Психопатът и 6 основни негови черти

Създава представа, че може да му доверите изцяло, и това ви прави много уязвими
Психопатът и 6 основни негови черти

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 17 май, 2024

Вероятно сте чували по новините повече от веднъж, как един напълно нормален човек е извършил престъпление, за което никой не би си помислил, че е способен да извърши. Психопатът не означава човек по-различен от другите.

Това е от този тип хора, които повечето описват като приятни, наистина харизматични и дори добри. Най-малкото, така изглеждат.

Всичката тази доброта може изведнъж да изчезне, защото психопатът не изпитва емоции като вас. Те ги прикриват, за да може по-добре да ви манипулират.

Психопатът ще манипулира другите, за да получи всичко, което иска. Без да чувства угризения, тъга или друга чисто човешка емоция, той е в състояние да използва другите без задръжки. Ето защо е толкова важно да се научите как да го разпознавате.

1. Те са патологични лъжци

Всеки лъже. Но когато психопат лъже, това не е малка бяла лъжа или дори такава, която е оправдана. Той ще изрича лъжа след лъжа.

Психопатът лъже постоянно, за да манипулира и използва хората около него. Понякога той лъже с цел да навреди на някого.

Този тип хора също имат цели като всички останали, но не ги постигат по “добрия начин” като другите хора.

2. Те са безотговорни

Можете ли да си представите какво би било да имате емоционална връзка с някой подобен? Психопатът не се чувства длъжен да изпълнява своите обещания в работата или у дома, така че той никога не прави нещо, което е казал, че ще започне.

Обикновено, психопатът постоянно сменя работата си или се премества на ново място поради тази причина. Той никога не се чувства свързан с определено място, дори и към къща.

Това важи и за хората, тъй като те изведнъж приключват приятелства, като нанасят вреда и изоставят тези, които преди им са се доверявали.

3. Примамват ви с фалшив чар

Психопатът примамва с фалшив чар

Психопатите представят най-добрия си вид пред другите хора, за да скрият истинските си намерения. В действителност те не се доверяват на никой, а единствено на себе си.

Но от друга страна, те представят вид на някой, на когото можете да се доверите и да кажете всичките си тайни.

Това, което не осъзнават е, че тази отвореност е като да попаднете направо в устата на звяра. Колкото повече се уповавате на тях, толкова по-уязвими сте. Техният фалшив чар ви примамва.

4. Имат съмнително минало

Точно сега психопатът може да изглежда съвсем нормално, но ако се вгледате в миналото му, може да намерите наистина показателна история.

Дори и ако се замесва в нагледно дребни кавги, фактът, че често се въвлича в тях е показателен, за да разгледате по-далеч в миналото му.

Макар и да не изглежда така, те не приемат правилата на обществото и често не спазват правата на човека.

5. Те манипулират и лежат на гърба на другите

Психопатът манипулира

Психопатите манипулират другите, за да задоволят своите нужди. Въпреки това те знаят, че не всички хора могат да бъдат манипулирани, така че често се обграждат с хора, които са по-покорни.

За психопата човекът не е човешко същество, а обект, който да използва, за да получи това, което иска.

Психопатът винаги се опитва да живее на гърба на другите. Той вярва, че другите съществуват само за да му служат, както и че другите са тези, които трябва да работят и да се борят, за да постигне той своите цели.

6. Психопатът не е съпричастен

Не може да чувстват никакви емоции като тъга, тревожност или друго. Те са неспособни да се поставят на мястото на друг човек.

Може да изглежда че ви разбират, защото това е част от тяхната фалшива харизма, която използват, за да спечелят доверието ви. Но в действителност те нямат представа как се чувствате.

Това им дава предимство пред вас. Те никога не чувстват срам, вина или каквото и да е чувство, което би попречило на нормалните хора да правят това, което правят.

Те дори не чувстват емпатия към другите: психопатите винаги мислят само за себе си.

Психопатът не е съпричастен

Важно е да запомните, че процентът на психопати в обществото не е много висок, така че вероятността да попаднете в тяхното полезрение е малка.

Въпреки този факт, имайте го предвид ако трябва да се справяте с един от тях. Много е важно да разпознаете признаците.

Случвало ли ви се е да бъдете в близки отношения с човек, притежаващ такива черти?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Edens, J. F., Marcus, D. K., Lilienfeld, S. O., & Poythress Jr, N. G. (2006). Psychopathic, not psychopath: Taxometric evidence for the dimensional structure of psychopathy. Journal of abnormal psychology, 115(1), 131.
  • Endres, J. (2004). The language of the psychopath: characteristics of prisoners’ performance in a sentence completion test. Criminal Behaviour and Mental Health, 14(3), 214-226.
  • Glannon, W. (2008). Moral responsibility and the psychopath. Neuroethics, 1(3), 158.
  • Rauthmann, J. F., & Kolar, G. P. (2013). Positioning the Dark Triad in the interpersonal circumplex: The friendly-dominant narcissist, hostile-submissive Machiavellian, and hostile-dominant psychopath?. Personality and Individual Differences, 54(5), 622-627.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.