Лечение на нараняванията на меките тъкани

Меките тъкани обхващат сухожилията, лигаментите и мускулите. Най-сериозните наранявания, от които страдат са навяхванията и натъртванията. Освен това можете да се оплаквате и от проблеми, предизвикани от претоварване като тендинит или бурсит. Научете как да лекувате нараняванията на меките тъкани от следващите редове!
Лечение на нараняванията на меките тъкани

Последна актуализация: 13 юни, 2021

Нараняванията на меките тъкани се появяват в меките части на мускулно-скелетната система. Тази система се състои от сухожилия, лигаменти и мускули. Мускулите са изградени от влакна, които могат да се съкращават, свиват и разтягат, тъй като са еластични.

От друга страна сухожилията са част от мускулите, свързващи мускулите и костите. Сухожилията пренасят енергията до костите, за да можем да се движим.

Лигаментите имат сходна структура със сухожилията. Тяхната роля е да свързват и укрепват съставните части на ставите. Нараняванията на меките тъкани се делят на две категории – остри и в резултат на претоварване.

Остри наранявания на меките тъкани

Този вид наранявания са причинени от внезапна травма, като падане или удар. Навяхванията, разтяганията и натъртванията принадлежат към тази категория.

Навяхвания

Навяхването представлява разтягане или разкъсване на лигамента. Частите от тялото, които най-често страдат от този тип наранявания са глезените, коленете и китките. В зависимост от тежестта си, те се делят на:

  • Първа степен или леки: Появява се леко разтягане, както е слабо увреждане на влакната на лигамента
  • Втора степен или умерени: Непълно разкъсване на лигамента (ставната връзка)
  • Тежки (Трета степен): Пълно разкъсване на лигамента нарушаващо стабилността

Въпреки че тежестта на тези наранявания варира, болката, натъртванията, подуването и възпалението се наблюдават и при трите степени.

Разтягания

Разтягането представлява нараняване на меките тъкани, често причинено от претоварване, стречинг или физическо претоварване. Разтяганията варират – от единично разтягане до частично или пълно разкъсване на мускулите и сухожилията. Най-често срещаните симптоми на разтяганията са:

  • Мускулни спазми
  • Крампи
  • Слабост в мускулите
  • Възпаление

Натъртвания

Контузията или натъртването се появява в резултат на външна сила или удар. Поради увреждането на кръвоносните съдове, се наблюдава промяна в цвета на болното място. Този вид наранявания могат дори да ограничат подвижността.

Лечение на острите наранявания на меките тъкани

Нараняванията на меките тъкани поради претоварване - тендинит

Лечението варира в зависимост от вида и тежестта на нараняването. Когато се появи остро нараняване на меките тъкани, първичната помощ е в съответствие с протокола  RICE: почивка (rest), лед (ice), компреси (compression) и вдигане на високо (elevation).

Спирането на дейността довела до появата на травмата е важно, както и използването на лед или студени компреси за 20 минути, няколко пъти дневно. За да се предпазите от възпаление, експертите съветват да носите превръзка от ластичен бинт и да вдигате наранения крайник на ниво над сърцето.

Лечението на по-леките травми също е по протокола RICE. Средните по тежест наранявания често изискват обездвижване, а при по-тежките навяхвания дори може да се стигне до оперативна намеса за възстановяване на травмата.

При разтяганията специалистите също препоръчват почивка, лед, компреси и вдигане на високо. Трябва да спазвате този протокол, в комбинация с леки упражнения за облекчаване на болката и възстановяване на подвижността. Повечето умерени разтягания реагират добре на протокола RICE.

Наранявания на меките тъкани поради претоварване

Тези травми се появяват постепенно с течение на времето. Те се проявяват при физическо натоварване, когато тялото няма достатъчно време, за да се възстанови. Тендонитът и бурситът са най-често срещаните наранявания на меките тъкани от тази категория.

Тендинит

Този вид наранявания на меките тъкани представляват възпаление на сухожилията. Обикновено се появяват в резултат на серия от повтарящи се движения натоварващи сухожилието. Типичните симптоми на тендинита са подуването и болката усилващи се при физическа активност.

Препоръчваме ви да прочетете и: Как да лекуваме тендинит

Бурсит

Бурсите представляват малки торбички пълни с гелообразна течност, разположени около раменете, лактите, коленете и глезените. Те съдържат малко количество течност и се намират между костите и меките тъкани. Те играят ролята на „възглавнички“ омекотяващи триенето. Бурситът е възпаление на бурсите. Това заболяване се появява в резултат на често повтарящи се движения.

Лечение на нараняванията резултат от претоварване

Специалистите препоръчват почивка, противовъзпалителни средства и упражнения за подобряване на гъвкавостта като лечение на тендинита. Ако оттоците не изчезнат, този проблем може сериозно да увреди сухожилията и да доведе до оперативна намеса.

Можете да облекчите бурсита като промените дейностите си. Трябва да приемате и противовъзпалителни средства. Ако няма подобрение, може да се прибегне до източване на течността от бурсите.

Може да ви заинтересува ...
Как да заздравите сухожилията и ставните връзки
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Как да заздравите сухожилията и ставните връзки

Сухожилията и ставните връзки са изключително важна част от структурата на тялото, особено когато става дума за гъвкавост на тялото.  • Saavedra Lozano, J., Santos Sebastián, M., González, F., Hernández Sampelayo Matos, T., & Navarro Gómez, M. . (2011). Infecciones bacterianas de la piel y tejidos blandos. In Protocolos de la AEP: Protocolos de Infectología.

  • C.L Rodrígues Pérez, D.J. Fernández Gutiérrez, J.A. Ruiz Caballero, J.F. Jiménez Díaz, M. E. B. O. (2005). Tratamiento del esguince de tobillo. XIX JORNADAS CANARIAS DE TRAUMATOLOGIA Y CIRUGIA ORTOPEDICA. https://doi.org/10.1016/S0048-7120(04)73454-4

  • Parker, R. H. (2015). Bursitis. In Clinical Infectious Disease, Second Edition. https://doi.org/10.1017/CBO9781139855952.079