Колко яйца седмично можем да ядем?
Колко яйца е здравословно да консумираме на седмица?
Въпреки лошата им репутация, доказано е, че консумацията на яйца не повишава нивото на лошия холестерол.
Яйцата са един от най-богатите източници на хранителни вещества. Те съдържат протеини, витамини и минерали, които тялото ни ежедневно потребява. Яйцата снабдяват организма ни с витамини А, D и В12.
В допълнение получава още фосфор и селен – два много важни минерала, съдържащи се в яйцата.
В настоящата статия ще обсъдим един любопитен въпрос, който вярваме ви е заинтригувал. А той е колко яйца седмично е здравословно да се консумират.
Колко яйца седмично да консумирате?
Без да отчитаме подробно богатото съдържание на ценните хранителни вещества, важно е да споменем и да имаме предвид, че яйцата са достъпна и отлична храна.
Много негативни коментари са били адресирани към тях. Обявявали са ги за вредни за сърцето и стимулиращи повишаване на нивото на лошия холестерол.
Не са малко изследванията, които потвърждават, че тези теории не са верни .Яйцата, всъщност не повишават нивото на холестерола в кръвта.
И така, колко яйца на седмична база можем да ядем? Хората в добра здравословна форма, тези, които не са активно спортуващи, тези, които са със средна височина, и децата е желателно да приемат по 3-4 яйца седмично.
В същото време атлети и физически активни хора могат да си позволят консумацията на поне 7 яйца, въпреки че някои заболявания може да провокират редуцирането на количеството им.
Винаги е добра идея да се консултирате със специалист, който да прецени спрямо вашето здраве и начин на живот какво количество яйца е оптимално.
По този начин няма да изпитвате съмнения относно ползите от яйцата на трапезата.
Прочетете и: 6 интересни натурални средства с черупки от яйца
Как е препоръчително да се консумират яйцата?
Яйцата носят редица ползи на бременните жени, тъй като съдържат витамин, познат като холин. Той е много важен за оптималното развитие на нервната система на плода.
За по-възрастните хора, които страдат от загуба на апетит, яйцата са удобна храна, която за малкия си обем съдържа огромно количество витамини, минерали, протеини и други ценни на организма ни вещества.
Какви са свойствата на яйцата?
Яйчените белтъци също съдържат витамини, въпреки високото съдържание на вода – цели 90 %.
- Едно от най-важните свойства на яйцата е, че те не съдържат много мазнини. В същото време не са висококалорични и не повишават холестерола.
- Те съдържат много желязо, а това означава, че консумацията им предпазва от развитие на анемия заради дефицит на този минерал.
- Те притежават свойства, които спомагат за преборване на силна умора, стимулират имунната система и заздравяването на белези. Освен това съдържат високо количество цинк, който отговоря за произвеждането на инсулин, фундаментален за процеса на растеж.
- Наличието на фосфор в състава на яйцата ги прави много важни за здравето на кожата, костите и зъбите, именно заради това те присъстват редовно на трапезата на атлетите. Освен това яйцата допринасят за здравето на мозъка.
- Витамин А предпазва от проблеми със зрението, като повишава съпротивителните сили на организма срещу заболявания и притежава антикарценогенни свойства.
Други свойства
- Яйцата са богати на витамин В5, пантотенова киселина, която е важна за преборването на ежедневния стрес. Оказва положително въздействие при мигрена и спомага за регулиране на нивото на холестерола.
- Яйцата са полезни за косата, кожата и ноктите, благодарение на съдържанието на витамин В7. Те също така имат потенциала да нормализират нивото на кръвната захар.
- Витамин В9, познат като фолиева киселина, е друг компонент в яйцата, който неутрализира вредните последствия от употребата на лекарства, цигари и алкохол.
- Яйцата са отличен антиоксидант, благодарение на богатото съдържание на витамин Е.
- Яйцата са отличен източник на лектин, важно вещество, което снабдява тялото с холин.
- Яйцата са храна, която позволява да бъдат приготвяни по различен начин. Ще потвърдите, че са любима храна на малки и големи. Яйцата могат да бъдат консумирани по всяко време на деня. Въпреки това ще подчертаем, че са перфектната закуска, благодарение на енергията, която вливат в тялото ни. С яйчена закуска всеки ден започва със свежест и цял запас енергия.
Не се страхувайте да включите яйцата в хранителното си меню. Със сигурност няма да съжалите!
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Eisenhauer B, Natoli S, Liew G, Flood VM. Lutein and Zeaxanthin-Food Sources, Bioavailability and Dietary Variety in Age-Related Macular Degeneration Protection. Nutrients. 2017;9(2):120. Published 2017 Feb 9. doi:10.3390/nu9020120
- Cohen, D. E. (2008, April). Balancing cholesterol synthesis and absorption in the gastrointestinal tract. Journal of Clinical Lipidology. https://doi.org/10.1016/j.jacl.2008.01.004
- Fernandez, M. L. (2006, January). Dietary cholesterol provided by eggs and plasma lipoproteins in healthy populations. Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care. https://doi.org/10.1097/01.mco.0000171152.51034.bf
- Zeisel SH, da Costa KA. Choline: an essential nutrient for public health. Nutr Rev. 2009;67(11):615–623. doi:10.1111/j.1753-4887.2009.00246.x
- Harvard Health Publishing. (November, 2019). How many eggs can I safely eat?.
Retrieved on March 28, 2020 from https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-many-eggs-can-i-safely-eat