Кога бебетата се научават да разпознават родителите си?

Бебетата могат да разпознаят родителите си по-лесно, когато родителите им говорят с тях по време на бременността. Въпреки това, от момента на раждането им и докато растат, бебетата стават все по-добри в разпознаването на хората, които са близо до тях.
Кога бебетата се научават да разпознават родителите си?
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 27 септември, 2022

Моментът, в който бебетата се научават да разпознават родителите си, не е лесен за определяне. Всъщност това не е точно момент, а по-скоро тази способност е резултат от процес, в който детето прави напредък, който не винаги е толкова забележим.

Те дори притежават известна способност за разпознаване от момента на раждането си. Тя обаче не е толкова развита или очевидна, че мама и татко да са абсолютно сигурни, че мъничето им знае кои са.

В действителност на бебетата не отнема много време да се научат да разпознават родителите си. За родителите може да изглежда цяла вечност, но истината е, че това се случва само няколко месеца след раждането. Как протича този процес? Кога е завършена?

Ранно развитие

Бебетата се раждат с вече установени пет сетива, но все още не са напълно развити. Зрението, по-специално, е доста ограничено при новородено. Отначало те виждат само размазани петна и едва различават светло от тъмно.

Ако светлината стане прекалено ярка, малкото ще завърти главичката си. Въпреки това, то може да възприема само това, което е на разстояние от 25 сантиметра или по-малко. Това е разстоянието между лицето на майката и бебето при кърмене. Или разстоянието между лицето на бащата и бебето, когато го люлее.

Добрата новина е, че още от раждането си бебетата имат способността да разпознават бащите си поне по гласа. Те са го чували от утробата и затова им звучи познато.

Те също разпознават майка си по миризмата. Ако бащата ги носи често, те също свикват с аромата му и ще го разпознаят по него.

Бебетата разпознават родителите си

Майката и бебето са на разстояние 25 сантиметра по време на кърмене, което помага на детето да разпознае лицето.

Слухът и зрението са сетивата, които бебетата използват в началото, за да разпознават околната среда.

Кога бебетата разпознават родителите си?

Ако родителите говорят много на бебето по време на бременността, бебето ще ги разпознае много по-лесно по гласа им, когато се роди. Ясно е, че бебетата са способни да разпознават родителите си, до известна степен, още от раждането. Но кога могат да ги разпознаят с помощта на зрението?

Способността на бебетата да разпознават лица ще зависи от това колко често са пред тях. С други думи, колкото повече виждат едно лице, толкова по-вероятно е да започнат да го разпознават. В началото е важно да доближите лицето достатъчно, за да може бебето да го възприеме.

Детето може да разпознае родителите си с помощта на зрението след първия месец от живота си, стига да ги вижда често. На тази възраст те вече могат да идентифицират хората, които се появяват редовно и да ги разграничат от онези, които им изглеждат странни.

Във всеки случай бебетата продължават да се развиват. До осмия месец те вече са експерти в разпознаването на лица.

За малкото дете майката или който и да е на нейно място е най-важният човек на света и този, когото то ще разпознае най-добре. Ако бащата прекарва много време с него, също ще заема видно място.

Еволюцията на уменията – бебетата да разпознават родителите си

Въпреки че бебетата могат да разпознават бащите си на 2-месечна възраст, те успяват да го направят само когато видят лицето му отпред. Когато видят лицето в профил, те ще имат големи проблеми да го идентифицират. Тази способност ще се появи на 6 месеца.

Това установи проучване, проведено от университета Чуо през 2018 г. В това изследване беше анализирано поведението на 14 бебета на възраст между 3 и 8 месеца. Стана ясно, че те идентифицират лицата в профил след първата половин година от живота си.

Проучването също така показва, че не всички бебета са еднакви и че някои успяват да разпознаят лица в профил малко по-рано, докато има и такива, които успяват да го направят по-късно. Едва по-късно бебетата могат да разпознаят родителите си, независимо дали са обърнати с гръб или далеч.

майка с бебе
На 6 месеца има забележимо разпознаване на лица отпред и в профил. По-късно бебетата ще разпознават родителите си отдалеч.

Разпознаването на лица се подобрява с времето

До 6-месечна възраст малките деца не само могат да разпознават родителите си отпред и отстрани, но също така идентифицират членовете на семейството и хората, които виждат често. На тази възраст те вече знаят ясно кой е непознат.

Ако на 12 месеца изглежда, че детето не разпознава хората, които вижда често, важно е да обсъдите това с педиатъра. На тази възраст е нормално не само да разпознават лица, но и предмети. Това е възрастта на любимата играчка, която те могат да разпознаят сред всички останали.

Някои бебета започват да проявяват известно безпокойство към непознати около 8-9 месечна възраст. Това безпокойство се изразява като нервност, недоверие или срамежливост, когато видят човек, когото не разпознават.

Емоционалният аспект на разпознаването на лица

Бебетата започват да разпознават родителите си от раждането, но това умение се усъвършенства с времето. В началото е много важно родителите да разговарят с тях, като ги гледат отблизо.

До 4 месеца родителите ще забележат, че бебето им не само ги разпознава, но и се радва да ги види. Бебетата могат и да плачат, когато родителите им се отдалечават.

В този момент бебетата установяват тясна връзка с хората, които се грижат за тях.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Reyes Platas, D. I. (2021). Estudio del complejo de animación ante la presencia activa y pasiva del cuidador en bebés de 2 a 8 meses de edad (Master’s thesis).
  • Ichikawa, H., Nakato, E., Igarashi, Y., Okada, M., Kanazawa, S., Yamaguchi, M. K., & Kakigi, R. (2019). A longitudinal study of infant view-invariant face processing during the first 3–8 months of life. Neuroimage, 186, 817-824.
  • Herrera, M. M. (2014). Psicopatología y “teoría de las relaciones objetales”. Revista de Ciencias Sociales, (144).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.