Лиминов пай с меренг без млечни продукти и без глутен
Паят е традиционен десерт в англосаксонската кухня. Обикновено се приготвя по два различни начина: пълнеж на предварително приготвено тесто с яйчен крем или поставяне на плънката между два листа тесто. Знаете ли как да направите лимонов пай с меренг?
В тази статия ще ви обясним как да направите лимонов пай с меренг по първия метод, който описахме. Освен това ще направим съответните замени, така че десертът да е подходящ за хора с цьолиакия и непоносимост към лактоза.
Разлики между тарт и пай
Може да изглеждат подобни, но се отнасят за два различни вида десерт. Основните разлики са следните:
1. Тарт
- Прави се с пясъчно тесто, тесто със захар или тесто с масло
- Блатът обикновено служи като опора за многопластова плънка
- Може да приготвите предварително блата и след това да го смесите с плънката
2. Пай
- Обикновено се използва по-просто тесто с по-малко съставки
- Тестото може да бъде само върху основата или и върху повърхността, покриваща плънката
- Кората обикновено не съдържа захар и съдържа голямо количество масло, въпреки че можете да промените това, ако искате по-леки десерти.
Не пропускайте и: Опитайте тази рецепта за вкусна торта червено кадифе
Рецепта за лимонов пай с меренг
Традиционният лимонов пай с меренг обикновено има крем или крем и пшенично брашно. В този случай сме променили рецептата да бъде без глутен и без млечни продукти.
Съставки
За блата
- 2oo г смлени бадеми
- 3 супени лъжици екстра върджин зехтин или кокосово масло
- 1 яйце
- 1 супена лъжица мед или захар
За плънката
- 6 яйца
- 180 г (7 унции) захар
- 200 мл лимонов сок
- Лимонови кори
- 40 g (1,8 0z) растителен маргарин
- 20 г (1 унция) царевично брашно или царевично нишесте
За меренга
- 2 белтъка
- 100 г (4 унции) пудра захар
Как се приготвя пай с меренг
По-добре започнете да правите лимоновия крем, за да има време да изстине, докато правите блата. Така освен, че ще спестите време, плънката ще стане по-кремообразна.
- Първо разбийте с бъркалка яйцето със захарта.
- След това измийте и настържете половин лимон, като внимавате да не настържете бялата част, за да не горчи десертът. В друга купа изстискайте лимоните и прецедете получения сок.
- След това в купата с яйцата и захарта добавете кората, лимоновия сок и пресетия царевичен грис.
- Ако нямате сито, можете да използвате цедка. Тази стъпка е изключително важна, за да не стане на бучки и кремът да има хомогенен вид.
- След това изсипете всички съставки в тенджера и загрейте на слаб огън, докато сместа се сгъсти.
- Накрая добавете растителния маргарин на котлона и го оставете да престои в хладилника.
За приготвяне на блата:
- Първо сложете смлените бадеми, яйцето, олиото и меда в голяма купа. С помощта на миксер или бъркалка разбъркайте добре всички съставки до получаване на хомогенно тесто.
- Ако сте алергични към ядки, можете да замените смлените бадеми с ориз, овесени ядки или дори царевично брашно.
- След това подредете тестото в огнеупорна тава с диаметър 26 см (10 инча), предварително намаслена и набрашнена.
- След това със силиконова шпатула нанесете лимоновия крем върху тестото.
- След това загрейте фурната до 200ºC (390ºF) и печете 30 минути.
- Извадете тавата от фурната и я оставете да се охлади за около 20 минути.
- Докато изстива, започнете да правите меренга, който ще покрие лимоновия пай. Белтъците се разбиват на сняг и малко по малко се добавя захарта.
- След това, когато белтъците придобият правилната текстура, поставете сместа в сладкарски пош.
- За финал украсете пая с меренга и запечете повърхността на пая с горелка. Ако нямате горелка, можете да я поставите във фурната на 200ºC на горен реотан за 2 или 3 минути.
Вече имате вашия лимонов пай с меренг, идеален за цьолиакия и хора с непоносимост към лактоза. Това не е сложна рецепта, можете да я направите с децата си. Освен това можете да подвесете със сладолед от пресни и тропически плодове или с плодова салата с кокос и пъпеш.