Куба разработи противоракова ваксина

Всяка една страна споделя своите ресурси, за да открие лечение на заболяването. Най-добрите умове в света работят за постигането на тази цел.
Куба разработи противоракова ваксина

Написано от Ángela Aragón

Последна актуализация: 25 август, 2022

Спомняте ли си времето, когато идеята за противоракова ваксина изглеждаше като научна фантастика? Всеки ден се приближаваме по-близо и по-близо до постигането й. Най-добрите учени в света са концентрирали усилията си да сложат край на тази опустошителна болест.

Без значение от расата или произхода: всяка една страна споделя своите ресурси, за да открие лечение на заболяването. Най-добрите умове в света работят за постигането на тази цел.

Развиващите се отношения между САЩ и Куба са доказателство за това. Налице са изненадващите новини за ново споразумение между САЩ и Куба.

Двете нации са се договорили да обменят информация за създаването на първата противоракова ваксина срещу рак на белия дроб, която ще бъде разработена. Разработена е от кубински лекари.

Все пак това не е превантивно лекарство или лечение, а забавяне развитието на болестта, така че да стане хронична.

Това би направило химиотерапията и радиацията ненужни. По този начин някои от най-тежките лечения за рак могат да бъдат избегнати. Това е една от най-трудните части за справяне с рака, въпреки че е станал по-поносим с напредването на науката и партньорството между страните.

Изненадващата нова ваксина за рак на белия дроб

нова ваксина за рак на белия дроб

Според директора на проекта, Фернандо Равсберг, ваксината предлага много нови предимства.

Всички тумори имат специална обща особеност. Те съдържат молекула, която е от съществено значение за растежа им. Ваксината действа срещу това, като предотвратява допълнителното развитие на рак.

Ваксинирането ще подобри качеството на живот за тези, които страдат от болестта. Всеки, който някога е страдал от рак пряко или косвено, знае колко важно е това.

Когато заболяването достигне напреднал стадий, качеството на живот се влошава съществено. Толкова много, че някои хора избират да спрат лечението.

Куба вече предоставя на своите граждани достъп до ваксината. За чужденците обаче ситуацията е политически по-сложна, но все още е възможно за хората от другите страни да получат това лечение.

Първата стъпка, която трябва да предприемете е да се свържете със Servimed, за да влезете в здравната система на Куба.

Първата противоракова ваксина в света

Първата противоракова ваксина в света дава надежда на болните

Въпреки усложненията, свързани с политическата обстановка в Куба, ваксината вече е на разположение в Перу и Парагвай.

Европа също я използва в няколко клинични проучвания, въпреки че това е наистина скъпо. Освен това забавя наличието на ваксината в тази област с 3 или 4 години. В същото време кубинските лекари търсят чуждестранни инвеститори, за да я финансират.

Затова и Куба е започнала да развива отношения с други световни сили.

Ейнар Бланко, от кубинския център по молекулярна имунология (CMI), потвърждава, че благодарение на новите закони, ще бъде много по-лесно да се правят чуждестранни инвестиции в Куба.

Новият закон позволява на CMI да подписва споразумения с партньори в други страни. Договорите могат да бъдат издадени за всяка фаза: изследвания, производство и пускане на пазара.

Те също така ще имат достъп до зоната за свободна търговия Мариел – огромно пристанище, което ще бъде предназначено за индустриалното развитие на острова.

Лъч на надежда, първата противоракова ваксина

Наличието на лечение ще промени живота на хиляди хора.

Не става въпрос само за това да останат живи, но и да могат да поддържат нормален живот и да се намалят тежките моменти, през които всички с хронично заболяване преминават. След като човек е бил диагностициран с рак, качеството на живот често се понижава съществено.

Лъч на надежда, първата противоракова ваксина

Прочетете и това: Изследване показва, че тези храни могат да предотвратят рак на гърдата

Първата противоракова ваксина ще служи като вдъхновение за разработването на нови и нови.

Учените ще могат да развият подобни лечения за други органи, като следват същите процеси, използвани за създаване на ваксина срещу рак на белия дроб. Лекарите са реагирали с ентусиазъм към новината.

Не забравяйте, че 40% от хората са изложени на риск от развитие на някакви форми на рак през живота си.

Защото това е номер едно причина за смърт в света. Обезкуражаването както на лекарите, така и на пациентите е разбираемо. Въпреки това, тази нова ваксина срещу рак на белия дроб е лъч надежда и глътка въздух за всички болни от рак по света.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.