Болки в коленете: причини и домашни средства за лечение

Независимо дали страдате от хронична болка в коленете без да можете да определите причината или заради конкретно нараняване е добре да знаете, че според традиционната китайска медицина коленете са свързани с бъбреците.
Болки в коленете: причини и домашни средства за лечение
Maricela Jiménez López

Написано и проверено от лекар Maricela Jiménez López.

Последна актуализация: 09 ноември, 2018

Коленете ни страдат, когато се налага да понасят излишните килограми, които трупаме през годините. Те могат да бъдат увредени при твърде тежък товар или пък от резки движения. Болки в коленете могат да се усетят при скорошно, хронично или зле лекувано нараняване, както и от други здравословни проблеми.

По-долу смятаме да разгледаме и да обясним още няколко възможни причини за възникване на болки в коленете. Ще споделим с вас и най-добрите средства домашно производство, които благодарение на естествените си съставки, действат благоприятно при болки в коленете. Става дума за съставки като лечебни растения, масла и дори зеленчуци.

Възможни причини за болки в коленете

Нека да разгледаме няколко от най-разпространените причини за болки в коленете:

 • Артрит: възпаление на ставите
 • Бурсит: възпаление, провокирано от претоварване и постоянно напрягане на коленете.
 • Тендинит: възпаление на сухожилията, което може да бъде причинено от бягане, скачане и дори бързо ходене. Тендинитът на коленете повишава риска от разкъсване на сухожилията.
 • Нараняване или скъсване на сухожилията: обикновено се наблюдава силна болка и пукане в областта на коленете.
 • Нараняване на минискуса: обикновено причинено от извиване на коляното, причинява дифузна болка, която възниква мигновено или след няколко дни.
 • Разтягане на мускул: отново нараняване на сухожилията, но не толкова сериозно. Причинява се при усукване.
 • Киста на Бейкър: в този случай се наблюдава и подуване, причинено от натрупването на течности.
Болки в коленете- травми, нараняване, както и от други здравословни проблеми.

Независимо дали страдате от хронична болка в коленете без да можете да определите причината или заради конкретно нараняване е добре да знаете, че според традиционната китайска медицина коленете са свързани с бъбреците. Така че, ако страдате от някакъв проблем или изпитвате болки в коленете, трябва да обърнете внимание на здравето на бъбреците си. Когато бъбреците ви функционират правилно, дискомфортът в коленете ще изчезне.

Какво да направите при болки в коленете?

 • Ако страдате поради сериозно нараняване, първото нещо, което трябва да направите е да избягвате движения в областта на коленете. Дръжте краката си на студено и почивайте. Посетете личния си лекар, за да може той с подходящ тест да определи поне ориентировъчно, за какъв проблем става дума. Оттам можете да бъдете препратени към специалист.
 • Ако изпитвате дискомфорт за дълъг период от време, болките в коленете са хронични или пък възникват без никаква обективна причина или нараняване, препоръчително е да посетите специалист или експерт по остеопатия. Освен това е добра идея да посетите терапевт, който практикува техники от кинезитерапията. Става дума конкретно за техники, при които се използват цветни еластични лепенки, които със сигурност сте забелязали по крайниците на професионалните спортисти. Тези лепенки правят чудеса.

В следващите редове ще разгледаме едни от най-ефективните натурални и домашно приготвени средства за облекчаване и лекуване на болки в коленете.

Компреси със зеле

Зелето е храна с отлични противовъзпалителни свойства. За да приготвите тези компреси, използвайте зелено зеле. Сложете няколко листа във вряща вода за няколко минути, след това ги подсушете, за да премахнете излишния сок. Наложете ги директно върху възпаленото коляно и покрийте отгоре с кърпа. Отгоре увийте с алуминиево фолио или найлон. Оставете компреса да действа за 1/2 час и повече.

Масажни масла

Според температурата на коляното ви можете да приготвите терапевтично средство у дома, което да прилагате ежедневно с цел затопляне или охлаждане на проблемната зона.

 • Когато зоната е възпалена и кожата е червена: 50 мл. бадемово масло + 15 капки етерично масло от мента.
 • Когато изпитвате болка, но мястото е студено: сусамово олио или зехтин + 15 капки етерично масло от джинджифил.

Масло от жълт кантарион

Силно терапевтично масло, което можете да приготвите сами и което притежава свойството да подобрява циркулацията на кръвта (приложимо и при контузии, изгаряния, с цел възстановяване и др.). Маслото от жълт кантарион също така помага при депресия.

Потопете пресни цветове жълт кантарион в зехтин за 1/2 час в отворен съд. Зехтинът ще придобие червен цвят. Използвайте полученото средство 2 или 3 пъти дневно, като го нанасяте върху коляното. Масажирайте внимателно проблемната зона.

Лечение с арника

Арниката е възможно най-доброто известно средство сред атлетите и хората, които страдат от възпаления. Причината за това е, че тя има широко приложение в природната медицина и хомеопатията заради силните си противовъзпалителни свойства. Растението може да бъде открито в състава на редица кремове и гелове в магазините за билки и в аптеките.

Ако решите да се доверите на хомеопатията, която отлично се съчетава с прилагането на избрания от вас крем, това средство се нарича Arnica Montana 9 CH. За целта поставете 3 грануби под езика си по 3 пъти дневно. Разпределете приема между различните хранения. При хомеопатично лечение не се препоръчва консумацията на напитки и храни със силни и ментови аромати (например от дъвки, паста за зъби и др.).

Арниката има широко приложение в природната медицина.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.