Криоаблация: Нов вид лечение за рак на гърдата

· 22.05.2017
Доказано е, че криоаблацията е ефективна в ранните стадии на туморните образувания. И въпреки, че все още не можем да твърдим, че лекува рака напълно, тя със сигурност забавя развитието му..

Да говорим за криоаблация и идеята за „замразяване“ на тумори с цел спиране на канцерогенната дейност, може да изглежда като някаква измислица от сферата на научната фантастика.

Но резултатите, на които ставаме свидетели днес, са изключително обнадеждаващи.

Това е едновременно лесен, но и доста деликатен процес. Опитен рентгенолог просто трябва да постави малка сонда с игла в кожата на гърдите.

След това главните тумори, както и всички останали евентуални образувания биват идентифицирани и замразени.

Освен фактът, че добива славата на нова медицинска стратегия за лечението на рак на гърдата, криоаблацията се превръща също в добър вариант при рака на белите дробове и простатата.

Там операциите са по-сложни и удължават значително продължителността на живота на пациентите.

Това е един цял нов подход в медицината, на който си струва да отделим повече внимание.

Криоаблация, или когато ледът се бори с рака на гърдата

Нека първо уточним нещо важно. Криоаблацията не лекува рака. За сметка на това се характеризира със следните свойства:

 • Намалява разпространението на раковите клетки
 • Увеличава продължителността на живота при боледуващи
 • Редуцира последиците от лекуването на рака

В допълнение на това трябва да кажем, че криоаблацията не е заместител други, по-агресивни методи на лечение като химиотерапия и радиация нито преди, нито след това.

Най-общо казано, този подход предлага позитивни резултати, когато се прилага при ранните стадии на рак. В по-напредналите трябва да се направи консултация с лекар, който да определи нужния метод на лечение.

Сега нека разгледаме цялата информация.

Вижте и: Най-добрите противоракови зеленчуци

Криоаблацията: нов подход при лечението на тумори

Първите изследвания на хора с използване на този подход са извършени преди 13 години. Така нареченият „Пациент 0“ е била Лаура Рос-Пол, жена от Орегон, диагностицирана с рак на гърдата в начален стадий.

Техниката е била бърза и ефективна, въпреки факта, че е оставила белези. Тази иновативна интервенция, в крайна сметка спасява живота на жената. Нека видим в какво се състои:

 • Криотерапията се извършва с помощта на сонда – устройство, наподобяващо много тънка и куха пръчка.
 • Тя е свързана към източник на азот или аргон, които светкавично я изстудяват.
 • Човекът, който изпълнява терапията е специализиран рентгенолог, който пробива гърдата, използвайки томограф и ехограф, заедно с багрилно вещество, инжектирано в кръвта на пациента.
 • Малко по малко, туморите и всички останали засегнати участъци се замразяват. Рентгенологът внимава да не нарани здравите тъкани, стремейки се да замразява само канцерогенните клетки.

Това лечение отнема малко повече от половин час

 • По-малките от сантиметър тумори не се развиват до по-тежките и сериозни стадии, ако са били третирани чрез криоаблация.

Това без съмнение е много обнадеждаващо откритие, но за успешно лечение с този метод е нужно ракът да бъде в начален стадий.

Благодарение на криоаблацията, пациентите вече не трябва да се примиряват с неминуемия път през операционната зала. Процедурата отнема малко повече от половин час и може да бъде изпълнена дори когато пацииентът е буден, без нуждата от от агресивни методи на лечение.

 • В сравнение с традиционната хирургия, криоаблацията е много ефективно, неоперативно лечение на рака на гърдата при голяма част от пациентите. Напълно разбираемо, терапията понякога не дава желаните резултати.
 • Въпреки всичко е факт, че по-голямата част от раковите клетки умират, а прогресът на останалите намалява драстично. В някои случаи след това лечение се назначава химиотерапия или радиация.

Препоръчваме: Наследствен ли е ракът? Всичко, което трябва да знаете

Добри са резултатите и при рака на белите дробове

Както споменахме в самото начало, криоаблацията се прилага и при други видове рак.

Много от проведените проучвания показват различна приложимост, като това в ScienceDaily, в което се твърди, че тази терапия успява да спре напредването на туморите на белите дробове.

 • В гореспоменатото проучване са участвали 22 пациенти с рак на гърдата, които са лекувани чрез криоаблация. След 27 сесии за три месеца, терапията е 100% успешна при пет от пациентите.
 • При останалите пациенти се наблюдава намаляване на раковите клетки. Туморът не изчезва, но злокачествената му дейност се редуцира драстично.

По този начин, на пациентите се предоставя възможността да живеят по-дълъг и по-пълноценен живот.

Може да научите повече за този напредък при лечението на рак в журнал Радиология.