13 трика за рязане на лук без сълзи
Знаете колко неприятно е парещото усещане, което се появява в очите, когато режете лук, нали? Повечето хора не издържат и се разплакват, докато белят и режат предизвикателния зеленчук, и то с горчиви сълзи. Това наистина е досадно, макар и да не е емоционален проблем. Рязането на лук наистина ви кара да плачете и може дори да развали настроението ви.
Защо рязането на лук предизвиква сълзи?
При рязане на лук се отделя алиназа – вещество, което причинява отделянето на молекулата син-пропантиал-С-оксид или про пантиал – причина за дразнене на очите. Тази молекула е серисто етерично масло, което се улавя лесно от носа и дразни носната лигавица. Когато вдишвате пропантиал, неговото действие причинява сълзене и парене, толкова досадно, че може да избягате от кухнята, за да се възстановите.
Повечето хора са склонни да ронят сълзи, когато режат лук. Затова днес ще споделим най-добрите трикове, които можете да прилагате, без да се разплачете. Тези трикове се базират на избягване или намаляване на емисиите летливи вещества, както и минимизиране на техните ефекти.
Вижте също: Какво не знаете за сълзите и плача
Най-добрите трикове за рязане на лук без сълзи
- Първият трик, който препоръчваме, е да натриете дъската за рязане с парче лимон, преди да започнете да режете. Това ще ви предпази от дискомфорта в очите. Този трик ще попречи на силните миризми на лука да проникнат в дъската.
- Вторият е да оставите ножа във фризера за 15 минути преди рязането. Използвайте го добре изстуден.
- Също така е добре да се уверите, че имате добър нож за рязане на лук – с гладко и остро острие.
- Един отличен трик, който води до добри резултати, е да нарежете лука, докато абсорбаторът е включен.
- Друг вариант е да нарежете на кубчета глава лук, докато кухнята се проветрява добре. Така ще разпръснете киселините, които се освобождават, докато режете. Именно киселините ви разплакват.
- Един добър вариант е да сложите лука във фризера за поне 1 час, преди да го нарежете. Ако е студен, това ще предотврати досадните сълзи и паренето.
- Преди да започнете да режете лук, поставете ножа в студена вода или оцет за няколко минути. Това е един много прост трик, но гарантирано ще намали сълзите.
Вижте също: За какво още е полезен оцетът
- Не забравяйте да използвате добър нож за рязането на лука. С назъбен нож се отделят повече ензими, които предизвикат плач, а и рязането отнема повече време.
- Водата може да помогне за намаляване на изпаренията, които лукът изпуска при рязането – именно те причиняват паренето и плача. Най-добре е да напълните съд с вода и да го поставите близо до мястото, където режете лук.
- Сложете вряща вода там, където ще режете лук, така че парата да разпръсква изпаренията, докато режете.
- Въпреки че може да изглежда смешно, използвайте слънчеви или други очила, докато режете. Този трик ще предотврати неприятното усещане за парене и плач. Шегата настрана – в действителност се продават очила с тази цел.
- Друг трик, който може да свърши работа, е най-напред да нарежете лука на големи парчета и след това го оставите да кисне във вряща вода за няколко минути, преди да го донарежете на тънки парчета.
Ако нито един от тези трикове не действа и всяко рязане на лук е травматично преживяване за вас, помислете, дали да не заместите зеленчука с прясната му зелена разновидност (въпреки че не придава на храната същия вкус)…
Може да ви заинтересува ...Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Vågen, I. M., & Slimestad, R. (2014). Worth crying for: A search for mild and health-boosting onions for very long day conditions. In Acta Horticulturae. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2014.1040.46
-
Block, E. (2010). The Chemistry of Garlic and Onions. Scientific American. https://doi.org/10.1038/scientificamerican0385-114