Магданозът и ползите му за здравето и красотата
Магданозът е силно препоръчвано растение за жените. Не само, че е ефикасен при облекчаване на болезнените симптоми на менструация, но също така се бори със симптомите при менопауза и предпазва от остеопороза.
Магданозът често е използван в рецепти без да познаваме прекрасните му свойства. Бихте ли искали да разберете как може да се прилага за здраве и красота? Ако е така, продължавайте да четете тази статия, и започнете да се възползвате от това прекрасно, ароматно растение!
Характеристики на магданоза
Това растение принадлежи към същото семейство като целината и копъра (поради което имат подобни листа). То е било използвано хиляди години наред в готвенето, а също и като натурално лечебно средство. То е родено в източния вододел в Средиземно море, и е въведено в други райони на света от гърците.
Хипократ и Гален споменават магданоза в своите произведения. Англосаксонците го използват за лечение на черепни фрактури, причинявани по време на битки. В днешно време, магданозът се отглежда в целия свят и е често срещана подправка за добавяне на вкус и аромат към стотици ястия и напитки.
Маслото от магданозени семена също се използва в козметичната индустрия, в сапуни и кремове.
Магданозът съдържа:
- Витамин С (1/3 гр. магданоз съдържа повече от 1 портокал)
- Витамин К (добър за здравето на костите и съсирването на кръвта)
- Бета-каротини (антиоксиданти и имунно-протектори)
- Калций (1 чаша магданоз съдържа същото количество калций, колкото 1 чаша мляко)
- Калий (500 мг. калий на 100 гр. магданоз)
- Желязо (повече от червеното месо)
- Фибри (идеално за предотвратяване на запек и подобрява чревните функции)
- Борон (помага при менопаузата и предпазва от остеопороза)
- Флуорид (укрепва костите)
- Хлорофил (той придава на магданоза зеления цвят и има антисептични и почистващи свойства)
Традиционните ползи от магданоза
Струва си да се отбележи, че всички части на растението може да се използват (корените, семената, листата и стъблото). Магданозът се използва като:
Диуретично средство
Увеличава производството на урина в бъбреците и е чудесен за борба с бъбречни инфекции, лечение или предотвратяване на камъни в бъбреците и намаляване на задържането на течности (оток). За да се справите с тези проблеми, пригответе чай или сок:
Съставки
- 1 шепа листа и стъбла от магданоз
- 1 чаша вода (250 мл.)
Приготовление
- Сложете водата да заври.
- Добавете магданоза и го оставете да се готви в продължение на няколко минути.
- Оставете да изстине, след което прецедете.
- Може да пиете напитката топла или студена, и да подсладите с мед по желание.
Хипотензивно средство
Това се дължи на значително количество на калий в магданоза, и за гореспоменатото диуретично действие. Консумирайте го в отвара или смути веднъж на ден.
Средство, стимулиращо менструалния цикъл
Магданозът може да бъде идеално средство за жени, които страдат от болезнен цикъл. Това растение също така насърчава менструалния поток.
Вещество, подпомагащо храносмилането и слабително
Това е така, защото магданозът увеличава стомашната секреция, бори се с газовете в червата, а също така помага в борбата с жълтеница.
Прочистващо средство
Магданозът се счита, че е отличен и мощен антиоксидант, и е идеален за прочистване на тялото. Той дезинфекцира червата и белите дробове, увеличава изхвърлянето на отпадъците чрез урината, и помага за детоксикация на черния дроб и жлъчния мехур.
Хормонен регулатор
На жените в менопауза се препоръчва да консумират повече магданоз в салати, сосове, кремове, шейкове и т.н., защото подпомага балансирането на нивата на хормоните, особено естроген.
Афродизиак
От древни времена това растение е било считано като повишаващо либидото и сексуалното желание. Научното обяснение обаче посочва, че това се дължи на фитоестрогени на магданоза, който:
- Тонизира матката
- Насърчава менструацията
- Подобрява производството на мляко
- Увеличава женското либидо
- Улеснява раждането
Магданозът за красота
Освен невероятните лечебни свойства на магданоза, също трябва да се отбележат неговите страхотни ефекти, когато се използва външно или вътрешно за:
- Премахване на малките червени вени по лицето
- Предотвратяване на прекомерно омазняване на кожата
- Намаляване на тъмните петна върху кожата
- Придава блясък на лицето
- Премахва черните точки
- Намалява огнищата на акне
- Ускорява зарастването на рани
Магданозът може да се използва за приготвянето на отлична маска, като се възползвате от всичките му предимства за красота.
Съставки
- Шепа пресен магданоз
- Малко топла вода
- 1 чаена лъжичка лимонов сок
- 1 супена лъжица пчелен мед
Приготовление
- Нарежете магданоза възможно най-ситно и го направете на паста заедно с топла вода (само малко количество) в хаванче.
- В отделна купа смесете меда с лимоновия сок и изсипете в предишната смес.
- Изплакнете кожата с топла вода и неутрален сапун.
- Нанесете маската върху зоната, която искате да третирате и оставете да престои 10 до 15 минути.
- Изплакнете с топла вода.
- Накрая нанесете овлажняващ крем.
Не забравяйте, че това лечение трябва да се прави през нощта, защото ако лимоновият сок влезе в контакт със слънчевата светлина, това ще оцвети кожата.
Повтаряйте тази процедура веднъж седмично, докато получите най-добри резултати. Ако маската пари леко, когато я нанасяте, това е така, защото вече имате огнище от акне. Усещането ще отмине в рамките на няколко минути. Ако не, изплакнете преди достигане на определеното време.
Един друг начин да използвате магданоз за естетически процедури е като приготвите чай, след което го приложите като тоник.
Съставки
- 1 шепа магданозени листа и стъбла
- 1 чаша вода (250 мл.)
Приготовление
- Загрейте водата, добавете магданоза и оставете да кисне, докато водата се охлади.
- Прецедете. Потопете памучен тампон в чая и след това нанесете върху засегнатата област, след като сте я почистили и подсушили.
Този тоник ще помогне за предотвратяване появата на пъпки.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Working group of the GesEPOC. (2017). Nutrición. Archivos de Bronconeumologia. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0300289617303654?via%3Dihub
- Galarza, V., & Cabrera, G. (2008). Hábitos alimentarios saludables. Nutrición, Salud y Alimentos
- Rindfleisch, D. R. y J. A. (2008). Dieta antiinflamatoria. Medicina Integrativa. David Rakel MD.
- Kreydiyyeh, S. I., & Usta, J. (2002). Diuretic effect and mechanism of action of parsley. Journal of ethnopharmacology, 79(3), 353-357. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11849841
- Charles, D. J. (2012). Parsley. In Handbook of Herbs and Spices(pp. 430-451). Woodhead Publishing. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780857090393500244
- Reyes-Munguía, A., Zavala-Cuevas, D., & Alonso-Martínez, A. (2012). Perejil (Petroselinum crispum): compuestos químicos y aplicaciones. Tlatemoani: Revista Académica de Investigación, 11, 18. http://www.eumed.net/rev/tlatemoani/11/perejil-compuestos-quimicos-aplicaciones.pdf
- García, J. S. P. (n.d.). Consumo de fitoestrógenos dietarios en mujeres guatemaltecas de 25 a 60 años de área rural y de área urbana. http://biblio3.url.edu.gt/Tesario/2012/09/15/Penados-Jacqueline.pdf