Лиминов пай с меренг без млечни продукти и без глутен

Лимоновият пай с меренг е сравнително лесен и много цветен десерт, идеален за срещи на работа, със семейството или с приятели. Освен това е лесно да промените съставките, за да ги адаптирате към вашите хранителни нужди.
Лиминов пай с меренг без млечни продукти и без глутен

Последна актуализация: 12 август, 2022

Паят е традиционен десерт в англосаксонската кухня. Обикновено се приготвя по два различни начина: пълнеж на предварително приготвено тесто с яйчен крем или поставяне на плънката между два листа тесто. Знаете ли как да направите лимонов пай с меренг?

В тази статия ще ви обясним как да направите  лимонов пай с меренг по първия метод, който описахме. Освен това ще направим съответните замени, така че десертът да е подходящ за хора с цьолиакия и непоносимост към лактоза.

Разлики между тарт и пай

Може да изглеждат подобни, но се отнасят за два различни вида десерт. Основните разлики са следните:

1. Тарт

  • Прави се с пясъчно тесто, тесто със захар или тесто с масло
  • Блатът обикновено служи като опора за многопластова плънка
  • Може да приготвите предварително блата и след това да го смесите с плънката

2. Пай

  • Обикновено се използва по-просто тесто с по-малко съставки
  • Тестото може да бъде само върху основата или и върху повърхността, покриваща плънката
  • Кората обикновено не съдържа захар и съдържа голямо количество масло, въпреки че можете да промените това, ако искате по-леки десерти.

Рецепта за лимонов пай с меренг

Парче лимонов пай с меренг с целия пай на заден план.
Въпреки че са много сходни, тестото на двата сладкиша е различно.

Традиционният лимонов пай с меренг обикновено има крем или крем и пшенично брашно. В този случай сме променили рецептата да бъде без глутен и без млечни продукти.

Съставки

За блата

  • 2oo г смлени бадеми
  • 3 супени лъжици екстра върджин зехтин или кокосово масло
  • 1 яйце
  • 1 супена лъжица мед или захар

За плънката

  • 6 яйца
  • 180 г (7 унции) захар
  • 200 мл лимонов сок
  • Лимонови кори
  • 40 g (1,8 0z) растителен маргарин
  • 20 г (1 унция) царевично брашно или царевично нишесте

За меренга

  • 2 белтъка
  • 100 г (4 унции) пудра захар

Как се приготвя пай с меренг

Семейство, което готви заедно.
Този пай е лесен за приготвяне и идеален за правене с вашите деца. Превърнете го в забавно семейно занимание – направете го и го хапнете заедно!

По-добре започнете да правите лимоновия крем, за да има време да изстине, докато правите блата. Така освен, че ще спестите време, плънката ще стане по-кремообразна.

  • Първо разбийте с бъркалка яйцето със захарта.
  • След това измийте и настържете половин лимон, като внимавате да не настържете бялата част, за да не горчи десертът. В друга купа изстискайте лимоните и прецедете получения сок.
  • След това в купата с яйцата и захарта добавете кората, лимоновия сок и пресетия царевичен грис.
  • Ако нямате сито, можете да използвате цедка. Тази стъпка е изключително важна, за да не стане на бучки и кремът да има хомогенен вид.
  • След това изсипете всички съставки в тенджера и загрейте на слаб огън, докато сместа се сгъсти.
  • Накрая добавете растителния маргарин на котлона и го оставете да престои в хладилника.

За приготвяне на блата:

  • Първо сложете смлените бадеми, яйцето, олиото и меда в голяма купа. С помощта на миксер или бъркалка разбъркайте добре всички съставки до получаване на хомогенно тесто.
  • Ако сте алергични към ядки, можете да замените смлените бадеми с ориз, овесени ядки или дори царевично брашно.
  • След това подредете тестото в огнеупорна тава с диаметър 26 см (10 инча), предварително намаслена и набрашнена.
  • След това със силиконова шпатула нанесете лимоновия крем върху тестото.
  • След това загрейте фурната до 200ºC (390ºF) и печете 30 минути.
  • Извадете тавата от фурната и я оставете да се охлади за около 20 минути.
  • Докато изстива, започнете да правите меренга, който ще покрие лимоновия пай. Белтъците се разбиват на сняг и малко по малко се добавя захарта.
  • След това, когато белтъците придобият правилната текстура, поставете сместа в сладкарски пош.
  • За финал украсете пая с меренга и запечете повърхността на пая с горелка. Ако нямате горелка, можете да я поставите във фурната на 200ºC на горен реотан за 2 или 3 минути.

Вече имате вашия лимонов пай с меренг, идеален за цьолиакия и хора с непоносимост към лактоза. Това не е сложна рецепта,  можете да я направите с децата си. Освен това можете да подвесете със сладолед от пресни и тропически плодове или с плодова салата с кокос и пъпеш.

Може да ви заинтересува ...
Кралски десерт: лимонова шарлота
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Кралски десерт: лимонова шарлота

Кутия бисквити, кондензирано мляко и няколко лимона – това е всичко, от което се нуждаете, за да приготвите този десерт, идеален за следобедна заку...