Магическа пластмаса: какво представлява и как да я използвате?

Магическата пластмаса е един от най-модерните материали в света на занаятите. Разберете защо е толкова популярен и как можете да го използвате.
Магическа пластмаса: какво представлява и как да я използвате?

Последна актуализация: 07 май, 2023

Въпреки че се радва на нарастваща популярност, в разглежданата магическа пластмаса няма нищо ново. Използва се от 70-те години на миналия век – наред с други неща – в училищните кръжоци и за бижута. Известна е също като прибираща се пластмаса и се предлага в различни размери и цветове.

Нарича се „магическа или вълшебна“, защото може да се свие по размер и да увеличи дебелината си до седем пъти, когато е подложена на високи температури. Може да се използва за изработка на ключодържатели, магнити, елементи за скрапбукинг и много други. Искате ли да знаете повече по темата? Ще ви разкажем всичко по-интересно.

За какво се използва магическата пластмаса?

Магическата пластмаса е любим избор, когато става въпрос за хобита, създаване на бижута и отпечатване на снимки. Има голямо разнообразие за последната цел, въпреки че обикновено е по-скъпо от обикновената пластмаса.

Хората често правят ключодържатели, обеци, основи за обеци, висулки, магнити и орнаменти за декориране на пръстени, фиби и работа с лексикони. Въпреки това, материалът е толкова универсален, че единственото ограничение е вашето въображение.

Как да използваме магическа пластмаса?

Тази пластмаса е много лесна за използване. Нека видим подробно от какви материали се нуждаете и какви стъпки трябва да следвате, за да я използвате в хобитата си.

Материали

Материалите, от които се нуждаете, са следните:

 • Магически найлонови листчета с размер и цвят по избор. Ако искате да печатате върху тях, не забравяйте да поискате този вид в магазина, от който ги купувате.
 • Перманентни маркери, мастила на алкохолна основа, пастели, печати или тебешир. Имайте предвид, че няма да имате нужда от всичко; като цяло това зависи от пластмасовия лист, който ще използвате.
 • Малки ножици и перфоратор. Последното, ако планирате да направите висулка, ключодържател или чифт обеци.
 • Шаблони. Независимо дали искате да отпечатате или очертаете върху вашата магическа пластмаса, е необходимо да подготвите шаблоните, които ще използвате.
 • Шкурка, за предпочитане фина. Вероятно ще ви трябва, ако моделът има много извивки или ако при рязане се образуват малки несъвършенства.
 • Фурна, пистолет за нагряване или сешоар. Можете да използвате едно от трите. Ако се занимавате с деца, тази част винаги трябва да се извършва от възрастен.

Препоръки

Процесът на изработване на предмети с магическа пластмаса може да бъде разделен на рисуване на модела и печене. За първата стъпка моделът трябва да бъде начертан, очертан или отпечатан върху листа. След това трябва да изрежете, шлайфате и направите дупка (само ако е необходимо; например за ключодържатели, обеци, висулки и др.).

Има обаче някои съображения, които трябва да вземете предвид, когато оформяте дизайна. Някои от тях са следните:

 • Всички формати, с изключение на прозрачния, могат да се използват с цветни моливи.
 • За рисуване върху прозрачните листове можете да използвате маркери, мастила на алкохолна основа и печати с перманентна боя.
 • Винаги рисувайте върху грапавата повърхност на листовете.
 • Оцветете без прекалено силен натиск. Не е необходимо да са напълно равномерни; в края на краищата пластмасата се свива до седем пъти размера си, така че цветовете стават по-интензивни.
 • Изрежете, оставяйки поле от два до три милиметра. Освен това се опитайте да не правите много сложни форми, тъй като фигурата може да се развали по време на печене.

Печене

Преди да поставите фигурите във фурната, тя трябва да е предварително загрята до минимум 140 °C и максимум 170 °C (280 до 340 по Фаренхайт). След като загрее, поставете продукта във фурната. Имайте предвид, че трябва да е върху хартия за печене в тава.

Дръжте го във фурната за три минути. След това го извадете, оставете да изстине и това е! Направихте първия си вълшебен пластмасов шедьовър. Ако парчето не е гъвкаво, отново трябва да се изпече.

Нещо подобно се случва, ако има мехурчета; това е индикация, че температурата не е била достатъчно висока и затова ще трябва да го поставите обратно във фурната. Този път може да отнеме малко повече време.

Магическа пластмаса – материал с безкрайни възможности

Магическата пластмаса се превърна в задължителна в света на занаятчийството. Това е един от любимите материали за изработка на бижута и аксесоари. Освен това се използва и в производството на сувенири за специални поводи, като сватби.

Хората я избират, защото е лесна за използване и възможностите са безкрайни. Въпреки това, тъй като изисква използването на фурна за обработката си, заниманията с деца трябва да бъдат наблюдавани от възрастен.

В случай, че материалът залепне, трябва незабавно да се извади от фурната. След като изстине малко може да се отдели от съда. След като това стане, единственото, което остава да направите, е да го загреете отново, така че процесът на свиване да протече правилно. Искате ли да опитате? Ще бъдете изумени от резултатите!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.