3 метода за обезкосмяване на интимната зона

Има няколко метода за извършване на епилация на интимната зона. Всеки от тях има своите плюсове и минуси. В тази статия ще разгледаме характеристиките на най-често срещаните методи.
3 метода за обезкосмяване на интимната зона

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Има различни методи за обезкосмяване на интимната зона и е най-добре всеки да избере този, който най-добре отговаря на нуждите му. Като цяло процесът не трябва да бъде твърде болезнен или да причинява дразнене или други проблеми.

Всъщност, доколкото е възможно, никога не трябва да има пълно обезкосмяване, тъй като окосмяването в тази област служи като защитна бариера. Следователно липсата на пубисни косми напълно увеличава риска на човек от инфекции или други вагинални заболявания.

Факт е също, че епилацията на тази област е малко по-сложна. Процедурата може да бъде неудобна и понякога оставя неприятни последици. Ето защо е добре да знаете различните опции и как да ги приложите правилно.

Епилация на интимната зона

Един от факторите, които усложняват епилацията на интимната зона, е, че кожата в тази зона е по-чувствителна, отколкото в други части на тялото. Поради това не е необичайно епилацията да предизвика дразнене, алергии или сърбеж.

Към това се добавя и фактът, че има не малко митове по темата. Някои хора смятат, че липсата на окосмяване е синоним на чистота, когато това всъщност не е така. Както вече споменахме, при жените тези косми действат като защита.

Неправилното обезкосмяване може да причини много досадни проблеми, като например враснали косми. Това се случва, когато косъмът не успее да израсне навън, а навътре, което води до появата на киста.

Във всеки случай всеки метод за обезкосмяване на интимната зона има своите предимства и недостатъци. Най-често срещаните са три: с восък, с крем или със самобръсначка. Ще говорим за всеки от тях по-долу.

Депилация на интимната зона
В момента се изпалзват различни методи за обезкосмяване на интимната зона.

1. Депилация на интимната зона

Епилацията на интимната зона може да се извърши с горещ или студен восък. Това е най-популярният метод, тъй като позволява космите да бъдат отскубнати от корена. Благодарение на това ефектът може да се запази до четири седмици.

От друга страна, този метод може да бъде болезнен и дори да причини дразнене на определени типове кожа. В случай на гореща и студена кола маска, най-добре е да ексфолирате кожата три дни преди това, за да премахнете мъртвите клетки и да предотвратите появата на враснали косми.

Топла кола маска

Преди да приложите този метод, важно е да поддържате интимната си област чиста и суха. Восъкът трябва да се нагрее, като се внимава да не достигне толкова висока температура, че в крайна сметка да изгори кожата. Също така не трябва да е много студен, защото по този начин ще генерира повече болка.

След като восъкът се разтопи, трябва да се разнесе внимателно върху кожата. Важно е да използвате огледало, за да следите целия процес. Продуктът трябва да се постави в същата посока, в която растат космите. След това го оставете да изстине за няколко минути и го отстранете, като го издърпате в обратна посока.

Останалият восък не трябва да се използва повторно за предотвратяване на инфекции. В края на процеса трябва да се нанесе овлажняващ крем и да се избягва излагането на слънце на обезкосмената област през следващите 24 часа.

Епилация със студен восък

Този метод е по-болезнен, но пък осигурява ефект за по-дълго време. Студената кола маска е най-ефективна, когато космите са къси. Трябва да се прави отвън навътре и отгоре надолу. Стъпките са както следва:

 • Поставете лентата със студен восък в същата посока, в която растат космите.
 • Стегнете кожата над лентата.
 • Издърпайте лентичката енергично в посока обратна на растежа на косата. Това не трябва да се прави малко по малко, а наведнъж.
 • Повторете, докато премахнете цялото окосмяване.
 • Нанесете овлажняващ крем.

2. Епилация на интимната зона: Крем за обезкосмяване

Друг метод за обезкосмяване на интимната зона е използването на крем за депилация. Това е опцията, която генерира по-малко болка, така че се препоръчва за хора с много чувствителна кожа. Ефектът обаче продължава само няколко дни.

Накратко, това е най-бързият и най-малко агресивен метод, но и този, който трае най-кратко. Най-добре е да направите тест, преди да използвате този вид крем.

