7 храни, които помагат да произвеждате младежки ензим CoQ10

Хапвайте суров спанак и по-често риба и ще се радвате на по-стегнати мускули.
7 храни, които помагат да произвеждате младежки ензим CoQ10

Последна актуализация: 28 февруари, 2019

Може да сте чували хората да говорят много за така наречения младежки ензим CoQ10.

Коензим Q10, наречен също убиквинон или CoQ10, е антиоксидант. Той е част от всяка една от клетките на тялото.

Функцията му е толкова важна, колкото и полезна: той защитава организма от свободните радикали. Също така предпазва от всякакви външни агенти, които причиняват окислителни увреждания.

В допълнение, ензимът помага на клетките да произвеждат енергия. Това увеличава съпротивлението, здравината и стегнатостта на много от мускулите.

По-голямата концентрация на CoQ10 в организма е предпоставка за по-добрата му способност да се бори с последиците от стареенето.

В действителност това е една от съставките на кремовете против бръчки. Във всеки един от тях е добавен този фантастичен ензим за многократна употреба.

Преди да използваме външни източници, можем да опитаме нещо, което е още по-добро за организма. Може да накараме организма да произвежда CoQ10 по естествен начин.

Днес ще разгледаме 7 храни, които могат да ни помогнат да го направим.

Записвате ли си кои са те?

1. Сьомга

Най-препоръчителната е несъмнено сьомгата, която е богата на CoQ10.

Рибите, богати на мастни киселини като омега-3 и омега-6 са абсолютно необходими за възстановяването и повишаването на нивата на CoQ10.

Сред тях най-препоръчителната е несъмнено сьомгата.

В Япония например японците обикновено се радват на добро ниво на този антиоксидант. Това е така, защото те включват много прясна и сурова риба в диетата си.

Разбира се, яденето на сурова риба не винаги е разумно. Така че не забравяйте да ядете прясна сьомга, скумрия или сардини 3 или 4 пъти седмично.

2. Пиле

Месото обикновено е много богато на CoQ10.

Червеното месо не е много добро поради високото съдържание на мазнини. Тази мазнина е токсична и повишава холестерола и триглицеридите. Така че вместо това ще изберем пилешкото.

Пилешкото бутче е много добър източник на CoQ10.

Комбинирайте това месо с други полезни храни за здравословна, балансирана диета. Добра идея за нещо, с което да го комбинирате, е сос от моркови.

Въпреки това избягвайте готвенето на пиле с твърде много масла.

3. Фъстъци

Не всички храни, които са богати на CoQ10 идват от животните.

Не всички храни, които са богати на CoQ10 идват от животните. Фъстъците например са един от растителните източници, които съдържат най-голямо количество от това съединение.

30 гр. препечени фъстъци съдържат 0.8 mg CoQ10.

В допълнение, фъстъците, като гроздето, са богати на ресвератрол, много полезен анти-стареещ антиоксидант.

Поради това, ако ядем подходящо количество, има няколко ефекта. Регулира кръвообращението и се грижи за твърдостта на мускулите. Това позволява да се борим с ефектите, причинени от стареенето.

4. Броколи

CoQ10 присъства и в растенията от семейство броколи.

Яденето на този зеленчук редовно позволява да предотвратим някои болести. Те включват сърдечни заболявания и кръвни съсиреци. Това се дължи на високите количества антиоксиданти като CoQ10.

Важно е да се спомене, че CoQ10 присъства само в пресни храни.

Ако са били замразени или консервирани, този коензим изчезва.

5. Сок от портокали и ягоди

По принцип плодовете често не съдържат CoQ10. Единствените, които могат да ни помогнат да създадем това, от което се нуждаем, са портокалите и ягодите.

Поради тази причина е много добра идея да ги пиете като пресен сок колкото е възможно по-често.

Не го подслаждайте: подслаждането му с нещо отнема от неговите хранителни ефекти. Това включва добавяне на захар, мед и дори стевия.

6. Спанакът е най-богатият растителен източник на CoQ10.

Спанакът е най-богатият растителен източник на CoQ10.

Спанакът е отличен зеленчук, който трябва да ядете често. Препоръчваме ви винаги да го ядете суров.

Спанакът е богат на витамини, фибри и минерали. Също така има фитонутриенти като бета-каротин и лутеин. Всички тези елементи са отговорни за защитата ни от клетъчните увреждания.

Ако искате да се грижите за стегнатостта на кожата, да се преборите с дълбоките бръчки или да възвърнете сияйната кожа на лицето, не се колебайте. Яжте спанак!

7. Тофу

Тофу - голямото количество CoQ10 и калций в него предпазва костите.

Тофу е 100% растителен протеин. Той се състои от соеви зърна.

Включете го в салатите и супите, тъй като голямото количество CoQ10 и калций предпазва костите. Той също така предпазва мускулите и тялото ви като цяло.

Тофу съдържа толкова протеини, колкото месото, и е пълно с витамини от В-комплекс. Това покрива голямо количество енергийни нужди на нашите клетки, което също им помага да се борят с ефектите от времето.

Тъй като ние остаряваме, губим малко количество CoQ10 малко по малко. Необходимо е да покрием тези загуби с храните, които ви показахме днес. Те ще ни бъдат от чудесна помощ!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • García Triana, B. E., Saldaña Bernabeu, A., & Saldaña García, L. (2013). El estrés oxidativo y los antioxidantes en la prevención del cáncer. Revista Habanera de Ciencias Médicas12(2), 187-196.
  • Mataix Albert, B. (2005). Efecto de los ácidos grasos de la dieta y la suplementación con coenzima Q10 sobre el estrés oxidativo cerebral durante el envejecimiento.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.