Грижа за гласа в напреднала възраст

Хормоните играят важна роля за промяната на гласа, която настъпва в напреднала възраст. Научете повече за този процес и как да се погрижите за гласа си с напредването на възрастта от следващите редове.
Грижа за гласа в напреднала възраст

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Днес ще ви дадем съвети с грижа за гласа.

Вероятно сте забелязали, че гласът ви не звучи по обичайния начин с напредването на възрастта. Тази промяна се нарича пресбифония. Става въпрос за естествени промени в ларинкса като част от процеса на стареене. Ларинксът и гласните струни могат да вибрират повече в зависимост от състоянието на всеки един човек, както и от възрастта му. С течение на времето те губят еластичността си и колагеновите си фибри.

Вокалният ви „отпечатък“

Всеки човек си има свой характерен глас, с който се отличава и който го прави уникален. Поради тази причина трябва да се грижим за гласа си. Вокалният „отпечатък“ се определя от формата на горния ларингеален тракт, който е различен при всеки един човек. Затова и звънкостта на гласовете ни е толкова различна, дори и в по-напреднала възраст.

Хормоните участват в процеса на промяна на гласа: става въпрос за тестостерона при мъжете и естрогена при жените. С напредването на възрастта тестостеронът намалява и гласът става по-остър. А при жените става малко по-дълбок заради естрогена.

5 промени, които можете да забележите в гласа си с напредване на възрастта

С течение на времето гласът ви може да се промени. Въпреки че повечето възрастни хора запазват младежкия си глас, наблюдаваме следните промени:

 1. Гласът изтънява. Гласовите струни в ларинкса изтъняват и изгубват еластичността си. Причината за това е отслабването на мускулите с течение на времето. Струните вече не вибрират по същия начин както преди.
 2. Гласът започва да звучи по-грубо. Той има нужда от ефективно вибриране на струните, за да звучи чисто и ясно. Затова всичко, което пречи на затварянето на струните и вреди на ларинкса води до по-грубото и дрезгаво звучене на гласа.
 3. Гласът губи силата си. Възрастта оказва влияние върху силата на гласа. Хората с проблеми на дихателната система забелязват, че гласът им отслабва.
 4. Има промяна в тона. Промените в тона могат да се дължат на атрофия на мускулите на гласните струни, а при жените, и на хормонални промени.
 5. Наблюдава се умора на гласа. Ако гласът ви сутрин е силен, но започва да отслабва през деня, умората на гласа може да бъде причина за това. Като всеки един вид умора и тази е породена от претоварване.

10 съвета с грижа за гласа в напреднала възраст

Превенцията е най-доброто средство за избягване на проблеми с гласа и за грижа за него. Ето няколко съвета с грижа за гласа ви и за избягване на патологиите, които могат да засегнат органите на гласа:

 1. Не напрягайте гласа си и не крещете.
 2. Избягвайте твърде шумните места и не говорете, когато е шумно.
 3. Не пушете и не стойте в среда с цигарен дим, защото той дразни ларинкса.
 4. Опитайте се да не почиствате гърлото си.
 5. Ако сте с настинка, имате алергия или често кашляте, потърсете съвет от специалист, за да получите подходящо лечение.
 6. Ако страдате от дрезгавина на гласа или афония в продължение на повече от 10 дена, отидете на лекар.
 7. Приемайте достатъчно течности. Трябва да пиете поне 6-8 чаши вода дневно. По този начин лигавиците покриващи гласните струни ще бъдат правилно хидратирани.
 8. Почивайте се достатъчно. Умората се отразява и на гласа, особено, ако той ви трябва на работа.
 9. Когато е възможно, избягвайте да говорите непрекъснато четири часа или да пеете без почивка два часа. Това уврежда гласните струни.
 10. Ограничете консумацията на алкохол и кофеин, тъй като те дехидратират гласните струни. Опитайте се да се храните балансирано и да избягвате пикантните храни и млечните продукти, които могат да окажат влияние върху гласа ви.

Препоръчваме ви да прочетете и: Средства за облекчаване на възпалено гърло

Заключение

Промените в гласа в напреднала възраст все още не са добре изучени, за да бъде изградена добре работеща стратегия с предпазни мерки. Но практикуването на добра хигиена и спазването на съветите, които ви дадохме, ще ви помогнат да поддържате гласа си в топ форма с напредването на възрастта.

Може да ви заинтересува ...
Защо често губите гласа си?
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Защо често губите гласа си?

Може би сте от хората, които често губят гласа си, без да знаят причината за това. Не се тревожете, мнозина са във вашето положение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Cobeta, I., Núñez, F., Fernández, S., Núñez, F., Cobeta, I., & Fernández, S. (2013). Patología de la voz. Marge Medica Books.

 • Martínez-Sánchez, F. (2010). Trastornos del habla y la voz en la enfermedad de Parkinson. Revista de Neurologia.

 • Sataloff, R. (1993). La voz humana. Investigación y Ciencia.


Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.