Грижа за гласа в напреднала възраст

Хормоните играят важна роля за промяната на гласа, която настъпва в напреднала възраст. Научете повече за този процес и как да се погрижите за гласа си с напредването на възрастта от следващите редове.
Грижа за гласа в напреднала възраст

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Днес ще ви дадем съвети с грижа за гласа.

Вероятно сте забелязали, че гласът ви не звучи по обичайния начин с напредването на възрастта. Тази промяна се нарича пресбифония. Става въпрос за естествени промени в ларинкса като част от процеса на стареене. Ларинксът и гласните струни могат да вибрират повече в зависимост от състоянието на всеки един човек, както и от възрастта му. С течение на времето те губят еластичността си и колагеновите си фибри.

Вокалният ви „отпечатък“

Всеки човек си има свой характерен глас, с който се отличава и който го прави уникален. Поради тази причина трябва да се грижим за гласа си. Вокалният „отпечатък“ се определя от формата на горния ларингеален тракт, който е различен при всеки един човек. Затова и звънкостта на гласовете ни е толкова различна, дори и в по-напреднала възраст.

Хормоните участват в процеса на промяна на гласа: става въпрос за тестостерона при мъжете и естрогена при жените. С напредването на възрастта тестостеронът намалява и гласът става по-остър. А при жените става малко по-дълбок заради естрогена.

5 промени, които можете да забележите в гласа си с напредване на възрастта

С течение на времето гласът ви може да се промени. Въпреки че повечето възрастни хора запазват младежкия си глас, наблюдаваме следните промени:

 1. Гласът изтънява. Гласовите струни в ларинкса изтъняват и изгубват еластичността си. Причината за това е отслабването на мускулите с течение на времето. Струните вече не вибрират по същия начин както преди.
 2. Гласът започва да звучи по-грубо. Той има нужда от ефективно вибриране на струните, за да звучи чисто и ясно. Затова всичко, което пречи на затварянето на струните и вреди на ларинкса води до по-грубото и дрезгаво звучене на гласа.
 3. Гласът губи силата си. Възрастта оказва влияние върху силата на гласа. Хората с проблеми на дихателната система забелязват, че гласът им отслабва.
 4. Има промяна в тона. Промените в тона могат да се дължат на атрофия на мускулите на гласните струни, а при жените, и на хормонални промени.
 5. Наблюдава се умора на гласа. Ако гласът ви сутрин е силен, но започва да отслабва през деня, умората на гласа може да бъде причина за това. Като всеки един вид умора и тази е породена от претоварване.

10 съвета с грижа за гласа в напреднала възраст

Превенцията е най-доброто средство за избягване на проблеми с гласа и за грижа за него. Ето няколко съвета с грижа за гласа ви и за избягване на патологиите, които могат да засегнат органите на гласа:

 1. Не напрягайте гласа си и не крещете.
 2. Избягвайте твърде шумните места и не говорете, когато е шумно.
 3. Не пушете и не стойте в среда с цигарен дим, защото той дразни ларинкса.
 4. Опитайте се да не почиствате гърлото си.
 5. Ако сте с настинка, имате алергия или често кашляте, потърсете съвет от специалист, за да получите подходящо лечение.
 6. Ако страдате от дрезгавина на гласа или афония в продължение на повече от 10 дена, отидете на лекар.
 7. Приемайте достатъчно течности. Трябва да пиете поне 6-8 чаши вода дневно. По този начин лигавиците покриващи гласните струни ще бъдат правилно хидратирани.
 8. Почивайте се достатъчно. Умората се отразява и на гласа, особено, ако той ви трябва на работа.
 9. Когато е възможно, избягвайте да говорите непрекъснато четири часа или да пеете без почивка два часа. Това уврежда гласните струни.
 10. Ограничете консумацията на алкохол и кофеин, тъй като те дехидратират гласните струни. Опитайте се да се храните балансирано и да избягвате пикантните храни и млечните продукти, които могат да окажат влияние върху гласа ви.

Препоръчваме ви да прочетете и: Средства за облекчаване на възпалено гърло

Заключение

Промените в гласа в напреднала възраст все още не са добре изучени, за да бъде изградена добре работеща стратегия с предпазни мерки. Но практикуването на добра хигиена и спазването на съветите, които ви дадохме, ще ви помогнат да поддържате гласа си в топ форма с напредването на възрастта.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Cobeta, I., Núñez, F., Fernández, S., Núñez, F., Cobeta, I., & Fernández, S. (2013). Patología de la voz. Marge Medica Books.

 • Martínez-Sánchez, F. (2010). Trastornos del habla y la voz en la enfermedad de Parkinson. Revista de Neurologia.

 • Sataloff, R. (1993). La voz humana. Investigación y Ciencia.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.