Диетата от 1000 калории: Наистина ли работи?

Здравословна ли е диетата с 1000 калории? Ще ви кажем как този нискокалоричен модел може да повлияе на живота ви.
Диетата от 1000 калории: Наистина ли работи?
Maria Patricia Pinero Corredor

Написано и проверено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Когато обмисляме да преминем на диета от 1000 калории, основното ни намерение е бързо да отслабнем. И, разбира се, това е вярно, но наистина ли е полезно да отслабнете за толкова кратък период от време?

Как може да се отрази на здравето ви? На първо място, ако решите да я практикувате, това трябва да бъде под наблюдението на експерт.

Всяко тяло реагира на индивидуалните метаболитни нужди по различен начин. Когато съставяте план за отслабване, идеалното нещо е да си осигурите консумацията на всички хранителни вещества, които поддържат добро общото ви здравословно състояние.

Диетата с 1000 калории е хипокалорична до крайност, но печели последователи с бързата си ефективност при отслабване. Затова ви каним да продължите да четете тази статия, за да видите дали наистина работи или не.

Какво представляват рестриктивните диети?

Тъй като в момента затлъстяването е основен проблем за общественото здравеопазване в света, бяха предложени много начини за отслабване. Един от тях е да се храните рестриктивно, ограничавайки храните в диетата.

Рестриктивната диета използва уравнението за прием на много по-малко калории, отколкото тялото използва през деня, с цел отслабване. Това обещава бърза загуба на тегло.

В тази група са хипокалоричните диети, които варират от 800 до 1500 калории на ден; и много нискокалорични диети, които варират от 450 до 800 калории на ден. Диетата от 1000 калории на ден е в първата група.

В допълнение, Revista Argentina de Endocrinologia y Metabolismo посочва, че загубата на тегло при тези диети е предимно телесна вода и мускулна маса. Няма влияние върху процента мазнини, така че могат да възникнат нежелани ефекти.

Диета от 1000 калории.
Калоричното ограничение не може да се приема лекомислено. Може да причини неблагоприятни ефекти в средносрочен план.

Какви храни са част от диетата с 1000 калории?

При спазване на тази диета трябва да се изчисляват калориите. Не се препоръчва включването на сладки или алкохолни напитки и ястията не трябва да се заменят. Поради ограничителния си характер трябва да я следват само хора с висок индекс на телесна маса.

Освен това, диетата не може да бъде удължена с течение на времето, тъй като причинява значителни неблагоприятни ефекти. Експерт по тези диети трябва да планира и проследява програмата.

Основните препоръки за тази диета са следните:

 • Включва само 3% от калориите от мазнини и по-малко от 300 милиграма холестерол.
 • Яжте 5 порции плодове или зеленчуци поради ниското им калорично съдържание, висока стойност на фибрите и достатъчно вода. И водата, и фибрите дават ситост.
 • Ограничете консумацията на въглехидрати. По-специално, рафинирани брашна и продуктите от тях, като хляб.
 • Насърчава се консумацията на бяла риба, домашни птици и постно месо.
 • Обядът трябва да включва зеленчуци, протеини, ниско съдържание на мазнини и само малки порции бобови растения.
 • Препоръчително е да пиете от 1,5 до 2 литра вода на ден.
 • Консервираните храни могат да се използват, стига да са консервирани в естественото си състояние. Същото се отнася и за замразените храни.
 • Разрешени са изкуствени подсладители.
 • Препоръчително е да ядете 5 пъти на ден и да разнообразите храните в рамките на една и съща група.
 • Приготвяйте храната на пара, печена, в микровълнова или я варете с достатъчно вода, като ограничавате използването на олио.

Действа ли наистина диетата с 1000 калории?

При практикуване на диета с 1000 калории на ден има повече недостатъци, отколкото предимства. Ще ги обясним по-долу.

Диетата 1000 калории – отслабвате бързо

Гледайки основната цел на диетата, която е отслабване, това се постига по много бърз начин. Тази загуба на тегло обаче има своите недостатъци, тъй като не действа директно върху натрупаните телесни мазнини. В допълнение към това, всякакви леки промени в диетата могат да доведат до повторно наддаване на загубеното тегло.

Ето защо при практикуване на диета от 1000 калории на ден са необходими ежедневни упражнения, за да се изгорят натрупаните мазнини. Ако правите всичко това контролирано, можете да отслабнете с 1 до 2 килограма на седмица, но всичко ще зависи от вашия метаболизъм.

Има “йо-йо” ефект

Няма съмнение, че тялото реагира на нискокалорични диети. Съвсем нормално е да отслабнете, когато ги практикувате.

Въпреки това, след като се върнете към обичайната си диета, отново ще наддадете на тегло. Обикновено ще натрупате цялото тегло, което сте загубили или дори повече.

Освен това увеличава апетита за храна и склонността към натрупване на мазнини в различни части на тялото. Тази реакция на тялото към възстановяването на изгубените килограми е известна като йо-йо ефект.

