Съвети за облекчаване на ушна инфекция при бебета и деца

Ушните инфекции са често срещани при деца на възраст между 0 и 5 години. Ранното откриване на симптомите и последващото лечение ще гарантират възстановяването им само за няколко дни.
Съвети за облекчаване на ушна инфекция при бебета и деца
Sergio Alonso Castrillejo

Написано и проверено от фармацевт Sergio Alonso Castrillejo.

Последна актуализация: 12 август, 2022

Ушната инфекция е често срещана при бебета и деца. Всъщност почти половината от тях получават поне една ушна инфекция през първата си година от живота. Освен това това е най-честата причина, освен тонзилита, за който педиатър би предписал антибиотици на дете.

Повечето настинки и инфекции на гърлото се случват през зимата. Освен това децата с алергични проблеми и които живеят около пушачи са по-склонни към такива проблеми.

Как да разпознаете една ушна инфекция при бебетата

Може да не знаете това, но възпалението на средното ухо, група от възпалителни заболявания на средното ухо, се причинява от навлизането на бактерии или вируси от устната кухина във въздушното пространство на средното ухо. В допълнение, необичайното размножаване на микроорганизми в областта генерира гной и раздуто тъпанче, което причинява болка на детето.

Тази инфекция е по-честа, когато протича катарален процес. Това е така, защото каналът обикновено е пълен със слуз и има идеални условия за прекомерен растеж на вируси и бактерии.

Лекар проверява за ушна инфекция дете.
Ушната инфекция е едно от най-честите инфекциозни заболявания между нула и 5 години.

Симптоми на ушна инфекция при бебета

Симптомите на това състояние често зависят от възрастта на детето, засегнато от него. При бебета се проявява като раздразнителност, отказ от хранене поради загуба на апетит, повръщане и дори нагнояване във външното ухо при по-напреднали инфекции. Болката обикновено се засилва, когато спят, поради увеличаване на налягането в ухото в хоризонтално положение. Може също да има треска и втрисане.

Важно е да можете да разпознаете симптомите на тази инфекция в ранните етапи, за да приложите възможно най-скоро подходящото лечение. Това ще ускори възстановяването и ще предотврати усложнения.

Домашни средства при ушна инфекция на бебето

Много е важно да не се опитвате да диагностицирате сами; вместо това се консултирайте с лекар, ако подозирате инфекция. Следващите лекарства са само допълнение към предписаното от вашия лекар лечение и не го заместват. Както можете да видите, те са главно за облекчаване на болката и възпалението.

1. Прилагане на натурални масла и растителни отвари

Лекарствата с евкалипт могат да лекуват ушна инфекция.
Някои лечебни растения имат противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на дискомфорта в ухото.

Някои билки, като мента, риган, лавандула или лайка, имат аналгетично, антисептично и противовъзпалително действие. Процедурата се състои в приготвяне на запарка, напояване на стерилна марля с нея и поставяне в ухото на бебето.

По същия начин можете да нанесете няколко капки от някакво натурално масло като зехтин или бадем, за да успокоите болката и сърбежа в средното ухо на детето.

2. Прилагане на топли компреси

Компрес, напоен с топла вода, може да се постави върху външната страна на ухото на бебето. Ако нямате стерилна марля, загрейте в микровълнова платнена грейка за няколко секунди. Може да насърчи циркулацията в областта и да облекчи дискомфорта, причинен от инфекцията. (Уверете се, че не е прекалено гореща, когато я поставяте.)

3. Вдишване на пари от евкалипт

Парна баня
Парите от етерично масло могат да помогнат за намаляване на възпалението на гърлото и ухото и да осигурят успокояващ ефект.

Вдишването на пара може ефективно да облекчи болката, причинена от възпаление на средното ухо. Добавете малко листа от евкалипт или мента в купа с вряла вода, покрийте главата на бебето с кърпа и се опитайте да вдишате изпаренията. Повтаряйте процедурата два или три пъти на ден. Много е важно да следвате тези указания, за да предотвратите изгаряния:

  • Първо се уверете, че купата с гореща вода е на равна, здрава повърхност и не може да бъде преобърната.
  • Освен това не разклащайте и не се облягайте на купата.
  • Избягвайте контакт на парата с очите ви. Очите ви трябва да са затворени и насочени далеч от парата.
  • И накрая, дръжте купата с гореща вода далеч от деца или домашни любимци.

4. Прилагане на инфузии с антибактериален ефект

В този последен съвет можете да направите инфузия с чесън или лук и да накапите няколко капки в ухото на бебето. Първо сложете да заври тенджера с вода и добавете лук или няколко скилидки чесън. След това прецедете получената течност, за да сте сигурни, че няма останали твърди частици. Оставете да изстине и продължете с накапването.

И накрая, трябва да ви напомним, че тези средства с противовъзпалителни свойства са полезни за успокояване на болката и дискомфорта. Освен това винаги трябва да следвате инструкциите на вашия педиатър по отношение на предписаното от него лечение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.