Какво говори акнето за здравето ни

Почиствайте редовно телефона си и сведете до минимум консумацията на мазни и кисели храни
Какво говори акнето за здравето ни

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Акнето се провокира от различни фактори и често е свързано с хормонални промени. Според дерматолозите то може да разкрие много за състоянието на вътрешните органи и системи. Често акнето се проявява като резултат от липсата на адекватна грижа за кожата или наличието на излишно количество мазнина по нея. Във всеки случай зоната, където се появяват пъпките, говори много за случващото се в тялото ни. Опознайте езика на акнето с помощта на статията, която сме ви приготвили.

Както вече споменахме, ще разгадаем здравословното си състояние според това, къде се проявява акнето. Важни са и условията, при които се появява то. Особено важни тук са хормоналните промени – например, по време на менструация, излагане на стрес или силно напрежение. Искате ли да научите повече за акнето и какво казва то за здравето ви?

Акне по брадичката, челюстта и врата

Акнето по лицето

Акнето в тази част на лицето е индикация за това, че сте или ви предстои да навлезете в период на менструация. Защо? Тъй като по време на хормоналния цикъл на менструалния период жлезите произвеждат повече мазнини и те се натрупват в порите.

Какво е решението? Най-добрият начин за реакция в този момент е да нанесете средство срещу акне върху засегнатите зони, дори преди началото на менструалния период. Ако проблемът стане хроничен, препоръчително е да се консултирате с дерматолог, който ще ви назначи адекватно лечение.

Черни точки или пъпки по линията на косата

Ако забележите, че се оплаквате най-често именно от такъв тип акне, възможно е да използвате неподходящ продукт за коса или докосвате често тази зона с мръсни ръце. Продуктите за коса, които използвате, вероятно съдържат съставки, които се натрупват в порите на кожата и провокират образуването на пъпки.

Какво е решението? Намалете употребата на подобни разкрасителни продукти и поддържайте добра лична хигиена.

Черни точки или пъпки по бузите

Акнето и черните точки

В повечето случаи появата им е предизвикана от някаква бактерия или мръсотия. Бактериите често идват от ръцете или пък телефона ви. Какво е решението? Мийте редовно ръцете си и използвайте антибактериален сапун, за да ги поддържате чисти.

Важно е също така да почиствате редовно телефона си, тъй като, вярвате или не, изследвания многократно са доказали, че именно там се развъждат най-много микроорганизми – дори повече, отколкото в обществена тоалетна.

Черни точки и пъпки около устата

Консумирате много мазна и кисела храна? Този тип акне се появява, тъй като остатъците от киселите храни предизвикват дразнение  такива са, например, лимоните и дресингите, съдържащи оцет. Освен това черните точки и пъпки в тази зона са резултат от консумацията на мазни храни – картофен чипс, пържени картофи, кексове и бургери. Този тип храни запушват порите и предизвикват акне.

Какво е решението? Сведете до минимум консумацията на мазни и кисели храни. Препоръчваме ви да използвате внимателно продукти като оцета и лимоните.

Акне в “Т-зоната”

Акнето по носа

Пъпките и черните, които се появяват в “Т-зоната” (която включва челото и носа), могат да бъдат резултат от усилията на тялото да се справя със стреса. Когато сме изложени на стресови ситуации или се чувстваме под напрежение, тялото ни освобождава адреналин, което води до повишаване на секрецията на мазнини. Като резултат в “Т-зоната” се появяват пъпки и черни точки.

Какво е решението? Избягвайте стреса и направете необходимото, за да го преодолявате ефективно и ежедневно.

Акнето по гърба или гръдния кош

В този случай акнето не говори за нещо неприятно, случващо се в организма. То по-скоро индикира, че носите неподходящи дрехи, например сутиен или блуза. Според експерти акнето по гърба или гръдния кош се провокира от употребата на памучни материи, които абсорбират потта и създават отлична среда за развитието на бактерии.

Какво е решението? Избягвайте да носите тесни блузи и ризи, особено такива, направени от памук. Избягвайте също така и носенето на стегнати сутиени. Препоръчителни материи за дрехи са ликрата и микрофибърът.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.



Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.