Митовете за биполярното разстройство

· 12.06.2017
Хората, страдащи от него съвсем не са слаби. Те трябва да се борят всеки ден с много проблеми, и просто имат нужда от някой или нещо, за да открият вътрешния си баланс.

Биполярното разстройство се характеризира с внезапни, резки промени в настроението без видима причина.

Това обаче не е пълното определение. Съществуват широко разпространени митове за това състояние, което трябва да бъде дискутирани, за да не се разпространяват и да продължават да заблуждават хората.

Понякога използваме думата „биполярно“ неправилно и без да се замисляме.

Може би тези изрази ще ви прозвучат познато: „Приятелят ти изглежда биполярен“, „Какво ти има? Толкова си биполярен напоследък.“

Не само, че това ще нарани хората, които наистина страдат от това заболяване, но и могат да подхранят митовете за тази болест.

Днес искаме да разбием някои от тях.

Най-големите митове за биполярното разстройство

Това засяга само настроението

Когато казваме неща като горепосочените, говорим за емоции, защото смятаме, че това разстройство засяга само емоциите.

Но това е голяма грешка и един от основните митове за биполярното разстройство.

  • Човек с това състояние също така има проблеми с рационална преценка, проблеми със съсредоточаването и с паметта.
  • Също така може да има проблеми със сексуалните отношения и промяна в енергийните нива. Това може да предизвика депресия и ниско самочувствие.

Те не могат да живеят нормален живот

Това е напълно погрешно. Хората с биполярно разстройство могат да водят напълно нормален живот.

Чували ли сте за певицата Деми Ловато? Тази знаменитост е била диагностицирана със заболяването, както и много други знаменитости и художници.

Проблемът с това разстройство е, че не е необяснима експлозия в поведението при определени моменти,.

За хората, страдащи от биполярното разстройство, най-трудното е намирането на центъра и баланса. За тях животът е черен или бял и рядко сив.

Много е сложно, но не и невъзможно умението да се балансираш. Винаги е добре да потърсите помощта на експерт.

Осъзнаването на проблема, практикуването на йога и други умствени упражнения, както и извършването на други дейности, които могат да направят ума по-приспособим и под контрол, могат да бъдат от голяма помощ.

Биполярното разстройство е просто нормална смяна на настроението

Мнозина смятат, че биполярното разстройство е точно като промените в настроението, които човек преживява, когато умре любим човек, когато се разстрои, защото не се е справил добре с тест или в други ежедневни ситуации.

Но това е много различно. Промените в настроението при хора с биполярно разстройство пречат на техния живот и способности и могат да продължат за дълъг период от време. Те също така могат да се появят без видима причина.

Например, може би дъждовните дни ви потискат. Но човек с това разстройство може да изпадне в депресия, когато види, че вали или дори когато е слънчево.

Също така, хората с биполярно разстройство могат да загубят работата си, защото просто не могат да се измъкнат от леглото и да отидат на работа навреме, без значение колко се опитват. Това е така, защото се събуждат изключително тъжни или с лошо настроение, което ги засяга и физически.

Самоубийството не е възможно при такива хора

Внимавайте с този мит. Вярно е, че хората с биполярно разстройство често не се стремят към самоубийство, а по-скоро да контролират емоциите си чрез различни практики за самонараняване.

Въпреки това голяма част от тях чувстват необходимостта да отидат по-далеч от това, за да се опитат да сложат край на емоционалната вихрушка, която преживяват и прибягват до физическа болка.

Самонараняването често е само начин да се разсееш и да получиш необходимия контрол. Но понякога излиза от контрол.

Ето защо това е един от най-големите митове за биполярното разстройство. Трябва да сме особено внимателни с този аспект.

Хората с биполярно разстройство са слаби

Много хора с биполярно разстройство може да не потърсят помощ, за да не ги помислят за слаби и неспособни да контролират емоциите си.

Но да страдате от депресия, тревожност или друго заболяване не ви прави по-слаби от другите.

Всъщност истината е точно на другия полюс. Хората, които страдат от психични заболявания, често трябва да полагат допълнителни усилия, за да се справят всеки ден с живота и да успяват. Това ги прави невероятно силни хора, които просто се нуждаят от допълнителна помощ за намиране на баланса.

Биполярното разстройство е състояние, което може да бъде лекувано, за да достигне човек до баланса, от който се нуждае.

Вижте и: Лишаването от емоции: глад за душата ви

Трябва напълно да заличим тези митове за биполярното разстройство от умовете си. Тези лъжливи представи ни пречат да разберем болестта в дълбочина и на това да помогнем на любимите ни хора, които страдат от нея.

Вярвайки, че някой с разстройство е луд или може да се побърка, защото хората не го разбират, не е зряло отношение към проблема на човека, страдащ от него. Вместо това трябва да сме готови да ги разберем и да им помогнем.