Манго срещу запек: ползите от него и как да го приготвите

Благодарение на фибрите и полифенолите, които съдържа, мангото е един от най-полезните плодове за натурално лечение на запека. Ако използвате манго, няма да се налага да прибягвате до химическите лаксативи.
Манго срещу запек: ползите от него и как да го приготвите
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Мангото е плод, който може да ви помогне да облекчите симптомите на бавното храносмилане. Поради факта, че мангото съдържа значително количество диетични фибри, то подпомага храносмилането и улеснява премахването на отпадъците, задържани в дебелото черво. Ето защо все повече хора използват манго срещу запек.

Въпреки че много хора се обръщат към синтетичните лаксативи при запек, натуралните варианти като мангото са по-подходящи. Този плод не предизвиква нежелани странични ефекти и може да бъде включен във всяка диета.

Това е и добър начин да дадете на тялото си допълнителна енергия, тъй като захарта в него се усвоява бавно и не повишава нивата на кръвната захар.

В тази статия ще ви представим някои от неговите свойства и ще споделим някои вкусни рецепти с манго.

Манго срещу запек

Запек

Мангово е вкусен плод, който принадлежи към цъфтящите растение от рода Mangifera. Има много различни разновидности и може да се открие в различни цветове като червено, жълто и зелено. Този плод има кръгла форма и гладка, дебела кора.

От древни времена се счита за полезен плод, тъй като е източник на витамини A, B и C и минерали като калций, калий и магнезий. Мангото съдържа също много диетични фибри и антиоксиданти.

Фибрите в състава му са основната причина, поради която този плод може да ви помогне срещу запек. Тази субстанция оптимизира функциите на храносмилателната система и спомага за регулиране на чревната перисталтика.

Другите ползи на мангото срещу запек произлизат от полифенолите в него, които са антиоксидантни вещества, редуциращи възпалението. Освен това мангото подобрява състоянието на чревната микрофлора и насърчава елиминирането на токсините.

В допълнение към това мангото допринася за подсилване на имунната функция, понеже витамин C в състава му покрива 41% от нуждите на организма. Това хранително вещество потиска ефектите от свободните радикали и увеличава производството на антитела.

Как да приготвите манго срещу запек

Традиционният начин за консумация на манго срещу запек е в неговото естествено, сурово и зряло състояние. Подходящата порция за тази цел е един малък плод манго или ¾ чаша нарязано манго.

Въпреки това, може да подсилите неговите свойства, ако го смесите с други съставки. Макар че така ще приемете повече калории, следните рецепти са идеалните варианти, които могат да помогнат за лечението на този проблем, така че няма да ви се налага да прибягвате до синтетични лаксативи.

Опитайте ги още днес!

Смути с манго и овес

Манго и овес срещу запек

Това смути съдържа много диетични фибри, което означава, че помага за справяне със запека. Освен това е засищаща напитка с ниско съдържание на калории, която може да ви помогне да контролирате апетита си.

Съставки

Начин на приготвяне

  • Първо, нарежете сърцевината на узрялото манго.
  • Сложете парченцата в блендер и добавете овеса и водата.
  • Пасирайте в продължение на няколко минути до получаване на гладка напитка без бучки.
  • Сервирайте и подсладете със супена лъжица мед.

Начин на консумация

  • Консумирайте смутито на празен стомах или като част от закуската си.
  • Пийте поне три пъти седмично.

Тази статия също може да ви заинтригува: 3 рецепти за сироп против кашлица, които да приготвите вкъщи

Здравословен мус с манго

Този мус е здравословен начин да се насладите на ползите от мангото срещу запек. Той е подходящ за деца, тъй като е много вкусен и апетитен. Може да се приема на закуска или между храненията.

Съставки

  • 1 лист неовкусен желатин
  • ½ чаша вода (125 мл)
  • 4 узрели плода манго
  • 1 чаша нискомаслено кисело мляко (200 мл)

Начин на приготвяне

  • Първо, разтворете желатина в половин чаша вряла вода.
  • После нарежете мангото на парчета и го сложете в блендер.
  • Добавете киселото мляко и разтворения желатин в блендера и пасирайте в продължение на няколко минути.
  • Изсипете сместа в стъклен съд и след това сложете в хладилника.

Начин на консумация

  • Когато десертът е готов, може да изядете малко от него по време на закуска.
  • Ако желаете, може да изядете една порция, когато се почувствате гладни между храненията.

Смути с манго и кокосово мляко

Манго и кокосово мляко срещу запек

Това смути с манго и кокосово мляко е идеално срещу запек. Благодарение на факта, че съдържа значително количество мастни киселини и аминокиселини, това е и енергийна напитка, която спомага също и за подобряване на физическата активност.

Съставки

Начин на приготвяне

  • Обелете мангото и го нарежете на няколко парчета.
  • След това го сложете в блендер и пасирайте заедно с кокосовото мляко.
  • Накрая, добавете лед на вкус и сервирайте.

Начин на консумация

  • Пийте това смути в средата на сутринта, поне три пъти седмично.

Чувствате ли тежест в корема? Страдате ли от проблеми с храносмилането и запек? Не се колебайте да използвате манго като средство за облекчаване на тези проблеми! Както виждате, мангото е много питателно и има много начини, по които да го добавите към диетата си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211.
  • Natsume M. Polyphenols: Inflammation. Curr Pharm Des. 2018;24(2):191-202.
  • Shenoy N, Creagan E, Witzig T, Levine M. Ascorbic Acid in Cancer Treatment: Let the Phoenix Fly. Cancer Cell. 2018 Nov 12;34(5):700-706.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.