9 начина за лечение за келоиден белег

Появата на келоидни белези не означава, че ще останат завинаги. Има медицински процедури и алтернативни терапии, които възстановяват външния вид на кожата.
9 начина за лечение за келоиден белег

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 26 август, 2022

Като цяло един келоиден белег не е вреден за здравето на човека. Въпреки това, тези белези се считат за грозни и в много случаи се намират на видими места, които влияят на самочувствието на тези, които ги имат.

За щастие в днешно време медицината разполага с множество алтернативи за подобряване на външния им вид или дори за пълното им премахване. Какви са вариантите? В тази статия ще разгледаме по-отблизо 9-те най-интересни.

Какво е келоиден белег и какви са причините за него?

Колумбийската асоциация по дерматология и дерматологична хирургия определя келоидите като прекомерен растеж на фиброзна тъкан по време на възстановяване на нараняване. Появата им често надхвърля границите на първоначалната рана.

Те обикновено се появяват след порязване на кожата, но има вероятност да се появят и спонтанно, особено ако лицето е предразположено към този тип белези

Списанието Acta Médica Costarricense посочва, че нарушенията в нормалната структура на колагена са свързани с непропорционалното удебеляване на кожата по време на заздравяването, което води до този нежелан ефект.

По този въпрос Pascua Dermatology Center Journal добавя, че увеличаването на фибробластите и колагеновата матрица води до хипертрофични кожни усложнения и болка.

Какво представлява един келоиден белег?
Склонността към развитие на келоидни белези може да произтича от генетични фактори.

Симптоми на келоиден белег

Основният симптом на келоидите е втвърдена кожа с бучки. Други характеристики на това състояние са следните:

  • Сърбеж
  • Болка
  • Раздразнение
  • Зачервяване на плътта
  • Бучка с ръбове или възли
  • Променено усещане в областта

Тези белези са склонни да се развиват навсякъде по тялото, въпреки че най-често срещаните области са ушната мида, врата, главата и гърдите.

Понякога с течение на времето келоидите намаляват до минимум, докато станат по-малко видими.

Може ли да се предотврати появата на келоиден белег?

Според публикация на Националната медицинска библиотека на САЩ келоидите са по-чести при чернокожи, азиатци, испанци и хора под 30-годишна възраст. Казва се, че предразположението може да се предава от родители на деца.

Всички тези фактори влияят върху възможността за появата на този вид белези. Някои предпазни мерки обаче могат да помогнат за избягване на деформацията на белезите.

Сред дадените съвети е важно да използвате слънцезащитни продукти, да покриете белега и да прилагате лекарствата, предписани от лекаря. Освен това, за пациентите, които са предразположени и напълно осъзнават състоянието си, те предлагат да се избягват пиърсинг процедури и операции, които не са необходими.

Лечение за премахване на келоиден белег

Според характеристиките на белега процедурата за лечение на келоиди се определя от дерматолог. Има консервативни терапии като камуфлажен грим например, който е удобен метод, ако човек предпочита да избягва други техники.

Може да се наложи комбиниране на няколко процедури за заличаване на белези. Нека да разгледаме какви лечения се препоръчват.

1. Лазерно лечение на келоиден белег

Няколко сесии с импулсни светлинни лазери помагат за изглаждане на келоидната подутина. Интервалът между сесиите е от 1 до 2 месеца. За по-добър отговор е най-добре терапиите да се съчетаят с ампули кортизон.

2. Кортикостероидни инжекции

Кортикостероидните инжекции имат противовъзпалителни и имуносупресивни ефекти. Тези дози намаляват подуването на келоида. Целта е кожата да изглежда по-плоска.

За да направи това, специалистът диагностицира вида на инфилтрираното вещество и броя на съответните сесии. В повечето случаи се правят три пункции, разпределени по една всеки месец.

3. Хирургична операция на келоиден белег

Хирургическата интервенция като лечение на келоиден белег е противоречива. Въпреки че резекцията и инфилтрацията на бучката могат да намалят повторната й поява, за някои това се счита за последната алтернатива.

