8 практически приложения на дървените стърготини в дома

Работата с дърво може да генерира много отпадъци, но можете да използвате дървените стърготини. Имат редица практически приложения в дома, за да се възползвате от всичките им свойства.
8 практически приложения на дървените стърготини в дома

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 30 март, 2023

Дървените стърготини могат да се използват като растителен тор, като средство за запалване на огън и в някои случаи като средство за отстраняване на петна.

Във всички тези функции те са много ефективен материал. Достатъчно е да знаете кога и как да ги използвате. Прочетете следните съвети и започнете да го правите.

Какво представляват дървените стърготини и как се получават?

Стърготини са отпадъците, които се образуват при работа с дърво. При рязане на този материал винаги се отделят частици с различни размери, които по принцип изглеждат ненужни.

Въпреки това, в дърводелството или самите фабрики за дървен материал често се използват за производство на различни предмети, като ПДЧ или фазер със средна плътност. Отвъд промишленото приложение има практически приложения на дървените стърготини в дома.

За да получите дървени стърготини, е достатъчно да сте обработили дърво, за да направите маса или рафт в гаража. Отпадъците се използват за следните домакински функции, които ще обсъдим.

Освен това е възможно да се набавят дървени стърготини от специализираните магазини или пазари.
.

8-те практически приложения на дървените стърготини в дома

Ако сте работили с дърво, изчакайте, преди да изхвърлите отпадъците. Вероятно ще ви свършат работа в някои от следните ситуации. Освен това можете да използвате дървени стърготини, генерирани от близък строителен обект или дърводелски цех, който не ги използва повторно.

1. Използване на дървените стърготини в дома – покриване на пукнатини в стената

Не знаете как да запушите тази малка дупка в стената, която става забележима? Стърготини могат да бъдат чудесно решение, ако се приготвят в смес с лепило и шпакловка.

След като приеме пастообразна текстура, запълнете дупката с препарата, като го разнесете добре и покриете цялата площ. За да стане стената като нова, шпакловайте я и нанесете слой боя.

Мебели от дървени палети
Дървообработката оставя остатък от дървени стърготини. Не ги изхвърляйте и ги използвайте повторно.

2. Също и в мебелите

Подобен ефект възниква, ако искате да запълните дървени мебели. В промишленото приложение за тази цел се използват дървени стърготини. Просто смесете материала с лепило и покрийте малките празнини в дървени столове или маси. След това нанасяте цвета на предмета.

3. Едно от практическите приложения, които можете да дадете на дървените стърготини у дома, е да ги превърнете в тор

Сред многото материали и вещества, които могат да се използват за растежа на растенията се отличават и дървените стърготини. Трябва да се смесят с оборски тор или азотна добавка и да се разпръснат в субстрата за укрепване на растенията. Различни проучвания доказват положителното въздействие на дървените стърготини при компостирането.

4. Средство за разпалване на огън

Един от най-удобните начини за разпалване на скари, барбекюта и други елементи за готвене са дървесните пелети. С дървените стърготини е възможно да си направите свои собствени.

Трябва да се изпълнят точно и внимателно следните стъпки:

  1. Осигурете материалите. Имате нужда от восък за свещи, дървени стърготини, тиган с незалепващо покритие и кашон или кори за яйца.
  2. Разтопете восъка. Първата стъпка е да разтопите восъка на среден огън в съда с незалепващо покритие.
  3. Добавете стърготините и разбъркайте. След като восъкът се разтопи, добавете дървените стърготини и разбъркайте, докато се образува паста. Използвайте, ако е възможно, дървена лъжица.
  4. Изключете котлона. Когато се оформи пастата е време да изключите котлона.
  5. За поставяне в кутията. Поставя се в отворите на картонената кора за яйца и да се оставя да изсъхне.

5. Тоалетна за домашни любимци

В тоалетните за домашни любимци могат да се използват дървени стърготини. Това важи особено за котките. Това е много полезен материал за използване като постелка за котешка тоалетна.

6. Използване на дървените стърготини в дома – борба с плевелите

Компостът не е единственият начин да превърнете дървените стърготини в полезен обект за растенията. Действат и като естествен хербицид. Затова просто ги поръсете по краищата на градинските пътеки и това ще спре растежа на плевелите.

7. Отстраняване на петна от масло

Може би едно от най-ефективните приложения на дървените стърготини е премахването на петна от автомобилно масло от земята. Това се дължи на големия им абсорбиращ капацитет.

Действат добре при сложни петна, като тези, генерирани от масла и бои. Например, ако сте имали разлив в кухнята или на пода на гаража от теч от кола, разпръскването на достатъчно количество дървени стърготини, за да покриете петното, ще ви помогне.

Оставете материала да действа два-три часа. След това отстранете и почистете остатъците. Може да не знаете, но различни проучвания, като това, проведено от Технологичния институт в Монтерей, демонстрират ефективността на дървените стърготини при абсорбирането на петна от масло.

Дървените стърготини попиват маслото.
Абсорбиращата способност на дървените стърготини им дава способността да намаляват разлятото масло.

8. Почистване

Освен специфични петна, можете да почистите пода чрез нанасяне на дървени стърготини. Намокряте материала с вода и след това го разнасяте по цялото пространство. Когато минете с метлата, стърготините вече ще са подействали и абсорбирането на прах и мръсотия ще бъде много по-пълно.

Защитете подовете си с практични приложения на дървените стърготини в дома

Стърготините могат да се ползват за предотвратяване на петна. Като разпръснете малко върху входа на дома, с намерението да си почиствате краката преди да влезете, материалът абсорбира влагата от подметката. Тази тактика е ефективна в дъждовни дни, когато мръсотията от обувките се пренася в дома.

И така, какъв трик ще използвате в дома си? Кое ви хареса най-много?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Castro Garibay, Sandra Luz et al. “Caracterización Física y Química de Sustratos Con Base En Corteza y Aserrín de Pino.” Madera y Bosques 25.2 (2019): n. pag. Madera y Bosques. Web. Disponible en: https://myb.ojs.inecol.mx/index.php/myb/article/view/e2521520 
  • Pineda-Pineda, Joel, Sánchez del Castillo, Felipe, Ramírez-Arias, Armando, Castillo-González, Ana María, Valdés-Aguilar, Luis Alonso, & Moreno-Pérez, Esaú del Carmen. (2012). Aserrín de pino como sustrato hidropónico. I: Variación en características físicas durante cinco ciclos de cultivo. Revista Chapingo. Serie horticultura, 18(1), 95-111. Recuperado en 03 de enero de 2023, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1027-152X2012000100007&lng=es&tlng=es 
  • Serret-Guasch N, Giralt-Ortega G, Quintero-Ríos M.  Caracterización de aserrín de diferentes maderas. Tecnología Química [Internet]. 2016;XXXVI(3):468-479. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=445546669012 
  • Téllez Carmona, José Manuel. Absorción de petróleo crudo, diésel y aceite automotriz gastado por residuos lignocelulósicos y su aplicación como sistema de disposición de hidrocarburos MAESTRÍA EN CIENCIAS EN DESARROLLO SOSTENIBLE. INSTITUTO TECNOLÓGICO Y DE ESTUDIOS SUPERIORES DE MONTERREY CAMPUS ESTADO DE MÉXICO. Disponible en: https://repositorio.tec.mx/handle/11285/628475?locale-attribute=es 

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.