Лечение на нараняванията на меките тъкани

Меките тъкани обхващат сухожилията, лигаментите и мускулите. Най-сериозните наранявания, от които страдат са навяхванията и натъртванията. Освен това можете да се оплаквате и от проблеми, предизвикани от претоварване като тендинит или бурсит. Научете как да лекувате нараняванията на меките тъкани от следващите редове!
Лечение на нараняванията на меките тъкани
Alejandro Duarte

Прегледано и одобрено от биотехнолог Alejandro Duarte.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Нараняванията на меките тъкани се появяват в меките части на мускулно-скелетната система. Тази система се състои от сухожилия, лигаменти и мускули. Мускулите са изградени от влакна, които могат да се съкращават, свиват и разтягат, тъй като са еластични.

От друга страна сухожилията са част от мускулите, свързващи мускулите и костите. Сухожилията пренасят енергията до костите, за да можем да се движим.

Лигаментите имат сходна структура със сухожилията. Тяхната роля е да свързват и укрепват съставните части на ставите. Нараняванията на меките тъкани се делят на две категории – остри и в резултат на претоварване.

Остри наранявания на меките тъкани

Този вид наранявания са причинени от внезапна травма, като падане или удар. Навяхванията, разтяганията и натъртванията принадлежат към тази категория.

Навяхвания

Навяхването представлява разтягане или разкъсване на лигамента. Частите от тялото, които най-често страдат от този тип наранявания са глезените, коленете и китките. В зависимост от тежестта си, те се делят на:

  • Първа степен или леки: Появява се леко разтягане, както е слабо увреждане на влакната на лигамента
  • Втора степен или умерени: Непълно разкъсване на лигамента (ставната връзка)
  • Тежки (Трета степен): Пълно разкъсване на лигамента нарушаващо стабилността

Въпреки че тежестта на тези наранявания варира, болката, натъртванията, подуването и възпалението се наблюдават и при трите степени.

Разтягания

Разтягането представлява нараняване на меките тъкани, често причинено от претоварване, стречинг или физическо претоварване. Разтяганията варират – от единично разтягане до частично или пълно разкъсване на мускулите и сухожилията. Най-често срещаните симптоми на разтяганията са:

  • Мускулни спазми
  • Крампи
  • Слабост в мускулите
  • Възпаление

Натъртвания

Контузията или натъртването се появява в резултат на външна сила или удар. Поради увреждането на кръвоносните съдове, се наблюдава промяна в цвета на болното място. Този вид наранявания могат дори да ограничат подвижността.

Лечение на острите наранявания на меките тъкани

Нараняванията на меките тъкани поради претоварване - тендинит

Лечението варира в зависимост от вида и тежестта на нараняването. Когато се появи остро нараняване на меките тъкани, първичната помощ е в съответствие с протокола  RICE: почивка (rest), лед (ice), компреси (compression) и вдигане на високо (elevation).

Спирането на дейността довела до появата на травмата е важно, както и използването на лед или студени компреси за 20 минути, няколко пъти дневно. За да се предпазите от възпаление, експертите съветват да носите превръзка от ластичен бинт и да вдигате наранения крайник на ниво над сърцето.

Лечението на по-леките травми също е по протокола RICE. Средните по тежест наранявания често изискват обездвижване, а при по-тежките навяхвания дори може да се стигне до оперативна намеса за възстановяване на травмата.

При разтяганията специалистите също препоръчват почивка, лед, компреси и вдигане на високо. Трябва да спазвате този протокол, в комбинация с леки упражнения за облекчаване на болката и възстановяване на подвижността. Повечето умерени разтягания реагират добре на протокола RICE.

Наранявания на меките тъкани поради претоварване

Тези травми се появяват постепенно с течение на времето. Те се проявяват при физическо натоварване, когато тялото няма достатъчно време, за да се възстанови. Тендонитът и бурситът са най-често срещаните наранявания на меките тъкани от тази категория.

Тендинит

Този вид наранявания на меките тъкани представляват възпаление на сухожилията. Обикновено се появяват в резултат на серия от повтарящи се движения натоварващи сухожилието. Типичните симптоми на тендинита са подуването и болката усилващи се при физическа активност.

Препоръчваме ви да прочетете и: Как да лекуваме тендинит

Бурсит

Бурсите представляват малки торбички пълни с гелообразна течност, разположени около раменете, лактите, коленете и глезените. Те съдържат малко количество течност и се намират между костите и меките тъкани. Те играят ролята на „възглавнички“ омекотяващи триенето. Бурситът е възпаление на бурсите. Това заболяване се появява в резултат на често повтарящи се движения.

Лечение на нараняванията резултат от претоварване

Специалистите препоръчват почивка, противовъзпалителни средства и упражнения за подобряване на гъвкавостта като лечение на тендинита. Ако оттоците не изчезнат, този проблем може сериозно да увреди сухожилията и да доведе до оперативна намеса.

Можете да облекчите бурсита като промените дейностите си. Трябва да приемате и противовъзпалителни средства. Ако няма подобрение, може да се прибегне до източване на течността от бурсите.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Saavedra Lozano, J., Santos Sebastián, M., González, F., Hernández Sampelayo Matos, T., & Navarro Gómez, M. . (2011). Infecciones bacterianas de la piel y tejidos blandos. In Protocolos de la AEP: Protocolos de Infectología.

  • C.L Rodrígues Pérez, D.J. Fernández Gutiérrez, J.A. Ruiz Caballero, J.F. Jiménez Díaz, M. E. B. O. (2005). Tratamiento del esguince de tobillo. XIX JORNADAS CANARIAS DE TRAUMATOLOGIA Y CIRUGIA ORTOPEDICA. https://doi.org/10.1016/S0048-7120(04)73454-4

  • Parker, R. H. (2015). Bursitis. In Clinical Infectious Disease, Second Edition. https://doi.org/10.1017/CBO9781139855952.079


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.