Ледена вода за стъпалата

Сигурно ви става студено само от мисълта за това, но изброените тук ползи ще ви накарат да размислите.
Ледена вода за стъпалата
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López.

Написано от Ángela Aragón

Последна актуализация: 25 август, 2022

Стъпалата са тази част от човешкото тяло, която изпитва най-голям стрес и умора.

Източната медицина стига дори по-далеч в това твърдение. Тя предупреждава, че петите на ходилата съдържат голям брой нервни окончания, които са свързани с останалата част от човешкото тяло.

Това означава, че те са нещо като вход към общото здравословно състояние, който не бива да се пренебрегва.

Това е и най-прекият път към имунната си система. Както може би знаете, нейната роля е да ви предпазва от външни заплахи, както и от вътрешни инфекции.

В този ред на мисли, накисването на ходилата ви в ледена вода е много удобен начин за борба с всички болежки.

Ползите от употребата на ледена вода

Ползите от ледената вода за стъпалата

Със сигурност знаете на какъв принцип работят ваксините. Вирусът или болестта се вкарват в тялото, за да може то да развие защита, която да ви предпази от развиването им за в бъдеще.

Следвайки тази логика, наистина има смисъл от използването на ледена вода, която да подготви стъпалата ви за студените месеци от годината.

Това също стимулира кръвообращението чрез съдовите контракции, които улесняват циркулацията на кръвта през цялото тяло.

Краката страдат значително от този тип проблем; и докато е относително лесно кръвта да слиза надолу към ходилата, обратният процес е много по-усложнен. Гравитацията играе ключова роля тук.

Именно затова ледената вана за краката ви може драстично да подобри кръвоносната система, задвижвайки кръвта, която да достигне до сърцето.

Все пак това е добре да се прави както си му е реда и с изпитан метод. По този начин ще може да изпитате всички ползи, без риск от усложнения.

Ледени бани за ходилата

Потапяне на стъпалата в ледена вода

Лечението, което ще обсъдим, е с времетраене от около 15 дни. Най-добре е да се прави през нощта, за да може тялото да релаксира. По този начин ще изпитате ползите.

Не е нужно да губите прекалено много време: всичко, което трябва да направите, е да потопите стъпалата си за 15 секунди.

Какво ви е нужно?

  • Кофа или съд с високи стени, достатъчно голям за ходилата ви и достатъчно дълбок за да може водата да ги покрие
  • Вода
  • Около 18 ледени кубчета

Как да го направите?

  • Щом подготвите всичко нужно, изчакайте водата да се изстуди напълно. Потопете ходилата си в ледената вода докато се покрият изцяло.
  • През първите няколко секунди ще изпитате лека болка, но не се притеснявайте – крайниците ви бързо ще се стоплят във водата.

Това се случва по закона за термодинамиката: по-топлото тяло отдава топлина на по-студеното, докато температурите се изравнят. След 15 секунди извадете ходилата си от водата.

Както вече споменахме, тази семпла процедура ще подобри снабдяването на тялото ви с кислород, като по този начин мускулите, костите и органите ви ще получат всички хранителни вещества, от които се нуждаят.

Същевременно ще се защитите от атаките на бактерии и микроби, които винаги присъстват във въздуха, чакайки да ви хванат неподготвени.

Потапянето на стъпалата в ледена вода служи още и като лек при настинка

Потапяне на стъпалата в ледена вода при настинка

Дотук научихме, че това е средство, което ще ви помогне да се защитите от бъдещи проблеми. Освен това е и полезно, ако вече страдате от настинка или грип.

Повторете същата процедура след 4 часа, ако изпитвате някои от тези неразположения.

В допълнение на бързото намаляване на треската, имунната ви система ще отвърне мощно на инфекцията и микробите. Болестта ви ще изчезне само за няколко дни, а с нея и дискомфорта, който е причинила.

Добра идея в този случай е редуването на горещи и ледени вани на ходилата. Това ще подобри изчистването от токсини и други вредни организми.

Благодарение на тази комбинация ще подсилите тялото си чрез леда, а след това ще елиминирате всички останали токсини. Както можете да се уверите, идеята, че трябва да избягвате студената вода, когато сте болни,  е меко казано безпочвена. 

Именно затова, този простичък и евтин метод ще ви предпази от състояния, които пречат на ежедневните ви дейности. Също така, той ще помогне на стъпалата ви да си отпочинат по-пълноценно, за да посрещнете следващия ден свежи и енергизирани.

Ще ви помогне и да се отърсите от натоварения ден, като направите нещо полезни за себе си. В този момент сте важни само вие, нямате задължения към никой друг.

Ваш ред е: искате ли да опитате?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Block JE. Cold and compression in the management of musculoskeletal injuries and orthopedic operative procedures: a narrative review. Open Access J Sports Med. 2010;1:105–113. Published 2010 Jul 7.
  • Mac Auley, D. C. (2001). Ice therapy: how good is the evidence? International Journal of Sports Medicine.
  • Mooventhan A, Nivethitha L. Scientific evidence-based effects of hydrotherapy on various systems of the body. N Am J Med Sci. 2014;6(5):199–209. doi:10.4103/1947-2714.132935
  • White GE, Wells GD. Cold-water immersion and other forms of cryotherapy: physiological changes potentially affecting recovery from high-intensity exercise. Extrem Physiol Med. 2013;2(1):26. Published 2013 Sep 1. doi:10.1186/2046-7648-2-26

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.