Криоаблация: Нов вид лечение за рак на гърдата

Доказано е, че криоаблацията е ефективна в ранните стадии на туморните образувания. И въпреки, че все още не можем да твърдим, че лекува рака напълно, тя със сигурност забавя развитието му..
Криоаблация: Нов вид лечение за рак на гърдата

Последна актуализация: 28 януари, 2019

Да говорим за криоаблация и идеята за “замразяване” на тумори с цел спиране на канцерогенната дейност, може да изглежда като някаква измислица от сферата на научната фантастика.

Но резултатите, на които ставаме свидетели днес, са изключително обнадеждаващи. Можете да прочетете за първата в България успешна криоблация на бъбречен тумор в УМБАЛ “Света Марина.

Това е едновременно лесен, но и доста деликатен процес. Опитен рентгенолог просто трябва да постави малка сонда с игла в кожата на гърдите.

След това главните тумори, както и всички останали евентуални образувания биват идентифицирани и замразени.

Освен фактът, че добива славата на нова медицинска стратегия за лечението на рак на гърдата, криоаблацията се превръща също в добър вариант при рака на белите дробове и простатата.

Там операциите са по-сложни и удължават значително продължителността на живота на пациентите.

Това е един цял нов подход в медицината, на който си струва да отделим повече внимание.

Криоаблация, или когато ледът се бори с рака на гърдата

криоаблация, или когато ледът се бори с рака на гърдата

Нека първо уточним нещо важно. Криоаблацията не лекува рака. За сметка на това се характеризира със следните свойства:

 • Намалява разпространението на раковите клетки
 • Увеличава продължителността на живота при боледуващи
 • Редуцира последиците от лекуването на рака

В допълнение на това трябва да кажем, че криоаблацията не е заместител други, по-агресивни методи на лечение като химиотерапия и радиация нито преди, нито след това.

Най-общо казано, този подход предлага позитивни резултати, когато се прилага при ранните стадии на рак. В по-напредналите трябва да се направи консултация с лекар, който да определи нужния метод на лечение.

Сега нека разгледаме цялата информация.

Криоаблацията: нов подход при лечението на тумори

Първите изследвания на хора с използване на този подход са извършени преди 13 години. Така нареченият “Пациент 0” е била Лаура Рос-Пол, жена от Орегон, диагностицирана с рак на гърдата в начален стадий.

Техниката е била бърза и ефективна, въпреки факта, че е оставила белези. Тази иновативна интервенция, в крайна сметка спасява живота на жената. Нека видим в какво се състои:

 • Криотерапията се извършва с помощта на сонда – устройство, наподобяващо много тънка и куха пръчка.
 • Тя е свързана към източник на азот или аргон, които светкавично я изстудяват.
 • Човекът, който изпълнява терапията е специализиран рентгенолог, който пробива гърдата, използвайки томограф и ехограф, заедно с багрилно вещество, инжектирано в кръвта на пациента.
 • Малко по малко, туморите и всички останали засегнати участъци се замразяват. Рентгенологът внимава да не нарани здравите тъкани, стремейки се да замразява само канцерогенните клетки.

Това лечение отнема малко повече от половин час

криоблация - това лечение отнема малко повече от половин час
 • По-малките от сантиметър тумори не се развиват до по-тежките и сериозни стадии, ако са били третирани чрез криоаблация.

Това без съмнение е много обнадеждаващо откритие, но за успешно лечение с този метод е нужно ракът да бъде в начален стадий.

Благодарение на криоаблацията, пациентите вече не трябва да се примиряват с неминуемия път през операционната зала. Процедурата отнема малко повече от половин час и може да бъде изпълнена дори когато пацииентът е буден, без нуждата от от агресивни методи на лечение.

 • В сравнение с традиционната хирургия, криоаблацията е много ефективно, неоперативно лечение на рака на гърдата при голяма част от пациентите. Напълно разбираемо, терапията понякога не дава желаните резултати.
 • Въпреки всичко е факт, че по-голямата част от раковите клетки умират, а прогресът на останалите намалява драстично. В някои случаи след това лечение се назначава химиотерапия или радиация.

Добри са резултатите и при рака на белите дробове

Както споменахме в самото начало, криоаблацията се прилага и при други видове рак.

Много от проведените проучвания показват различна приложимост, като това в ScienceDaily, в което се твърди, че тази терапия успява да спре напредването на туморите на белите дробове.

 • В гореспоменатото проучване са участвали 22 пациенти с рак на гърдата, които са лекувани чрез криоаблация. След 27 сесии за три месеца, терапията е 100% успешна при пет от пациентите.
 • При останалите пациенти се наблюдава намаляване на раковите клетки. Туморът не изчезва, но злокачествената му дейност се редуцира драстично.

По този начин, на пациентите се предоставя възможността да живеят по-дълъг и по-пълноценен живот.

Може да научите повече за този напредък при лечението на рак в журнал Радиология.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.