Необходимо е само да нанесете малко количество върху предмишницата си и да изчакате 24 часа, за да се уверите, че няма реакция. Правилният начин за извършване на процедурата е както следва:

 • Почистете мястото със сапун и вода, за да премахнете замърсяванията. Изсушете го старателно.
 • Подрежете космите, така че да не са по-дълги от половин сантиметър, за да улесните премахването на космите.
 • Нанесете крема върху избраната зона. Филмът трябва да е тънък, но достатъчно, за да покрие основата на космите
 • Изчакайте няколко минути, докато продуктът подейства, следвайки инструкциите на продукта.
 • Изплакнете обилно, докато продуктът бъде напълно отстранен.
 • Нанесете овлажняващ крем, за да избегнете дразнене.

3. Използване на самобръсначка

Бръсненето на интимната зона със самобръсначка също е много разпространено. Има предимства и недостатъци, подобни на тези на крема за депилация. От една страна, това е практичен и безболезнен метод. От друга страна, резултатите от него са много краткотрайни.

Освен това в този случай съществува риск от порязвания или нараняване по време на процеса. Може да се използва ръчна или електрическа самобръсначка. Нека разгледаме характеристиките на всеки от тях.

Ръчни самобръсначки

Както и в останалите случаи, най-добре е да измиете мястото със сапун и вода и след това да го изсушите много добре. Останалото изисква само няколко прости действия:

 • Нанесете гел или крем за бръснене в областта на пубиса. Това е от съществено значение за избягване на дразнене и предотвратяване на злополуки.
 • Прекарайте бръснача върху зоната, която ще се бръсне, в същата посока като растежа на косата.
 • Овлажнявайте непрекъснато. Всеки път, когато минавате с бръсначката по кожата си, наливайте вода върху мястото. В идеалния случай това трябва да се прави под душа.
 • Нанесете овлажняващ продукт накрая.

Епилация на интимната зона: Електрическа самобръсначка

Този тип уред премахва космите от корена, един по един. Прави това чрез пинсета валяк. Следователно, това може да бъде един от най-болезнените методи. От друга страна предлага много добри и дълготрайни резултати.

Процедурата с този метод за обезкосмяване в интимната зона е както следва:

 • Ексфолирайте зоната ден предварително. Това помага за предотвратяване на появата на враснали косми.
 • Преди бръснене измийте мястото с топла вода. Това отваря порите и улеснява процедурата.
 • Опънете кожата с едната ръка, а с другата прокарайте машината в посока, обратна на растежа на космите.
 • Повторете, ако е необходимо, докато космите бъдат напълно отстранени.
 • Използвайте овлажнител  накрая.
Епилация на интимната зона
Когато използвате самобръсначки, трябва да се внимава поради риск от порязване.

Епилация на интимна зона: Други съвети и препоръки

Най-добре е да подстрижете космите с ножица, преди да извършите епилацията на интимната зона, освен ако няма да използвате електрическа самобръсначка. В този случай космите трябва да са дълги поне 3 милиметра, за да може процедурата да се извърши правилно.

Ако се използват восък или кремове, е много важно да се предотврати контакт на тези вещества с малките срамни устни или вагиналната лигавица. Ако изберете бръснене на ръка, трябва да използвате нова, качествена самобръсначка, за предпочитане специално за интимни зони.

Електрическата самобръсначка има предимството, че окосмяването губи силата си след известно време на употреба и става все по-малко и по-малко гъсто. Обратното може да се случи при ръчно бръснене. Най-препоръчителното нещо, което трябва да направите – при всички методи – е да овлажните кожата накрая. Можете да направите това с продукт на базата на алое вера, например.

Последни препоръки

Има и други методи за обезкосмяване на интимната зона, които на практика гарантират обезкосмяването в тази зона. По-конкретно, имаме предвид опции като лазерна епилация. Трябва обаче да имаме предвид факта, че при жените не се препоръчва трайно обезкосмяване.

Мъжете също могат да използват безпроблемно описаните по-горе методи. За епилация на тестисите се препоръчва първо да се подстрижат космите и след това да се използва ръчна самобръсначка или крем за депилация.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • De La Hoz, F. J. E. (2021). Influencia de la depilación íntima en la aparición de infecciones vulvovaginales y urinarias. Estudio de corte transversal. Revista de la Asociación Colombiana de Dermatología y Cirugía Dermatológica, 29(3), 187-195.
 • Martínez Navarro, M. (2018). Diseño de la formulación y del proceso de fabricación de bandas depilatorias con certificado ECOCERT.
 • Romero-Gamboa, D. G., Díaz-Martínez, L. A., Díaz-Galvis, M. L., & González-Blanco, D. P. (2019). Impacto de la depilación genital en el microambiente de la piel femenina: interrupción de la barrera y riesgo de infección, una revisión de la literatura.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.