Съвети за поддържане на дом без алергии

Сменяйте чаршафите всяка седмица и ги перете на 60 градуса, и мийте пода у дома всеки ден
Съвети за поддържане на дом без алергии

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Множество алергии възникват в резултат от бактериите, които се размножават в кухнята. Затова е важно да я поддържате чиста и да дезинфекцирате всички повърхности ежедневно.

Въпреки че може би не забелязвате, всеки ден храните милиони акари, които се крият в различни области на дома. Те са виновниците за появата на много алергични реакции, които могат да засегнат здравето.

Това обяснява защо толкова много семейства днес редовно страдат от ринит, дерматит или алергична астма и още много други.

Храненето в леглото или върху мебели, неподържането на чистота и натрупването на прах са лесни начини да храните тези малки буболечки, които могат да се разпространят в различни среди.

Ето защо е много важно да обръщате внимание на чистотата на цялата къща и да откриете начини за предотвратяване на алергии. Знаете ли как?

Грижете се за вашата стая

подреждане на дома против поява на алергии

Леглата са любимите места на акарите, защото това е добра среда да оцелеят и да се разпространяват лесно.

Потта, топлината и малките люспи от кожата създават чудесна среда за развитие на най-често срещаните видове алергии.

За да намалите този риск, най-добре е да използвате 100% памучни чаршафи. Перете ги всяка седмица с гореща вода (60 °С).

Възглавници, юргани и покривала могат да се перат на всеки 6 месеца, но добра идея е да ги изтърсвате всеки ден и да ги окачите на добре проветриво място.

Избягвайте да оставяте домашните любимци да влизат в стаята. Те носят акари и оставят косми, които може да създадат чувствителност при хора с проблеми с алергии.

Грижете се за кухнята, за да се предпазите от алергии

чиста кухня за дом без алергии

Това помещение се нуждае от специално внимание, защото различни патогени могат да се появят заедно с акарите. Това е мястото, където се събират влага, топлина и остатъци от храна, което го прави идеалното място за разпространението на тези същества.

За да предотвратите топлината и влагата гответе с покрити с капак тенджери. Това ще доведе до намаляване на парата.

Винаги, когато е възможно, трябва да имате начин за проветряване на помещението, за движение на въздуха и намаляване на кондензацията, която се образува, когато различни вещества се натрупват.

След миенето на чинии, не забравяйте да ги подсушете преди да ги приберете в шкафовете. Важно е също да запечатвате всички храни в херметически затворени буркани, за предпочитане стъкло.

Плотове, под, стени, както и всякакви други кухненски повърхности трябва да се дезинфекцират всеки ден, за да се отървете от бактериите и да предотвратите нахлуването на хлебарки или мравки.

Банята

почиствайте редовно банята за дом без алергии

Както в душ кабината, така и в тоалетната се натрупва влага, която в продължение на няколко дни ще замърси и ще създаде перфектния дом за микроби.

За да предотвратите разпространението на влага и в други места в къщата, се уверете, че държите вратата затворена и използвате постелка пред вратата. Перете я редовно, защото когато абсорбира вода, по очевидни причини, това също ще създаде лоша среда.

След използване на банята, най-добре е да подсушите всички повърхности добре. Това ще предотврати образуването на мухъл и ще попречи на хлебарките да нахлуят. При измиване на тези места, е добре да използвате натурални съставки като оцет и лимон, а не обикновени препарати.

Препоръчваме ви да прочетете и: Съвети за ефективно почистване на банята

Всекидневната

грижете се за всекидневната стая за дом без алергии

Когато не я почиствате редовно, за да премахнете праха и други фактори на околната среда, тази семейна стая може да побере множества акари и други микроорганизми.

Неща, на които трябва да обърнете внимание в тази част на къщата са:

Подът трябва да се почиства ежедневно, защото това е мястото, където се натрупва голяма част от мръсотията.

Възглавниците могат да се покрият с памучни чаршафи за по-лесно, редовно пране. Или можете да използвате и специално покритие.

Един добър вариант е да изберете кожени мебели, защото този тип мебели е най-лесен за почистване.

Всички украшения в хола трябва да се почистват най-малко 3 пъти седмично, за да елиминирате праха и полените.

Домашните любимци не трябва да се качват върху мебелите и ако е възможно трябва да се държат далеч от жилищната площ. Ако страдате от чести алергии, най-добре е да отидете на лекар, преди да вземете решение дали да имате домашен любимец в къщата.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Guerra, D. (2005). Uso de antisépticos y desinfectantes. Revista del Hospital Materno Infantil Ramón Sardá, 24(4), 201-203. https://www.redalyc.org/pdf/912/91204113.pdf
  • AA. VV. (2015). Guía de limpieza del hogar, The Blokehead.
  • Tabero, Pepa. (2016). Manual de la casa limpia y ordenada, La Esfera.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.