5 начина да направите енергийно прочистване у дома

Извършването на енергийно прочистване у дома може да ни помогне да постигнем по-добър психически и емоционален баланс. Растенията и тамянът са идеални за премахване на лошите вибрации от нашия дом.
5 начина да направите енергийно прочистване у дома

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Правенето на енергийно прочистване у дома може да бъде много необходимо в моменти, когато чувстваме, че околната среда е „тежка“ или когато ви се струва, че нещата не протичат както трябва.

Има няколко начина да направите това: използване на есенции, растения и отваряне на прозорци и врати за циркулация и смяна на въздуха, зареден с негативизъм и позволяващ навлизане на по-добри вибрации.

Един от най-популярните методи днес е този, предложен от Мари Кондо. Има обаче много други, с които да опитате да направите енергийно прочистване у дома. Всеки е свободен да избере метода, който е най-подходящ.

Мари Кондо вярва, че като почиствате и подреждате къщата, вие „подреждате живота си“, което може да доведе по-добро благополучие.

Кога и защо правим енергийно прочистване у дома?

Има моменти в живота, когато изглежда, че всичко е негативно. Изглежда нищо не върви както трябва, трудности възникват навсякъде и това създава усещане за общ дискомфорт. Според народните вярвания това може да се преодолее, като се направи енергийно прочистване у дома.

То може да бъде полезно много пъти, тъй като може да ви помогне да пренаредите средата си и по този начин да имате много по-приятно и удобно пространство за живеене.

Разбира се, можете да направите такова прочистване винаги, когато почувствате нужда от това. Въпреки това, има някои елементи, които показват, че енергийното прочистване у дома не трябва да чака.

Ето няколко от тях:

 • Не ви се прибира вкъщи.
 • Когато сте вкъщи, всичко ви пречи или ви кара да се чувствате неудобно.
 • Няма място в дома, където да чувствате комфорт, спокойствие или мир.
 • Не спите добре.
 • Нещата се повреждат без видима причина.
 • Има постоянни конфликти между хората, които живеят с вас.

Как да направите енергийно прочистване у дома

Почистването на дома ви и изхвърлянето на това, което не е било използвано повече от година, това, което е счупено и не е ремонтирано, и това, което не е необходимо, е начин да освободите място и в известен смисъл да се почувствате по-добре.

Според популярните вярвания (които често имат еклектична основа в смесица както от западни, така и от източни идеи), фактът на извършване на ритуал за почистване е форма на катарзис, който може да доведе до усещане за спокойствие.

Сега, как можете да направите енергийно прочистване у дома? Няма единен метод, както споменахме по-рано. Имайки това предвид, ще ви разкажем за някои от най-популярните опции.

1. Вода и бял оцет

Белият оцет има свойства, които помагат за премахване на петна от боя върху почти всяка повърхност.

Смята се, че чрез почистване на къщата с бял оцет (във всеки ъгъл, ъгъл и цепнатина) негативните енергии могат да бъдат елиминирани. Обикновено се препоръчва да се съсредоточите върху най-труднодостъпните ъгли за най-добри резултати.

За да направите това, просто избършете пода, както обикновено, и след това го почистете със смес от бял оцет и вода.

2. Палене на тамян за извършване на енергийно прочистване

Вземането на тамян, запалването му и обикалянето на къщата с него (във всеки ъгъл, кътче и цепнатина) е друг много популярен метод за енергично почистване.

Има и хора, които правят ритуал с палене на градински чай, за да се отърват от лошите вибрации и да насърчат хармонията и мира в дома.

Не пропускайте и тази статия: Как да се предпазите от негативна енергия

3. Растения за подобряване на енергията на дома

Цветя за прочистване на дома

Според популярните вярвания, поставянето на определени растения в дома (като розмарин и пало санто) може да помогне за енергийно прочистване.

Рута, която е известна с прочистването на аурата и помага за прекратяването на “лоша ивица”, също е една от най-препоръчваните. В този случай е препоръчително да имате две растения рута и да ги поставите в противоположните страни на къщата. Според вярванията женската рута трябва да е отвън, а мъжката – от лявата страна.

4. Огнени елементи за пречистване на енергията на вашия дом

Огънят е един от най-използваните елементи в духовната област, благодарение на пречистващия капацитет, който му се приписва. Поради тази причина запалването на ароматни свещи е друг от най-разпространените методи за енергийно прочистване.

 • Ако е възможно, най-добре е да използвате ръчно изработени свещи, които са направени с естествени съставки.
 • Също така е важно да запомните, че всеки цвят е свързан с различни предимства.
 • Всъщност се казва, че трябва да минете фитила с малко зехтин, за да го неутрализирате и пречистите след или преди всяка употреба.

5. Отворете прозорците и вратите

Проветряване за прочистване на дома
Отварянето на прозорците и вратите може да направи дома ви по-чист и по-освежен.

Това е друг много прост метод за енергийно прочистване, който се счита за много ефективен. Всичко, което трябва да направите, е просто да отворите прозорците, за да проветрите добре дома и да оставите светлината и въздуха да циркулират свободно.

В идеалния случай трябва да отваряте вратите и прозорците всеки ден, за да позволите на свежия въздух да влезе. Това може да ви помогне да се почувствате по-добре.

Готови ли сте да извършите енергийно прочистване у дома?

Ако ви се иска да промените дома си и да обновите въздуха, който дишате, и енергията, която ви заобикаля, можете да помислите над идеите, които обсъдихме тук. Въпреки това, не е нужно да ги следвате буквално – в края на краищата те се основават на популярни вярвания!

Както споменахме в началото, почистването, преместването на мебели, изхвърлянето на това, което вече не използвате или не харесвате, и актуализирането на нещата може да ви помогне да се почувствате много по-спокойно и това е нещо, което може да допринесе за вашето благополучие.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Arroyo Tejera M. (2001). Sonoterapia. Revista Interuniversitaria de Formación del Profesorado, 42, 33-48.
 • De Carli, J. (2009). Reiki. Manual del terapeuta profesional. Madrid: EDAF.
 • Figueroa C, Gustavo. (2014). Freud, Breuer y Aristóteles: catarsis y el descubrimiento del Edipo. Revista chilena de neuro-psiquiatría, 52(4), 264-273. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-92272014000400004.
 • Lenz, M. (2006). Sepa cómo limpiar su casa de energía negativa. Buenos Aires: Ziel.
 • Mora, E.V. (2015). Recodificación Cósmica: La nueva medicina energética. Madrid: EDAF.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.