Какво точно представлява депилацията на бикини зоната?

Важно е да изберете най-подходящия метод за обезкосмяване за вашия тип кожа. За да направите това, консултирайте се с дерматолог. В противен случай може да изпитате ненужен дискомфорт или странични ефекти.
Какво точно представлява депилацията на бикини зоната?
Isbelia Esther Farías López

Написано и проверено от философ Isbelia Esther Farías López.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Жените обикновено изпробват различните методи за епилация, преди да изберат депилацията на бикини зоната, тъй като темата може да бъде объркваща. Много жени смятат, че е необходимо да се отстранят космите от определени зони (като слабините) по естетически причини.

Когато наближава ваканция, гинекологичен преглед или интимна среща, много момичета изпитват нужда да се бръснат или депилят с кола маска. Затова има известна тенденция  епилацията да се свързва с чистотата.

Защо жените прибягват до депилацията на бикини зоната?

В днешната статия ще разгледаме основните причини, които могат да накарат една жена да поиска кола маска на бикини зоната.

Депилацията на бикини зоната - естетика.
Много жени смятат, че е необходимо да се отстранят космите от определени зони (като слабините) по естетически причини.

1. Депилацията на бикини зоната – естетика

Депилацията на бикини зоната се прави основно от естетически съображения. Пубисът, покрит с косми, се тълкува като знак за пренебрегване или липса на лична грижа.

Може би това няма реална връзка с личната хигиена в много случаи, но истината е, че поради културни причини наличието на окосмяване обикновено се свързва с лош външен вид и липса на чистота.

2. Чувственост

Тъй като много хора считат за привлекателно партньорът им да е възможно най-обезкосмен, много жени решават да си направят кола маска, за да изглеждат едновременно привлекателни и провокативни.

Имайте предвид, че това не винаги е само с цел угаждане на партньора. Много пъти кола маската е начин за повишаване на самочувствието и самоувереността. Всичко зависи от човека.

3. Депилацията на бикини зоната – здраве

Преди десетилетия епилацията беше начин за предотвратяване на определени проблеми, като заразяване със срамни въшки по време на сексуални контакти, например. Ето защо, кола маската на бикини зоната беше мярка, силно препоръчвана от лекарите в миналото.

Някои от последствията от лошото поддържане на интимната зона са: дразнене, сърбеж и дискомфорт, които биха могли да попречат на качеството на живот на хората. Решението беше съвсем просто: кола маска по бикини зоната.

Депилацията на бикини зоната и методи за обезкосмяване

В зависимост от характеристиките на типа кожа на всеки човек, можете да изберете конкретен метод за обезкосмяване. Нека да видим кои се използват най-често.

1. Самобръсначка

Една от най-често срещаните форми на епилация е със самобръсначка. Обезкосмяването може да се направи много лесно и бързо по всяко време и просто се изисква остър инструмент.

Важно е да минавате с острието в посоката на растеж на космите, за да избегнете порязвания и други наранявания.

2. Кремове за обезкосмяване

Те се предлагат във всяка аптека или център за красота и са много лесни за използване. Нанасят се върху зоната за депилация, оставят се да действат посочените минути и се отстраняват с много вода.

Тези кремове премахват окосмяването, но не премахват корена. Както и при предишния метод, издръжливостта зависи от скоростта, с която расте окосмяването на всяка жена.

3. Оригинален метод за депилацията на бикини зоната

Приготвяне на крем за депилация.

Епилацията с восък е друг метод на избор за повечето хора. Премахва косъма от корена и го кара постепенно да отслабва. Освен това осигурява почивка на кожата, тъй като забавя растежа на косата.

Както и в предишните случаи, винаги трябва да се съобразявате с характеристиките на вашия тип кожа, тъй като има методи, които могат да причинят увреждане на чувствителната кожа, например.

За да бъде кола маската наистина ефективна, се препоръчва да оставите окосмяването си възможно най-дълго преди процедурата.

4. Лазерна епилация

Лазерната епилация е една от най-популярните опции днес. Обикновено се извършва на няколко сесии и освен че премахва космите, помага за премахване на петна в някои области (като подмишниците), които са склонни да потъмняват поради използването на самобръсначки.

При първата сесия се преценява тена на кожата и окосмяването. В зависимост от това и количеството косми, броят на сесиитеварира.

Последни бележки относно епилацията

Има много причини, поради които човек може да реши да си направи кола маска или да премахне окосмяването си в бикини зоната (или други области на тялото). Въпреки това е ясно, че обикновено за дешението стои естетическа концепция, особено в днешно време.

Важно е да изберете най-подходящия метод за обезкосмяване за вашия тип кожа. За да направите това, консултирайте се с вашия дерматолог. В противен случай може да изпитате ненужен дискомфорт или странични ефекти.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.