Кога се предписва витамин К и защо?

Витамин К е важно хранително вещество, което позволява на тялото да функционира както трябва. Недостигът на този витамин може да доведе до проблеми с костите, синини и кървене. Научете повече в тази статия. 
Кога се предписва витамин К и защо?

Последна актуализация: 06 декември, 2021

Витамин К е основно хранително вещество, което играе важна роля за стабилността на кръвта и е предшественик на факторите на съсирване.

Ще ви разкажем повече за това в тази статия.

Какво прави витамин К ?

Това е вещество, което като всеки друг витамин е необходимо на тялото в малки количества за правилното функциониране и развитие на организма.

Този витамин е мастноразтворим, който тялото съхранява в малки количества, които бързо се изчерпват, поради което трябва да го консумирате редовно. Въпреки това тялото може да рециклира малки количества за повторна употреба.

Витамин К играе роля в производството на протеини, наречени „фактори на съсирването“. Поради важната си роля, недостатъчното му консумиране може да има сериозни последици, като обилно кървене.

Също така, витамин К изглежда играе роля за правилното развитие на тъканите и костите. Ето защо недостигът му може да доведе до проблеми с развитието на костите.

Форми на витамин К

Като цяло има три възможни форми на витамин К:

  • Филохинон или витамин К1: Това е съществуващата форма в листните растения. По принцип си го набавяте чрез храната и тялото го усвоява по-добре, когато се се комбинира с мазнини, защото е мастноразтворим.
  • Менахинон или витамин К2 : Това е витаминът, който някои бактерии от чревната флора произвеждат. Произвежда се и се абсорбира в малки количества.
  • Менадион или витамин К3: Произвежда се в синтетична форма и лекарите понякога го използват като добавка.

Храни, богати на витамин К

Зелените листни зеленчуци са един от най-богатите източници на този витамин.

Като цяло, консумацията на разнообразна и балансирана храна обикновено гарантира, че ще си набавите достатъчно от този витамин. Това е така, защото тялото ви се нуждае от малки количества от този витамин.

Можете да го намерите в:

  • зеленолистни зеленчуци като спанак, броколи или маруля
  • някои плодове като смокини
  • месо
  • сирене
  • соя
  • яйца

Дефицит на този витамин

Поради факта, че хората не се нуждаят от голямо количество от този витамин, дефицитът му е рядък. Това обаче може да се случи.

Такъв е случаят с новородените, които могат да имат проблеми с кървенето или склонност към кървене. Този дефицит при новородени се дължи на факта, че този витамин не се пренася лесно чрез плацентата. Ето защо те са родени с ниски нива на витамин К. Също така, кърмата не съдържа големи количества хранителни вещества. Нещо повече, чревната флора на бебетата все още не е развита и следователно те нямат бактерии, които да синтезират този витамин.

В тези случаи лекарите обикновено им прилагат витамина чрез инжектиране.

От друга страна, заболявания като муковисцидоза, цьолиакия или синдром на късото черво могат да причинят дефицит. Това е така, защото такива нарушения генерират промени в чревната абсорбция, които намаляват количеството на усвоения витамин К.

По същия начин, приемът на някои лекарства като антиконвулсанти или определени антибиотици може да доведе до дефицит.

Тежкият дефицит може да доведе до синини и кървене, причинени от лошо съсирване на кръвта. В най-лошите сценарии това може да доведе до опасно вътрешно кървене.

Кога лекарите препоръчват добавки

Витамини като добавки

Консумацията на лекарства за разреждане на кръвта може да изисква добавки с витамин К.

Много витаминни комплекси могат да увеличат приема на този витамин. Съществуват обаче и специфични добавки с витамин К. Можете също така често да го намерите в комбинация с други хранителни вещества като калций и витамин D.

Това е най-често срещаният начин за приемане на това хранително вещество за пациенти, които се нуждаят от него. Витаминът, обаче, може да се прилага и чрез мускулни инжекции. Това е избраният метод на приложение при новородени. Това помага да се намали рискът от мозъчен кръвоизлив.

И накрая, в случаите, когато се прилагат антикоагуланти като варфарин, липсата на витамин К може да бъде особено проблематична. В такива ситуации ще бъдат необходими периодични кръвни изследвания за определяне на времето за съсирване.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.