Съвети за облекчаване на уморени крака

След като сте прекарали един напрегнат ден на работа, нормално е да се приберете у дома и да се чувствате така, сякаш краката ви ще се взривят от умора
Съвети за облекчаване на уморени крака
Carlos Fabián Avila

Прегледано и одобрено от лекар Carlos Fabián Avila.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Правилен покой на краката не означава просто да се свалят обувките в края на един дълъг ден. В тази статия ви предлагаме няколко начина за облекчаване на уморени крака.

Краката са много важна част от тялото, защото поддържат теглото през целия ден. Затова трябва да им обръщаме нужното внимание и да се уверим, че те почиват правилно, за да бъдем активни и на следващия ден.

Какво кара краката да се чувстват тежки и уморени?

Честото и повтарящо се усещане за тежки и уморени крака може да бъде причинено от различни неща. Да разгледаме някои от най-честите причини за умората в краката.

  • Склонни сме да държим тялото в изморителни физически позиции. Когато човек стои прав за продължителен период от време (по време на концерт, докато извършва домакинска работа в къщи), краката не са в състояние да си починат, имат нужда от упражнения. Когато чувствате краката уморени, това е знак – не се грижите достатъчно за тялото. Необходимо е да наложите някои ограничения на организма.
  • Използвате неподходящи обувки. За да избегнете болка, причинена от уморени крака, от решаващо значение е използването на удобни обувки. Избягвайте високи токчета и обувки с остри върхове.
  • Имате лошо кръвообращение. Когато човек страда от лошо кръвообращение, е предразположен към уморени крака.
  • Затлъстяване. Усещането за умора в краката е по-често при хората с наднормено тегло.

Природни методи за уморени крака

Вана с топла вода за крака

След като сте прекарали един напрегнат ден на работа, нормално  е да се приберете у дома и да се чувствате така, сякаш краката ви ще се взривят от умора. Добра идея е да ги потопите в съд с гореща вода и английска сол. Може дори да добавите розови листенца или няколко капки ментово масло – чудесни средства за подобряване на лошото кръвообращение. След като водата се охлади, извадете краката и ги подсушете. Направете масаж със същото масло, което сте използвали за банята. Накрая нанесете лосион, който ще направи кожата по-гладка.

Масажи

Масаж за уморени крака

Ако искате да отпуснете краката, един хубав масаж с мед, розмарин или лосион с ментово масло ще направи чудеса. Трите съставки се смесват. Нанесете върху краката с кръгови движения. След това сложете чорапи, вдигнете краката си леко, като поставите под тях възглавница. Това ще накара да се почувствате отпочинали.

Водни бани с ориз

Сварете малко ориз в 2 чаши вода. Оставете сместа да ври, докато водата намалее до една чаша. Изцедете и отлейте водата в леген. Добавете 3 супени лъжици бакпулвер. Потопете краката си в сместа и останете така, докато водата се охлади. След това подсушете краката си и завършете с масаж от ментово масло или ментов лосион.

Един полезен съвет, който можете да следвате всеки ден! Когато се приберете у дома след работния ден, повдигнете краката на стената или върху стол в продължение на поне 10 минути. Нека това да е придружено с успокояващ масаж  – кръгови движения от върха на стъпалата до горната част на краката.

Винаги може да потопите краката си и в гореща вода с лайка и маточина за 20 минути всяка вечер. Това ще отпусне краката, ще им помогне да се чувстват много по-добре.

Съвети за предпазване на краката от чувство на умора

Крака в тревата
  • За да предпазите краката от чувството на умора, опитайте да се разхождате боси за около най-малко 1/2 час всеки ден. Ако можете да направите това навън (върху трева или пясък), резултатът ще бъде още по-добър.
  • Уверете се, че обувките, които използвате, не са прекалено тесни. Това ще помогне за подобряване на кръвообращението. Избягвайте обувки с много висок ток или с тесен връх.
  • Опитайте се да се придържате към здравословен хранителен режим и да избягвате солени храни. Това може да предизвика проблеми със задържане на течности в краката и те ще се подуят.
  • За да се отървете от образуването на твърди места по краката, препоръчваме прилагането на вазелин през нощта и масажиране на стъпалата, особено петите (те най-лесно изсъхват). Непременно сложете чорапи след това!
  • Упражнявайте краката чрез въртене на глезените. Опитвайте се да хващате малки предмети с пръстите на краката.
  • Поставете кърпа върху стъклена бутилка на земята и я въртете със стъпалото на крака в продължение на няколко минути.

Запомнете

Краката се уморяват и винаги може да изпитаме болка. Те поддържат цялата тежест на тялото, а и помагат да се местим от едно място на друго. Следвайте тези прости съвети, за да поддържате краката си здрави и да направите всеки свой ден малко по-приятен.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.