5 неща, които трябва да знаете за тригеминалната невралгия, най-лошата болка в света

Причинява се от най-дългият нерв в главата и се проявява като тик, по време на който страдащият се парализира и не може дори да говори. Но решение за това състояние има.
5 неща, които трябва да знаете за тригеминалната невралгия, най-лошата болка в света

Последна актуализация: 03 декември, 2018

Има много различни видове болка. Както може би знаете, всяка е уникална по своята интензивност и характеристики. Въпреки това, съществува една, която обикновено се описва като “най-лошата болка в света”: тригеминалната невралгия.

За да разберем по-добре тази болест, ще говорим за нея в тази статия.

В главата има 12 двойки нерви. В някои хора една от тези нервни двойки може да се окаже неправилно функционираща. Това води до състояние, което оставя страдащия недееспособен.

Това е причината за тригеминалната невралгия.

Тригеминалната невралгия съществува от векове. Всъщност тя е описана за пръв път от Аретай от Кападокия, още през втория век.

Тя се характеризира с болезнен тик, който се усеща като електрически шок, преминаващ през цялата област на лицето между скулата и брадичката.

Винаги е добре да знаем колкото е възможно повече за състоянията, които ни засягат. Ето защо искаме да отделим време днес, за да обясним 5 основни характеристики на тригеминалната невралгия.

Тригеминалната невралгия съществува от векове.

1. Какво представлява тригеминалната невралгия?

Това е вид хронична болка, причинена от един конкретен нерв. Всъщност това е нервът, който дава на състоянието своето име. Виновникът е петия черепен нерв, който се оказва най-дългият нерв в главата.

Състоянието е под формата на тежък тик. Тикът първоначално може да продължи между две секунди и цяла минута. През това време страдащият е парализиран и не може да дъвче или дори да говори поради силата на болката.

Първоначално преди състоянието се развие, тиковете обикновено преминават сравнително бързо. С течение на времето обаче тригеминалната невралгия може да прогресира, оставяйки пациента да страда от трайни тикове.

Въпросният нерв има три разклонения, които покриват окото, скалпа, челото и предната част на главата.

Това обяснява защо хората с тригеминална невралгия обикновено изпитват болка в челюстта, бузите, устните, зъбите и дори венците.

Кръвоносният съд е виновен!

Основната причина за това състояние и цялата болка, която идва с него, не е нищо повече от един кръвоносен съд. Този съд притиска тригеминалния нерв в точката, където той излиза от мозъчния ствол.

Това се получава когато защитната обвивка около нерва се износва. Причина за това може да е възрастта, но може да е причинено от болестта, която уврежда нервния миелин.

На свой ред, прогресивното влошаване на тригеминалния нерв го кара да изпраща необичайни сигнали към мозъка.

Резултатът? Най-силното главоболие, което човек може да изживее.

2. Симптомите, за които да внимавате

Епизодите се проявяват внезапно. Те са кратки, но са толкова интензивни, че се чувстват като “електрически шок”. Първоначално този, който го изпитва може и да няма представа какво се е случило. Всъщност, може дори да не обърне особено внимание, тъй като минават много бързо.

Малко по малко атаките започват да се случват по-често. След известно време дори само ако докосвате лицето си, дъвчете, говорите или просто миете зъбите си може да предизвикате болезнена атака.

Атаките на болката траят около между няколко секунди и цяла минута.

Има хора, които са засегнати от тикове в продължение на няколко дни. След това те могат да изчезнат до следващия месец. Други ще прекарат месеци наред с често срещани тикове.

Болката преминава през бузите, челюстта, зъбите, венците, устните и макар и по-рядко – очите и челото, по причини, които обяснихме по-горе.

Обаче болката обикновено засяга само едната страна на лицето. Атаките обикновено стават по-чести и по-интензивни с течение на времето.

3. Кой обикновено е засегнат от тригеминалната невралгия?

тригеминалната невралгия се характеризира със силна болка

Обикновено хората на възраст над 50 години са най-често засегнати от тригеминалната невралгия. Не трябва обаче да забравяме, че тя може да засегне и по-младите.

Състоянието е по-често при жените, отколкото при мъжете и често е наследствено.

4. Какви изследвания ще ми направят?

Необходима е положителна диагноза на тригеминална невралгия, така че лекарите да я различат от други заболявания (като мигрена). Диагнозата се основава на три ключови фактора:

  • Видът на болката: Ако болката е много кратка може да сте сигурни, че имате работа с тригеминалната невралгия.
  • Място на болката: Намирането на кои части на лицето са засегнати от болката е първа стъпка в диагностицирането на тригеминалната невралгия.
  • Това, което предизвиква болката: Този тип невралгия често се предизвиква от леко стимулиране на бузите, както и от дъвчене и говорене.

След като уведомите личния лекар за отговора на тези въпроси, специалист ще може да ви предпише да се направят следните анализи:

5. Как се лекува тригеминалната невралгия

лечение на тригеминалната невралгия.

Фармакологично лечение

Независимо от всичко, личният лекар винаги е този, който може да ви насочи към най-ефикасното лечение. В този случай обикновените противовъзпалителни или аналгетични лекарства няма да свършат работа.

  • Антиконвулсантите се използват за блокиране функцията на част от нервната система, която причинява проблеми.
  • Трицикличните антидепресанти могат също да бъдат ефикасни, когато болката е постоянна.

Хирургическият подход

Ако лекарствата, описани по-горе не действат, лекарите могат да обмислят хирургически подход.

Те могат да варират от прости процедури до по-сложни операции, включително следните техники:

  • Ризотомия: Това е процедура, при която определени нервни влакна се унищожават, за да блокират необичайните сигнали за болка.
  • Балонна компресия: Това е проста и бърза техника. За да направят това, хирурзите вмъкват канюла, през която преминава малък балон. Този балон притиска тригеминалния нерв, за да намали свръхстимулацията и болката, която причинява.
  • Инжектиране на глицерол: Това е друга техника, предназначена да изолира влакната на тригеминалния нерв, като по този начин предотвратява болезнени “електрически удари”.

И накрая, в случай, че нито една от горните тактики не действа, се извършва процедура, известна като микроваскуларна декомпресия. Това е по-деликатна интервенция. Това обаче е и най-ефикасният от предлаганите варианти. Най-хубавото е, че след като се пребори, тригеминалната невралгия няма да се върне.

Така че, макар да е “най-лошата болка в света”, няма нужда да страдаме завинаги. Има решение.

Без значение какво, най-важното е да не забравяте да бъдете търпеливи. Следвайте качествени медицински съвети и опитайте с различни варианти, докато не откриете този, който ви позволява да постигнете възможно най-доброто качество на живот.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.