Масло от илипе: Характеристики, употреби и ползи

Маслото от илипе има много различни функции в козметичната област. Използва се и в медицината за лечение на кожни заболявания.
Масло от илипе: Характеристики, употреби и ползи

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 07 ноември, 2022

Маслото от илипе може да не е толкова популярно като маслото от какао или ший, но също така притежава свойства за обновяване на кожата. Използването му в козметиката се дължи на предимствата му като съставка, така че не е лоша идея да го интегрирате в режима си за красота.

Тази растителна мазнина е богата на стеаринова, олеинова и линолова киселини и се смята, че има омекотяващи и подхранващи свойства. Обикновено се среща като компонент на слънцезащитни продукти и като дълготраен овлажнител. Препоръчва се и за зряла кожа и увредена коса. Искате ли да го опитате?

Какво представлява маслото от илипе и какви са неговите характеристики?

Маслото от Illipeсе извлича от семената на вида Shorea stenoptera, описан в базата данни на „полезни тропически растения“ като дърво с гъста корона, варираща от конична до полусферична форма, с висящи клони и височина около 30 метра. Екземплярът е типичен за остров Борнео в Югоизточна Азия.

Ядките на дървото осигуряват мазнина, известна като “лой от Борнео”, ” тангкаванг” или “илипе”. Когато този плод падне от клоните, обикновено се измива и се суши на слънце, като по този начин се подготвя за извличане на мазнината.

Семената стават крехки при високи температури, което спомага за напукването на черупката, за да се извлече и смели съдържанието. Процесът продължава в преса, където се получава пастата използвана по-късно.

Маслото от Shorea – както още го наричат – е зеленикаво на цвят, когато не е рафинирано; след тази фаза става светлокафяво или бяло в зависимост от процеса на обработка. Има мека миризма и кремообразна консистенция. Емулгира се лесно, което улеснява използването му във формули за грижа за лицето и косата.

масло от илипе
Маслото от Illipe е богато на мастни киселини и антиоксиданти. Ето откъде идват неговите многобройни предимства в грижата за кожата.

Ползите от маслото от илипе

Международната номенклатура на козметичните съставки (Inci Beauty ) уточнява, че функциите на illipe включват действие като емолиент, омекотяващ и кондициониращ агент. Нека да разгледаме някои от другите му предимства:

  • Счита се за най-питателния вид масло сред подобните продукти.
  • Добавя свойства за еластичност и гъвкавост на кожата.
  • Овлажнява par excellence, така че се препоръчва за възстановяване на суха кожа и матова коса.
  • Предпазва косата от статично електричество и увреждане, причинено от външни агенти. В случай на къдрава коса,  насърчава вълните и гъвкавостта.

Повече от 95% от маслото от илипе е сливане на липиди.

Използване на масло от илипе

Illipe има ядливи, медицински и козметични приложения. Като растителна мазнина, може да бъде включено в производството на шоколад, тъй като замества какаовото масло до максимум 5%.

Неговата медицинска и козметична употреба произтича от качеството, което трябва да се абсорбира от кожата. В допълнение, то е подходящо и за приготвяне на масла, лакове, свещи и други вещества с множество предимства.

Може да помогне за подобряване на здравето на косата ви

Ефектите на illipe върху косата са може би най-забележителната му черта. По-точно то предлага интензивна хидратация на увредената от слънцето, възлите, химикалите и деликатната коса.

Този зеленчук е богат на мастни киселини и антиоксиданти, които проникват във влакната на косъма и подобряват структурата и здравето на скалпа. В допълнение, продължителната му употреба възстановява еластичността на косата, благодарение на съдържанието на линолова киселина, която се препоръчва за здрава и устойчива коса.

Просто смесете малко от маслото с маска или балсам и ще видите как подобрява външния вид на косата. Нанасяйте препарата веднъж седмично, оставете да действа поне 5 минути и изплакнете с вода.

Масло от Illipe и грижа за устните

Маслото от Illipe действа самостоятелно като балсам за устни и като лекарство за лечение на язви и рани в устата. Добавката може да се открие и в състава на червилата и в цветните и неоцветени гланцове за устни. В козметиката за устни ядките Shorea имат хидратиращо качество.

Може да се използва за направата на сапун

В концентрации, вариращи от 4 % до 8 %, илипе се използва за правене на сапуни. Сапуните от този растителен материал се препоръчват за суха кожа; но ако има някакъв кожен проблем, препоръчително е да се консултирате с дерматолог, преди да използвате тези продукти.

блокчета масло от illipe
Маслото от Illipe се използва за приготвяне на овлажняващи сапуни. Препоръчва се за суха и чувствителна кожа.

Може да се използва като съставка на лосиони

Плътността на илипе за кремове и лосиони варира от 3% до 5% от общата формула. Този вид козметика благоприятства възстановяването и еластичността на кожните клетки. Добавката от семена Shorea значително обогатява телесните вещества, тъй като укрепва липидната бариера и задържа влагата.

Маслото от Illipe и другите растителни мазнини

Растителните масла притежават качества, които ги правят уникални и специални в зависимост от целта, за която ви трябват. Сред многото си други предимства, маслото от ший помага за ексфолиране, предотвратяване на стрии и защита от слънцето; какаовото масло предоставя директен транспорт на активни съставки до вътрешността на кожата, намалявайки дразненето и сухотата.

Що се отнася до illipe – макар и да не е толкова известно – то участва в състава на много козметични продукти с грижа за чувствителна кожа и коса. Не пропускайте шанса да опитате това страхотно масло за тяло!

Може да ви заинтересува ...
Масло от сандалово дърво: ползи, употреби и странични ефекти
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Масло от сандалово дърво: ползи, употреби и странични ефекти

Маслото от сандалово дърво се характеризира със своите противовъзпалителни и лечебни свойства. Научете повече за неговите здравни приложения.



  • Shorea stenoptera. Useful Tropical Plants. https://tropical.theferns.info/viewtropical.php?id=Shorea+stenoptera
  • Darmawan MA, Muhammad BZ, Harahap AFP, Ramadhan MYA, Sahlan M, Haryuni, Supriyadi T, Abd-Aziz S, Gozan M. Reduction of the acidity and peroxide numbers of tengkawang butter (Shorea stenoptera) using thermal and acid activated bentonites. Heliyon. 2020 Dec 17;6(12):e05742. doi: 10.1016/j.heliyon.2020.e05742. PMID: 33364505; PMCID: PMC7750560.
  • Darmawan, Muhammad & Curie, Catia & Yusuf, Muhammad & Ramadhan, Muhammad & Harahap, Andre & Harahap, Perdana & Gozan, Misri. (2021). Preparation and Characterisation of Indigenous Tengkawang (Shorea Stenoptera) Butter for Food and Cosmetics Material. Hunan Daxue Xuebao/Journal of Hunan University Natural Sciences. 48. 156 – 165.
  • Shorea stenoptera seed butter. INCI Beauty. Francia. https://incibeauty.com/ingredients/6898-shorea-stenoptera-seed-butter
  • Hidayat, N.S., Darmawan, M.A., Intan, N., & Gozan, M. (2019). Refining and Physicochemical Test of Tengkawang oil Shorea stenoptera Origin Sintang District West Kalimantan. IOP Conference Series: Materials Science and Engineering, 543.

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.