13 трика за рязане на лук без сълзи

Повечето хора са склонни да ронят сълзи, когато режат лук. Затова днес ще споделим най-добрите трикове, които можете да прилагате, без да се разплачете
13 трика за рязане на лук без сълзи

Последна актуализация: 30 декември, 2018

Знаете колко неприятно е парещото усещане, което се появява в очите, когато режете лук, нали? Повечето хора не издържат и се разплакват, докато белят и режат предизвикателния зеленчук, и то с горчиви сълзи. Това наистина е досадно, макар и да не е емоционален проблем. Рязането на лук наистина ви кара да плачете и може дори да развали настроението ви.

Защо рязането на лук предизвиква сълзи?

При рязане на лук се отделя алиназа – вещество, което причинява отделянето на молекулата син-пропантиал-С-оксид или про пантиал – причина за дразнене на очите. Тази молекула е серисто етерично масло, което се улавя лесно от носа и дразни носната лигавица. Когато вдишвате пропантиал, неговото действие причинява сълзене и парене, толкова досадно, че може да избягате от кухнята, за да се възстановите.

Повечето хора са склонни да ронят сълзи, когато режат лук. Затова днес ще споделим най-добрите трикове, които можете да прилагате, без да се разплачете. Тези трикове се базират на избягване или намаляване на емисиите летливи вещества, както и минимизиране на техните ефекти.

Най-добрите трикове за рязане на лук без сълзи

натрийте дъската за рязане на лук с парче лимон
 • Първият трик, който препоръчваме, е да натриете дъската за рязане с парче лимон, преди да започнете да режете. Това ще ви предпази от дискомфорта в очите. Този трик ще попречи на силните миризми на лука да проникнат в дъската.
 • Вторият е да оставите ножа във фризера за 15 минути преди рязането. Използвайте го добре изстуден.
 • Също така е добре да се уверите, че имате добър нож за рязане на лук – с гладко и остро острие.
 • Един отличен трик, който води до добри резултати, е да нарежете лука, докато абсорбаторът е включен.
 • Друг вариант е да нарежете на кубчета глава лук, докато кухнята се проветрява добре. Така ще разпръснете киселините, които се освобождават, докато режете. Именно киселините ви разплакват.
 • Един добър вариант е да сложите лука във фризера за поне 1 час, преди да го нарежете. Ако е студен, това ще  предотврати досадните сълзи и паренето.
 • Преди да започнете да режете лук, поставете ножа в студена вода или оцет  за няколко минути. Това е един много прост трик, но гарантирано ще намали сълзите.
 • Не забравяйте да използвате добър нож за рязането на лука. С назъбен нож се отделят повече ензими, които  предизвикат плач, а и рязането отнема повече време.
 • Водата може да помогне за намаляване на изпаренията, които лукът изпуска при рязането – именно те причиняват паренето и плача. Най-добре е да напълните съд с вода и да го поставите близо до мястото, където режете лук.
 • Сложете вряща вода там, където ще режете лук, така че парата да разпръсква изпаренията, докато режете.
 • Въпреки че може да изглежда смешно, използвайте слънчеви или други очила, докато режете. Този трик ще предотврати неприятното усещане за парене и плач. Шегата настрана – в действителност се продават очила с тази цел.
 • Друг трик, който може да свърши работа, е най-напред да нарежете лука на големи парчета и след това го оставите да кисне във вряща вода за няколко минути, преди да го донарежете на тънки парчета.

Ако нито един от тези трикове не действа и всяко рязане на лук е травматично преживяване за вас, помислете, дали да не заместите зеленчука с прясната му зелена разновидност (въпреки че не придава на храната същия вкус)…


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.