Кюфтета в испански сос - вкусна домашна рецепта
Готвенето с кайма е лесно. Различното при тази рецепта е начинът, по който се приготвя в Испания. Тази домашна рецепта за вкусни кюфтета в испански сос е уникална, тъй като включва приготвянето на неустоим сос, съдържащ невероятни средиземноморски съставки. Днес ще разберете дали е вярно, че можете да опознаете света чрез храната.
Тази рецепта за кюфтета в испански сос е нещо уникално, което най-вероятно не сте пробвали досега. Още повече, че това, което я различава от останалите подобни ястия, не е приготвянето на самите кюфтета, а на неустоимо вкусния сос с уникални подправки.
Ако искате да разнообразите класическите рецепти, по които готвите или традиционния начин, по който подготвяте седмичното си меню, тази рецепта е точно за вас! Чрез нея ще опознаете и другите култури.
Тайната на рецептата се крие в приготвянето на невероятно вкусния и неустоим сос. В испанската кухня се преплитат средиземноморски елементи, придаващи на тази рецепта за кюфтета в испански сос уникален вкус.
В тази статия ще споделим с вас тази рецепта от две части. Първата част обяснява кои са съставките на соса и начина му на приготвяне. Втората се спира на приготвянето на кюфтетата и финалните стъпки за приготвяне на самото ястие.
Не се чудете дали рецептата е подходяща за вас или не е! Месото и протеините от животински произход са част от балансирания начин на хранене и са изключително полезни за тялото. Така че не се чудете дълго и опитайте тази вкусна рецепта още днес!
Как да си приготвите кюфтета в испански сос
Приготвяне на соса
Както вече ви казахме, сосът е най-важната част от тази рецепта. Затова трябва внимателно да спазвате следните стъпки. Не се тревожете – те са лесни, а сосът се приготвя бързо.
Продукти
- 2 лука
- 1 чаша бяло вино (250 мл)
- 2 моркова
- 1 супена лъжица сол (15 г)
- 1 супена лъжица зехтин (15 мл)
- 2 обелени скилидки чесън
- 1 супена лъжица бяло брашно (15 г)
- 1 щипка смлян черен пипер
Прочетете и: Рецепта за огретен с карфиол и сос бешамел
Начин на приготвяне
- Първо нарежете на ситно лука, чесъна и морковите. Налейте зехтина в тиган и сотирайте зеленчуците.
- Сотирайте докато зеленчуците станат златисто-кафяви и започнат да ухаят вкусно.
- Подправете ги със сол и щипка смлян черен пипер.
- Веднага прибавете брашното и оставете соса да покъкри. Тази стъпка е много важна!
- Намалете котлона и добавете чашата вино. Оставете соса да поври 25 минути.
- Ако видите, че сосът се сгъстява прекалено много или става на бучки, добавете малко вода.
Приготвяне на кюфтетата
Продукти
- 4 чаши телешка кайма (400 г)
- 2 чаши свинска кайма (200 г)
- 2 яйца
- 3 супени лъжици пармезан (45 г)
- 1 филия хляб нарязана на ситно
- 2 стръкчето ситно нарязан магданоз
- 1 супена лъжица смлян черен пипер (15 г)
- 3 супени лъжици зехтин (45 мл)
- 1 супена лъжица сол (15 г)
Препоръчваме ви да прочетете и: Три рецепти за вегетариански хапки
Начин на приготвяне
- Първо сложете нарязания хляб и настъргания лук в средно голяма, удобна за бъркане, купа.
- Объркайте сместа с ръце докато сокът от лука напои хляба.
- Добавете двата вида кайма, яйцата, чесъна и пармезана като продължавате да бъркате. Подправете и добре объркайте всички продукти.
- Оформете кюфтетата с помощта на голяма лъжица. Ако искате можете да прибавите малко брашно, за да оформите по-лесно каймата.
- Правете кюфтета докато сместа свърши и след това ги отделете настрана.
- Изсипете малко зехтин в горещ тиган и опържете кюфтетата докато станат златисти.
- Накрая ги поставете в голяма купа и ги полейте със соса.
Това е: кюфтета ви в испански сос са готови! Да ви е сладко!
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Saura-Calixto, F., & Goñi, I. (2006). Antioxidant capacity of the Spanish Mediterranean diet. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2004.11.033
- Varela-Moreiras, G., Ruiz, E., Valero, T., Avila, J. M., & del Pozo, S. (2013). The Spanish diet: an update. Hospital Nutrition. https://doi.org/10.3305/nh.2013.28.sup5.6914
- McAfee, A. J., McSorley, E. M., Cuskelly, G. J., Moss, B. W., Wallace, J. M. W., Bonham, M. P., & Fearon, A. M. (2010, January). Red meat consumption: An overview of the risks and benefits. Meat Science. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2009.08.029