Как да се предпазим от враснали косми

Най-добрият начин за предпазване от появата на враснали косми е като спрем да се бръснем или епилираме. Окосмяването на тялото няма само естетична роля: то защитава кожата.
Как да се предпазим от враснали косми

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Търсите начини за предпазване от враснали косми?

Врасналите косми представляват косми, които са били премахнати и след това са израснали отново, но под кожата. Появата им обикновено е съпроводена с лека болка и възпаление. Обикновено се наблюдава и леко подуване в основата на косъма.

Врасналите косми могат да се появят при всеки човек, който премахва окосмяването на тялото си. Няма значение дали ще направите това с пинцета, бръсначка или с помощта на кола маска. Това се случва по-често при отстраняването на по-твърди косми – като тези на брадата на мъжете. Казано накратко – всеки може да се сблъска с появата на враснали косми на всяко едно място от тялото си, където окосмяването е било премахнато. Могат да се появят по лицето, скалпа, подмишниците, ръцете, интимната зона и краката.

Обикновено тези косми не са опасни, но са доста неприятни.

Защо се появяват враснали косми?

Структурата на корена на косъма води до появата на враснали косми.

Определящият фактор за появата на врасналите косми е структурата на корена на косъма, както и посоката, в която той расте. Например извитите корени улесняват повторното влизане под кожата на косъма след отстраняването му.

Когато космите започнат да растат отново, те правят това под кожата. Някои от тези косми са много остри след като са били обръснати. Това се случва най-често при сухо бръснене.

При почистване на космите с помощта на пинцета по-често се наблюдава появата на враснали косъмчета. Причината за това са малки части от космите, които остават непочистени и започват да растат отново под кожата. Друг фактор благоприятстващ появата на подкожни косми е опъването на кожата по време на почистването.

Най-добрият начин за предпазване от враснали косми

Най-добрият начин за предпазване от враснали косми е като спрете да премахвате окосмяването си. Хората имат косми навсякъде по тялото си с изключение на ходилата, дланите и лигавичните мембрани. Окосмяването предпазва кожата и няма единствено естетична роля.

Космите предпазват тялото от праха, замърсяването, слънцето и вятъра. Освен това имат важна роля в защитата от различни бактерии и други микроорганизми. Те спомагат защитата на тялото и регулирането на телесната температура.

Бръснете по посока растежа на космите.

Отстраняването на космите нарушава естествения им растеж и повишава вероятността от появата на враснали косми.

Космите по тялото ни поемат потта, за да предотвратят появата на дразнене и обриви по кожата. Освен това насочват потта към други части на тялото, които се нуждаят повече от нея.

Както вече споменахме премахването на окосмяването засяга естествения растеж на космите. Затова избягването му е най-добрият начин за предпазване от враснали косми.

Как да се предпазите от враснали косми

Много хора не искат да спрат да почистват окосмяването си. Затова в следващите редове ще ви дадем няколко предпазни мерки против появата на враснали косми дори и да се епилирате.

Най-препоръчваните методи за понижаване вероятността от появата на враснали косми включват:

  • Редовно ексфолиране. Така ще позволите на порите на кожата си да бъдат чисти и ще хидратирате кожата си. Ексфолирането улеснява процеса на отстраняване на космите и прави кожата ви по-гладка.
  • Хидратирайте добре кожата си. Когато не пиете достатъчно вода кожата ви загрубява и става по-суха. А това затруднява правилния растеж на космите.
  • Подгответе кожата си с топла вода преди да почистите космите си. Преди епилиране трябва да намокрите кожата си с топла вода. Така ще спомогнете отварянето на порите и ще намалите вероятността от появата на враснали косми.
  • Овлажняване. Добра идея е да използвате гел или овлажняващ крем преди бръснене. Така ще овлажните кожата и ще омекотите космите.
  • Използвайте подходяща самобръсначка. Най-добре е да не използвате една и съща самобръсначка повече от три пъти. Ножчетата се захабяват и могат да наранят кожата. Няма ясни доказателства, че самобръсначките с повече ножчета бръснат по-добре. Всеки трябва да опита различни видове самобръсначки и да прецени коя е най-подходящата за него.

Още съвети за предпазване от враснали косми

  • Бръснете се редовно. Препоръчително е да се бръснете всеки ден, за да предотвратите появата на враснали косми. Ако това не е възможно, поне се опитвайте да го правите възможно най-често.
  • Бръснете се правилно. Трябва да се бръснете по посока растежа на космите. Така няма да нарушите естествения им растеж както става при бръснене в посока обратна на растежа им.
  • Не опъвайте кожата си. Трябва да избягвате да опъвате кожата си по време на бръснене. Така само улеснявате прибирането на космите и появата на враснали такива след като пуснете кожата.
  • Правилно почистване. След бръснене трябва да измиете самобръсначката си. Освен това трябва много добре да измиете кожата, която сте обръснали и да нанесете върху нея подходящ лосион.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.