Кремът с прогестерон: Кога се препоръчва?

Прогестероновите кремове увеличават популярността си през последните години, но кога се препоръчва използването им? Прочетете, за да разберете.
Кремът с прогестерон: Кога се препоръчва?
Franciele Rohor de Souza

Прегледано и одобрено от фармацевт Franciele Rohor de Souza.

Написано от Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Последна актуализация: 11 август, 2023

Прогестеронът е женски полов хормон, който изпълнява няколко функции в тялото. Нивата в кръвта му намаляват след менопаузата, което причинява появата на различни изменения. За щастие, кремът с прогестерон помага за поддържане на адекватни нива на хормоните и за облекчаване на определени симптоми.

Функциите на прогестерона са свързани с репродукцията. В този смисъл веществото е отговорно за подготовката на ендометриума за имплантиране и поддържане на бременността до раждането. Той също така участва в други процеси, като костна резорбция.

Кремът с прогестерон използва естествено вещество, наречено диосгенин, извлечено от растения като Dioscorea villosa. Диосгенинът може да се свърже с прогестероновите рецептори и да предизвика подобни ефекти.

За какво се използва кремът с прогестерон?

Констатациите относно употребата на прогестеронов крем са противоречиви и са необходими допълнителни изследвания. Въпреки това, много жени съобщават за известно облекчение от използването му, така че си струва да го използвате в следните случаи.

Регулиране на хормоналните нива

Едно от основните приложения на прогестероновия крем е да регулира нивата на хормоните, за да минимизира симптомите на менопаузата. В края на репродуктивния цикъл на жената има внезапно намаляване на половите хормони; този дисбаланс причинява характерните промени на този етап, като горещи вълни.

Орално хормонално лечение се използва от много години. Установено е обаче, че увеличава вероятността от рак на гърдата и яйчниците. Локалното хормонално лечение обаче е в състояние да намали проявите в много случаи с по-нисък риск.

Проучване, публикувано в списание Annals of Pharmacotherapy, показва, че кремът с прогестерон облекчава вазомоторните симптоми. Други публикации обаче твърдят, че не е по-добро от плацебо, така че ефектът може да варира при отделните жени.

Жена с горещи вълни.
Симптомите на менопаузата са разнообразни и реагират на спада в концентрацията на хормони.

Може да предотврати остеопороза

Прогестеронът участва и в процеса на костна резорбция и ремоделиране, като по този начин увеличава костната плътност. Следователно, намаляването на този хормон по време на менопаузата увеличава вероятността от остеопороза.

В тази връзка друго приложение на съединението е за увеличаване на костната плътност и предотвратяване на остеопороза. Въпреки това, проучване в списание Obstetrics and Gynecology показва, че употребата на крема в продължение на 1 година само увеличава костната плътност с 1,2%.

Кремът с прогестерон – други приложения

В допълнение към вече описаните приложения, много жени казват, че кремът с прогестерон може да облекчи други заболявания. Въпреки че няма изследвания в подкрепа на подобни ефекти, лекарството може да бъде полезно, според непроверени данни, за следното:

Кремът с прогестерон – как се използва?

Прогестероновият крем се предлага в различни концентрации. Един от най-често срещаните е 10 mg на грам гел.

Съединението трябва да се прилага върху кожата всеки ден – максимум два пъти на ден – за да се възползвате от действието му. Жените могат да прилагат крема върху гърдите, краката, шията, коленете, краката или ръцете.

Областта на приложение трябва да се сменя всеки ден, за да се избегне появата на локални нежелани ефекти. Освен това е важно да изчакате кремът да поеме, преди да се облечете, за да се гарантира усвояването на хормона.

И накрая, употребата му трябва да се редува при жени в менопауза, така че се препоръчва да го използвате 2 седмици подред и да изчакате още 2 седмици преди следващата доза. Жените в пременопауза трябва да използват крема само през последните 2 седмици от менструалния цикъл.

Кой не трябва да го използва?

Употребата на прогестеронов крем е противопоказана при хора, които са алергични към активната съставка или към някой от нейните компоненти. Затова винаги е важно да четете етикета.