Диетата 1000 калории – може да се появи дефицит на хранителни вещества

Ограничаването на храната генерира дефицит на хранителни вещества, необходими за организма. Ето защо при практикуване на този тип диета може да се появят симптоми като световъртеж, умора, изтощение и слабост, които ще ви попречат да извършвате ежедневните си дейности.

Ако диетата 1000 калории се поддържа дълго време, това ще доведе до здравословни проблеми. Включително промяна в чревната микробиота.

Повече информация за диетите тук: Защо да започнем “Средиземноморската диета”?

Увеличава риска от хранителни разстройства

Редица експерти признават, че рестриктивните диети постигат бърза загуба на тегло, но поясняват, че те са сред най-значимите предшественици на хранителните разстройства.

В допълнение към рисковете от преяждане и други разстройства, също така е възможно да приемате повече празни калории, тоест храни с много енергия, но с малко хранителни вещества.

Диетата 1000 калории – променя метаболизма

Чрез намаляване на някои хранителни вещества метаболизмът може да бъде неконтролиран. Например, когато въглехидратите и мазнините са ограничени, метаболитната активност се променя. Така се променят функциите на жизненоважните органи.

Някои метаболитни нарушения, които могат да възникнат, са както следва:

 • Диабет тип 2
 • Дислипидемия
 • Хипер или хипотиреоидизъм
 • Загуба на мускулна маса или саркопения
 • Хепатопатии

Може да причини запек

При ограничаване на приема на калории до 1000 калории, най-ограничените храни са  растителни източници на нишестета, като зърнени храни и бобови растения. Те съдържат и диетични фибри, така че общият им прием ще бъде засегнат. Може да се появи запек. Освен това степента на ситост също ще бъде намалена.

Жена с болезнен стомах.
Ограничаването на фибрите ще доведе до влошаване на чревния транзит, с епизоди на запек.

Могат да се появят епизоди на хипогликемия

При лишаване от определени видове или порции храна се увеличава възможността за развитие на хипогликемия или ниски нива на захар в кръвта. Освен това клетките на тялото не получават горивото, необходимо за водене на обичайния начин на живот. В случай на някои свързани заболявания организмът може да стане небалансиран.

Имунната система може да бъде засегната

Промените в диетата с 1000 калории и ограниченията в приема на хранителни вещества могат да повлияят на имунното здраве. Тези, които са на екстремни диети, биха страдали от повече инфекции.

Например витамин С участва в защитната функция на организма. Наскоро беше оценено значението на този витамин за намаляване на честотата на инфекциозни заболявания на дихателните пътища.

Безопасна ли е диетата с 1000 калории?

Безопасният път към загуба на тегло включва консултиране с експерт по хранене. Приемът на калории трябва да бъде адаптиран към модел, който отговаря на индивидуалните нужди.

Най-бързият начин да отслабнете не винаги е най-добрият.

Най-добрият начин да отслабнете по здравословен начин и да поддържате теглото си с течение на времето е чрез калориен дефицит чрез прием на калории, който е под това, което изразходваме дневно. Това обаче винаги трябва да се случва в рамките на логически и безопасни параметри.

Промяната в начина ви на живот, включваща физическа активност, ще ви помогне безопасно да достигнете желаното тегло. По този начин ще избегнете излагането си на риск от заразяване с определени заболявания.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Francisco Javier Vilchez López , Cristina Campos Martín, María José Amaya García, Pilar Sánchez Vera y José Luis Pereira Cunill. Las dietas de muy bajo valor calórico (DMBVC) en el manejo clínico de la obesidad mórbida. Nutr Hosp. 2013;28(2):275-285. Disponible en: https://scielo.isciii.es/pdf/nh/v28n2/03revision02.pdf
 • Andrew Warrilow , Duane Mellor , Andrew McKune, Kate Pumpa. Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr. 2019 Mar;73(3):333-344. doi: 10.1038/s41430-018-0295-7. Epub 2018 Aug 30.
 • Giuseppe Cerullo , Massimo Negro, Mauro Parimbelli , Michela Pecoraro, Simone Perna, Giorgio Liguori, Mariangela Rondanelli, Hellas Cena, Giuseppe D’Antona . The Long History of Vitamin C: From Prevention of the Common Cold to Potential Aid in the Treatment of COVID-19. Front Immunol. 2020 Oct 28;11:574029. doi: 10.3389/fimmu.2020.574029. eCollection 2020.
 • MEJÍA MG , VERONESI LA ; MALDONADO AL , FUENTES RH. Dietas restrictivas ¿realmente son lo que prometen? REV ARGENT ENDOCRINOL METAB. 2021; 58 #2. Disponible en: http://www.raem.org.ar/numeros/2021-vol58/numero-02/raem-58-2-37-45.pdf
 • Reyna Cruz, María Ávila, María Cortés, Rosalía Vásquez, Juan Mancilla. Restricción alimentaria y conductas de riesgo de trastornos alimentarios en estudiantes de nutrición. Psicología y Salud. 2008, 18,002, pp. 189-198. Disponible en: https://www.redalyc.org/pdf/291/29118205.pdf

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.