Митовете за биполярното разстройство

Хората, страдащи от него съвсем не са слаби. Те трябва да се борят всеки ден с много проблеми, и просто имат нужда от някой или нещо, за да открият вътрешния си баланс.
Митовете за биполярното разстройство

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Биполярното разстройство се характеризира с внезапни, резки промени в настроението без видима причина.

Това обаче не е пълното определение. Съществуват широко разпространени митове за това състояние, което трябва да бъде дискутирани, за да не се разпространяват и да продължават да заблуждават хората.

Понякога използваме думата “биполярно” неправилно и без да се замисляме.

Може би тези изрази ще ви прозвучат познато: “Приятелят ти изглежда биполярен”, “Какво ти има? Толкова си биполярен напоследък.”

Не само, че това ще нарани хората, които наистина страдат от това заболяване, но и могат да подхранят митовете за тази болест.

Днес искаме да разбием някои от тях.

Най-големите митове за биполярното разстройство

Това засяга само настроението

Дали биполярното разстройство засяга настроението

Когато казваме неща като горепосочените, говорим за емоции, защото смятаме, че това разстройство засяга само емоциите.

Но това е голяма грешка и един от основните митове за биполярното разстройство.

  • Човек с това състояние също така има проблеми с рационална преценка, проблеми със съсредоточаването и с паметта.
  • Също така може да има проблеми със сексуалните отношения и промяна в енергийните нива. Това може да предизвика депресия и ниско самочувствие.

Те не могат да живеят нормален живот

Това е напълно погрешно. Хората с биполярно разстройство могат да водят напълно нормален живот.

Чували ли сте за певицата Деми Ловато? Тази знаменитост е била диагностицирана със заболяването, както и много други знаменитости и художници.

Проблемът с това разстройство е, че не е необяснима експлозия в поведението при определени моменти,.

За хората, страдащи от биполярното разстройство, най-трудното е намирането на центъра и баланса. За тях животът е черен или бял и рядко сив.

Кои са митовете за биполярното разстройство

Много е сложно, но не и невъзможно умението да се балансираш. Винаги е добре да потърсите помощта на експерт.

Осъзнаването на проблема, практикуването на йога и други умствени упражнения, както и извършването на други дейности, които могат да направят ума по-приспособим и под контрол, могат да бъдат от голяма помощ.

Биполярното разстройство е просто нормална смяна на настроението

Мнозина смятат, че биполярното разстройство е точно като промените в настроението, които човек преживява, когато умре любим човек, когато се разстрои, защото не се е справил добре с тест или в други ежедневни ситуации.

Но това е много различно. Промените в настроението при хора с биполярно разстройство пречат на техния живот и способности и могат да продължат за дълъг период от време. Те също така могат да се появят без видима причина.

Например, може би дъждовните дни ви потискат. Но човек с това разстройство може да изпадне в депресия, когато види, че вали или дори когато е слънчево.

Също така, хората с биполярно разстройство могат да загубят работата си, защото просто не могат да се измъкнат от леглото и да отидат на работа навреме, без значение колко се опитват. Това е така, защото се събуждат изключително тъжни или с лошо настроение, което ги засяга и физически.

Самоубийството не е възможно при такива хора

Какво трябва да знаем за биполярното разстройство

Внимавайте с този мит. Вярно е, че хората с биполярно разстройство често не се стремят към самоубийство, а по-скоро да контролират емоциите си чрез различни практики за самонараняване.

Въпреки това голяма част от тях чувстват необходимостта да отидат по-далеч от това, за да се опитат да сложат край на емоционалната вихрушка, която преживяват и прибягват до физическа болка.

Самонараняването често е само начин да се разсееш и да получиш необходимия контрол. Но понякога излиза от контрол.

Ето защо това е един от най-големите митове за биполярното разстройство. Трябва да сме особено внимателни с този аспект.

Хората с биполярно разстройство са слаби

Много хора с биполярно разстройство може да не потърсят помощ, за да не ги помислят за слаби и неспособни да контролират емоциите си.

Но да страдате от депресия, тревожност или друго заболяване не ви прави по-слаби от другите.

Всъщност истината е точно на другия полюс. Хората, които страдат от психични заболявания, често трябва да полагат допълнителни усилия, за да се справят всеки ден с живота и да успяват. Това ги прави невероятно силни хора, които просто се нуждаят от допълнителна помощ за намиране на баланса.

Биполярното разстройство е състояние, което може да бъде лекувано, за да достигне човек до баланса, от който се нуждае.

биполярното разстройство

Трябва напълно да заличим тези митове за биполярното разстройство от умовете си. Тези лъжливи представи ни пречат да разберем болестта в дълбочина и на това да помогнем на любимите ни хора, които страдат от нея.

Вярвайки, че някой с разстройство е луд или може да се побърка, защото хората не го разбират, не е зряло отношение към проблема на човека, страдащ от него. Вместо това трябва да сме готови да ги разберем и да им помогнем.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • de Souza, C., Vedana, K. G. G., do Carmo Mercedes, B. P., & Miasso, A. I. (2013). Trastorno bipolar y medicamentos: adhesión, conocimiento de los pacientes y monitorización sérica del carbonato de litio1.
  • López-Jaramillo, Carlos. (2011). Una visión integral de los trastornos bipolares: condición necesaria para la clínica y la investigación. Revista Colombiana de Psiquiatría40(Suppl. 1), 7-9. Retrieved February 18, 2019, from http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-74502011000500002&lng=en&tlng=es.
  • Pérez Fernández, L., Leache, A., & Ojer, L.. (2010). Trastorno bipolar infantil: a propósito de un caso. Anales del Sistema Sanitario de Navarra33(1), 103-106. Recuperado en 18 de febrero de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1137-66272010000100012&lng=es&tlng=es.
  • Vargas-Soberanis, Alejandro, Zavaleta-Ramírez, Patricia, Peña Olvera, Francisco de la, Mayer Villa, Pablo, Gutiérrez-Soriano, Joaquín, & Palacios Cruz, Lino. (2011). Manifestaciones clínicas y tratamiento del trastorno bipolar en niños y adolescentes, una actualización basada en la evidencia. Salud mental34(5), 409-414. Recuperado en 18 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0185-33252011000500003&lng=es&tlng=es.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.