Кремът трябва да се прилага само върху здрава кожа, така че ако имате някакви кожни заболявания, не трябва да го използвате. В допълнение, съединението не трябва да се поставя върху лигавиците, тъй като може да създаде неблагоприятни ефекти като сухота и дразнене.

За щастие, той няма ефект върху бременността или кърменето. Освен това не преминава кръвно-мозъчната бариера, така че не влияе на концентрацията на хормона в нервната система. Въпреки това, винаги се препоръчва да се консултирате със специалист, преди да започнете каквото и да е лечение от този тип.

Странични ефекти на крема с прогестерон

Всички лекарства, предлагани на пазара днес, могат да предизвикат нежелани ефекти при хората. Прогестероновият крем е безопасно лекарство, което не предизвиква забележими нежелани реакции.

Повечето от нежеланите реакции са кожни и се появяват в областта на приложение. Основните докладвани симптоми са дразнене на кожата, зачервяване и сухота.

Някои хора могат да получат системни симптоми поради абсорбцията на лекарството. Въпреки че тяхната честота е незначителна, могат да се появят следните нежелани реакции:

 • Качване на тегло
 • Главоболие
 • Промяна на сърдечната честота
 • Интензивно гадене
 • Чувствителност на гърдите
 • Менструални промени
 • Сънливост и умора

И накрая, има проучвания, които установяват, че нивата на прогестерон в кръвта след 12 дни употреба на крема са подобни на тези, получени при перорален прием. В този смисъл, продължителната употреба може също да благоприятства появата на рак на гърдата.

Жена с чувствителни гърди.
Свръхчувствителност на гърдите се появява при някои жени, които са използвали продължително крема, въпреки че това не е често срещан ефект.

Как да съхранявате и изхвърляте прогестероновия крем?

Кремовете с прогестерон трябва да се съхраняват при температура под 25°C (77 Фаренхайт), за да се гарантира, че запазват свойствата си. Препоръчително е да го поставяте в хладилник през най-горещите месеци на годината.

Също така е препоръчително да държите контейнера затворен след всяко приложение, за да предотвратите изсъхването му и промяната на неговата консистенция. Освен това трябва да се съхранява далеч от деца, за да се предотвратят възможни злополуки.

И накрая, никога не изхвърляйте лекарството в тоалетната или в боклука, тъй като това може да причини сериозни щети на околната среда. Най-добре е да го оставите в пункт за събиране на такива отпадъци. Ако не сте сигурни къде да го намерите, консултирайте се с вашия фармацевт за най-добрия начин за изхвърляне на крема.

Съединение с множество приложения

Използването на прогестеронов крем се препоръчва при много различни състояния. В допълнение, това е много безопасно лекарство с малко странични ефекти. Въпреки това, препоръчваната дозировка трябва винаги да се спазва и употребата му трябва да се преустанови в случай на нежелани реакции.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Whelan AM, Jurgens TM, Trinacty M. Bioidentical progesterone cream for menopause-related vasomotor symptoms: is it effective? Ann Pharmacother. 2013 Jan;47(1):112-6.
 • Leonetti HB, Longo S, Anasti JN. Transdermal progesterone cream for vasomotor symptoms and postmenopausal bone loss. Obstet Gynecol. 1999 Aug;94(2):225-8.
 • Wardhana, Surachmanto EE, Datau EA, Ongkowijaya J, Karema-Kaparang AM. Transdermal bio-identical progesterone cream as hormonal treatment for osteoarthritis. Acta Med Indones. 2013 Jul;45(3):224-32.
 • Hermann AC, Nafziger AN, Victory J, Kulawy R et al. Over-the-counter progesterone cream produces significant drug exposure compared to a food and drug administration-approved oral progesterone product. J Clin Pharmacol. 2005 Jun;45(6):614-9.
 • Elshafie MA, Ewies AA. Transdermal natural progesterone cream for postmenopausal women: inconsistent data and complex pharmacokinetics. J Obstet Gynaecol. 2007 Oct;27(7):655-9.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.