В действителност премахването на тези белези при хора с анамнеза за келоиди увеличава риска от нови образувания. Консенсусът за операцията е да се прибягва само ако минимално инвазивните естетични механизми не дават резултат. От своя страна се смята, че рисковете се намаляват чрез комбиниране на операцията с други видове лечение.

4. Ботулинов токсин

Бюлетинът Surgeon General преценява, че използването на ботулинов токсин тип А (BAT) е ефективен терапевтичен избор в случаи на келоидни белези. На свой ред, списанието Cirugía Plástica Ibero-Latinoamericana подчертава влиянието на TBA върху апоптозата и клетъчната пролиферация, което предизвиква клинично и хистологично подобрение на келоидите.

TBA инжекциите трябва да се прилагат възможно най-скоро, за да се облекчи напрежението, причинено от травма или нараняване. Само с две или три сесии вече е възможно да забележите промяна. Общият брой на необходимите приложения се определя от лекаря.

Испанската академия по дерматология и венерология отбелязва, че ако няма подобрение във външния вид на белега, ботулиновият токсин почти винаги лекува сърбежа, свързан с келоидите, в много минимална степен.

5. Мехлеми

Мехлемите спомагат за прикриване на белези, успокояват сърбежа, предотвратяват дискомфорта и облекчават болката. Те са локални кортикостероиди с противовъзпалителни, вазоконстриктивни, антипруритни, антипролиферативни и апоптотични свойства, според Fundación Piel Sana.

Те обикновено са със състав, съдържащ дезоксиметазон, фибринолиза и цинков и меден сулфат. Поради деликатността на тези локални лекарства, те трябва да бъдат предписани от медицински специалист.

6. Пресотерапия на келоиден белег

Пресотерапията е вид терапия, която работи чрез компресиране на келоидни белези с изолационни ленти и еластични бинтове. Това е редуцираща техника, твърди списание Medicina Integral в статия.

За да бъде ефективна тази техника, налягането трябва да бъде 24 милиметра живачен стълб (mmHg). С това то надвишава нормалното капилярно налягане, според анализ на списанието Cirugía Plástica Ibero-Latinoamericana.

Препоръчително е пресотерапията да продължи няколко месеца за периоди от 12 до 19 часа.

7. Силикон

Това лечение се състои в покриване на белега със самозалепващ се и водоустойчив пластир. Силиконовите лепенки са идеални за предпазване на кожата от зачервяване и за намаляване на височината на подутината.

Преди да го поставите върху келоида, почистете и подсушете областта. Пластирът трябва да действа 12 часа за период от три месеца. Оставете го, докато извършвате ежедневните си дейности; няма значение дали се мокри; лепенките могат да се използват най-малко една седмица.

8. Лъчетерапия

Колумбийската асоциация по дерматология заявява, че лъчетерапията дава положителен ефект при лечението на келоиди и предотвратяването на рецидиви. Процедурата показва по-добри резултати, ако е предшествана от операция за унищожаване на келоидната тъкан.

В рамките на максимум три дни след операцията радиацията спомага, за да трансформира келоида в хипоцелуларна тъкан и да предотврати прекомерната пролиферация на фибробласти. Тази техника изисква съвместното участие на пластични хирурзи, дерматолози и рентгенолози.

9. Природни средства

Естествената медицина е по-евтина от други лечения за белези. Има домашни средства, които намаляват келоидите. Алое вера, мед и розова вода са сред органичните варианти, които прикриват тези нежелани следи.

Тези естествени лекарства имат свойства, за които е известно, че насърчават цялостното здраве и външния вид на кожата.

Алое вера при белези
Някои природни средства, като гел от алое вера, изглежда помагат за намаляване на белезите. Липсват обаче доказателства за тяхната ефикасност.

Има ли опасност от усложнения при келоидния белег?

Келоидните белези не представляват опасност за здравето. В редки случаи лекарите назначават биопсии, за да изключат други видове кожни лезии.

Докато следвате съветите на специалистите, белезите не се влошават. Лепенките, овлажнителите, локалните серуми и слънцезащитните продукти са важни за намаляване на появата на келоиден белег.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.