те не заместват добрия нощен сън. Затова се погрижете за дермата си с рутина за лице, но също така дайте на тялото си почивката, от която се нуждае, за да възстанови енергията си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Rusanova, Iryna, et al. “Protective effects of melatonin on the skin: Future perspectives.” International journal of molecular sciences 20.19 (2019): 4948.
  • Oyetakin‐White, P., et al. “Does poor sleep quality affect skin ageing?.” Clinical and experimental dermatology 40.1 (2015): 17-22.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.