Миноксидил: Лечение на алопеция и косопад

Миноксидил - лекарството срещу алопеция и косопад като всички лекарства, може да предизвика редица нежелани реакции. Сред най-често съобщаваните странични ефекти са тези, които засягат кожата. Прочетете следващите редове, за да научите повече за това!
Миноксидил: Лечение на алопеция и косопад

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Миноксидил е лекарство, което спомага стимулирането на растежа на косата и предотвратяването на косопада.

Първоначално миноксидил е било лекарство, прилагано през устата за лечение на хипертония поради вазодилатационния си ефект. Някои от пациентите, лекувани с това лекарство, обаче се оплакват от появата на нежелано окосмяване. Поради това формулата беше обогатена за създаване на водно-алкохолен разтвор за локално приложение в случаи на алопеция. По-късно е одобрен и се оказа едно от най-ефективните лекарства за лечение на андрогенна алопеция или загуба на коса.

Повече за миноксидил

косопад
И мъжете, и жените могат да приемат това лекарство за лечение на алопеция и косопад. Като общо правило обикновено се препоръчва използването на 5% разтвор за мъжете и 3 или 4% разтвор за жените, за да се предотврати появата на косми по лицето. Възможно е обаче да се използва и 2% концентрация. В този случай трябва да го прилагате два пъти на ден. Препоръчителната доза е 2 ml на ден или около 10 до 12 пръскания.
В допълнение към различните концентрации, които споменахме, можете да намерите миноксидил на пазара под различни форми и под няколко търговски имена. Най-често използваната фармацевтична форма е лосион. Освен това отскоро се предлага и нова форма на продукта, която става все по-известна: пяна.

Кога ползваме миноксидил ?

Алопеция е загубата на капилярна плътност. Това е често срещан медицински проблем. Статистиката сочи, че засяга повече от 50% от мъжете и 30% от жените.
Това е състояние, което може значително да повлияе на качеството на живот на пациентите, които страдат от него. Поради тази причина това не е чисто естетически въпрос. Пациентът трябва да получи адекватна медицинска информация, за да предотврати свързаните с тях психологически разстройства, особено тези, които са свързани със самочувствието.
Днес са известни повече от 100 вида алопеция. Най-честата е, както споменахме по-горе, андрогенната алопеция. Този тип се причинява от хормонални промениВ допълнение към хормоналните промени обаче, алопецията може да се повлияе и от други фактори:
 • Диета
 • Физически или емоционален стрес
 • Анемия или недостиг на желязо
 • Имунологични заболявания
 • Промени в щитовидната жлеза
 • Някои лекарства
Тъй като много неща могат да причинят алопеция, важно е да се постави добра медицинска диагноза. По този начин лекарят може да посочи най-подходящото лечение за всеки случай.

Симптоми на алопеция

Преборете се с косопада с помощта на Миноксидил.
Най-характерният симптом на алопецията е загубата на капилярна плътност (косопад). Понякога човек може да възприеме, че губи повече коса. Този симптом обаче не означава непременно, че страда от това заболяване.
Загубата на капилярна плътност обикновено се проявява с отстъпваща линия на косата и плешиви петна при мъжете и изтъняване на косата при жените. Също така, някои видове алопеция могат да се проявят със сърбеж и дори болка в скалпа.

Как да предотвратим алопеция освен с третиране с миноксидил

Воденето на здравословен начин на живот, като спиране на цигарите, здравословна диета и избягване на прекомерното излагане на слънце, може да благоприятстват доброто здраве на косата, не трябва да забравяме и използването на подходящата козметика за коса.
Все още обаче няма ефективно медицинско лечение за предотвратяване на алопецията. Следователно, най-полезната мярка за подобряване на прогнозата е правилната диагноза и ранното лечение, например с миноксидил, след появата на алопеция.

Нежелани реакции на миноксидил

тъжна жена
Миноксидил, като всички лекарства, може да предизвика редица нежелани реакции. Сред най-често съобщаваните странични ефекти са тези, коитозасягат кожата. Някои от тях са:
 • Сърбеж
 • Дерматит
 • Сухост
 • Дразнене на кожата
 • Екзема
 • Хипертрихоза
Обикновено тези нежелани реакции към миноксидил са леки до умерени и отшумяват, след като пациентът прекрати лечението. Тези странични ефекти могат да зависят от дозата на лекарството и от формата на приложение.
Трябва да споменем обаче, че честотата на нежеланите реакции и статистическите данни са изчислени въз основа на наблюдение на 1932 пациенти, лекувани с миноксидил 50 mg / ml, както и от данните, получени след пускането на продукта на пазара.

Заключение

Миноксидил е полезно лекарство за лечение на алопеция. Говорете с вашия лекар или фармацевт, ако имате въпроси и следвайте внимателно инструкциите и указанията им.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.