Можете ли да контролирате астмата и симптомите й?

Астмата е хронично заболяване, което може да бъде лекувано ефикасно, за да се контролира реакцията на организма и да се избегнат нежеланите реакции. Научете повече по темата от следващите редове
Можете ли да контролирате астмата и симптомите й?

Последна актуализация: 24 март, 2019

Знаете ли как можете да контролирате астмата и симптомите й?

Изучаването на редица болести е изтощаващо занимание. Това важи с особена сила за „нелечимите“ такива. Такъв е случаят и на болестта, на която ще се спрем днес: астмата.  Въпреки че е заболяване за цял живот има начини за контролирането на симптомите й. Научете повече за това заболяване от сайта на Аджибадем сити клиник.

Може би по някакъв начин сте се сблъсквали с това заболяване или пък сте чували анекдоти за него. Важното е дали знаете как да контролирате астмата и да облекчите симптомите й (или поне да ги разпознаете, когато се проявят). Ако сме привлекли вниманието ви, време е да ви разкажем повече по темата в следващите редове.

Астмата е хронично заболяване, което не се лекува напълно. Хроничните заболявания са тези, които се проявяват дълго време. А това означава, че болният и семейството му преминават през процес на адаптация, приемане и постоянен контрол над проблема. За съжаление, както вече споменахме, астмата не може да бъде излекувана напълно. Целта на лечението е стабилизиране на симптомите на астматичния пристъп.

В момента астмата е най-често срещаното и упорито хронично заболяване при децата. Характеризира се с възпаление на бронхите, водещо до запушването им и правещо ги изключително чувствителни към влиянието на факторите на околната среда.

Основните симптоми на астмата са появата на хрипове, постоянна кашлица, напрежение в областта на гърдите и затруднено дишане – особено рано сутрин или през нощта.

Причините за зачестяването на астматичните пристъпи са различни – от увеличеното излагане на действието на полените като домашен прах и акари, до наличието на дим от цигари или т.нар. пасивно пушене.

Научете как да контролирате астмата и да облекчите симптомите й

Дори да ви изглежда доста опасна, астмата може да бъде контролирана
как да лекувате астмата

Изключително важно е – дори да изглежда очевидно – членовете на семейството или близките приятели – да могат да разпознаят симптомите на астматичния пристъп. Понякога болният от астма не е запознат със заболяването си, тъй като нерядко то започва да се проявява във възрастта между 17 – 28 години.

Както споменахме в началото на статията, трябва да разберете, че астмата е заболяване, което си остава за цял живот. Но може да се проявява пасивно и тихо. Контактът с наситени, токсични пушеци, като тези от ежедневния трафик, смогът в градовете и цигареният дим могат да спомогнат настъпването на астматичния пристъп.

Важно е да запомните, че определени болести като грип, бронхит, пневмония и продължителната кашлица също са свързани с астмата. Но не са едно и също нещо. Разбира се, лечението им е напълно различно. Какво ви препоръчваме? Винаги да се консултирате с лекар, който да прецени състоянието ви.

Лечение след поставена диагноза
поставяне на диагноза и контролиране на астмата

Когато започнете лечение на астма, трябва редовно да посещавате лекар. Става въпрос за визити от на всеки две седмици до такива на шест седмици. След като астмата ви бъде контролирана, посещенията ще ви бъдат по-нарядко – от веднъж месечно до веднъж годишно.

По време на тези прегледи лекарят ще ви пита дали сте имали астматични пристъпи в периода между двете визити. Ще се интересува дали има някакви промени в симптомите на болестта, както и в продължителността им. Освен това ще разкажете за ежедневните си дейности. Цялата тази информация ще помогне на лекуващия лекар да прецени по какъв начин точно да бъде контролирана астмата ви.

Запомнете, че към всеки болен се подхожда индивидуално.

Традиционното лечение, с което да контролирате астмата:

 • Симптоматично: Целта е пристъпите да бъдат овладени чрез бързодействащи лекарства като адреналин, кортикостероиди, терапия с кислород и други.
 • Превантивно: Включва редовното прилагане на бронходилатори, антихистаминови препарати, кортикостероиди, респираторна терапия, имунотерапия и други.

Препоръчваме ви да прочетете и: Съвети за поддържане на дом без алергии

Съвети за хората с астма и алергии
ценни съвети за контролиране симптомите на алергиите

Тези съвети биха ви помогнали, с течение на времето, да промените значително начина си на живот и да разредите честотата и броя на астматичните пристъпи:

 • Дръжте дома си добре проветрен и избягвайте появата на влага чрез използването на влагоабсорбатори и климатици.
 • Почиствайте редовно праха с влажна кърпа и прахосмукачка във всички стаи на дома си.
 • Ако имате домашни любимци редовно ги мийте и сресвайте.
 • Използвайте климатици с филтри, които редовно да почиствате или сменяте. Правете това през зимата и лятото.
 • Дръжте вратите и прозорците затворени в сезоните с много полени и използвайте филтри за премахването им от дома ви.
 • Използвайте уреди за пречистване на въздуха за улавяне на алергените и не забравяйте да сменяте филтъра им на всеки три месеца.
 • Не пушете в дома си.
 • Не използвайте дразнители като ароматизатори за въздух или почистващи продукти със силна миризма, както и други продукти на основата на аерозоли.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • MAyo Clinic. Asma. mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/asthma/symptoms-causes/syc-20369653
 • Río-Navarro Blanca Estela del, Hidalgo-Castro Emilia María, Sienra-Monge Juan José Luis. Asma. Bol. Med. Hosp. Infant. Mex.  [revista en la Internet]. 2009  Feb [citado  2019  Feb  19] ;  66( 1 ): 3-33. Disponible en: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1665-11462009000100002&lng=es.
 • Braman SS. The global burden of asthma. Chest. 2006; 30 Suppl 1: 45-125.
 • The Global Initiative for Asthma. Global strategy for asthma management and prevention. Definition and Overview; 2006. p. 2-13.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.