9 лечебни растения, които помагат при ендометриоза

Поради своите свойства някои лечебни растения могат да помогнат на жени, страдащи от ендометриоза. Открийте тук растенията, които помагат при ендометриоза.
9 лечебни растения, които помагат при ендометриоза

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

От древни времена някои билкови средства се считат за допълнение към борбата с ендометриозата. Въпреки че не са лечение на първа линия, приемането им може да помогне за регулиране на производството на хормони и за намаляване на симптомите. В тази статия ще разгледаме растенията, които помагат при ендометриоза.

Смята се, че това гинекологично състояние засяга между 10% и 15% от жените в детеродна възраст. В допълнение, то се наблюдава при до 70% от жените с хронична тазова болка. Какво представлява? Как помагат билковите лекарства? В днешната статия ще отговорим на всички тези и още въпроси.

Какво е ендометриоза и какви са нейните симптоми?

Ендометриозата е доброкачествено заболяване, което се проявява при жените в репродуктивна възраст. Говорим за него, когато ендометриална тъкан расте в области извън маточната кухина, като яйчниците, корема или червата.

Тази извънматочна тъкан – подобна на ендометриума – причинява хроничен възпалителен отговор и образуването на белези, които са склонни да променят анатомията на женския таз. Въпреки че понякога протича безсимптомно, обикновено се проявява със следните симптоми:

 • Безплодие
 • Хронична тазова болка
 • Ненормално маточно кървене
 • Дисменорея (болезнена менструация)
 • Диспареуния (болка по време на полов акт)

Както установиха изследванията в Current Obstetrics and Gynecology Reports, точните причини за ендометриозата все още не са известни. Въпреки това се смята, че възниква поради хормонални вариации, по-специално на хормоните естрадиол и естрон.

Една от хипотезите обяснява, че това състояние се дължи на ретроградна менструация. Това означава, че менструалната кръв – която има ендометриални клетки – се връща обратно от фалопиевите тръби в таза, вместо да бъде изхвърлена. В резултат на това клетките се прикрепят към стените на таза, където се размножават и уплътняват.

Други свързани фактори са както следва:

 • Генетика
 • Нарушения на имунната система
 • Кратки или продължителни менструални цикли
 • Ранно начало на менструалния цикъл
 • Нисък индекс на телесна маса
 • Наличие на заболявания на репродуктивната система

Възможни лечения

Преди да научите за лечебните растения, които помагат при ендометриоза, важно е да прегледате основните медицински лечения за това състояние. Предвид неговата сложност е важно да се дадат приоритет на медицинските консултации и критериите на професионалиста.

След като диагнозата бъде поставена чрез преглед на таза, ултразвук или компютърна томография, гинекологът може да предложи следното:

 • Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС)
 • Хормонална терапия (контрацептиви, прогестин, агонисти на гонадотропин-освобождаващ хормон и антагонисти или инхибитори на ароматаза)
 • Хирургия (лапароскопия, лапаротомия или хистеректомия )
 • Лечение на плодовитост
 • Промени в начина на живот (главно диета и упражнения)

Горното може да бъде допълнено с натурална медицина, като например някои билкови лекарства. Въпреки това е изключително важно да се консултирате с вашия лекар, тъй като някои растения може да взаимодействат с определени лекарства.

Лечение при ендометриоза.
Ендометриозата е придружена от силна болка, която прави много жени неспособни да извършват ежедневни дейности.

Най-добрите 9 лечебни растения, които помагат при ендометриоза

В обзорна статия, споделена във Pharmacological Research, се посочва, че някои лечебни растения съдържат фитохимикали с фармакологичен потенциал за ендометриоза. Въпреки че са необходими по-убедителни изследвания, се смята, че те действат като имуномодулатори, противовъзпалителни средства и естрогенни модулатори.

Нека разгледаме по-подробно някои от най-популярните.

1. Лавандула (Lavandula angustifolia)

Лавандулата е едно от най-препоръчваните лечебни растения при ендометриоза. Причината? И цветовете, и етеричното масло могат да помогнат за успокояване на менструалната болка.

Всъщност това е доказано от проучване, докладвано в Pain Management Nursing, в което етеричното масло се използва като ароматерапия срещу менструални спазми. Подобни резултати се наблюдават  в друго проучване, проведено през 2015 г.

Как се използва?

 • Прилагането на масаж е най-честият начин да се възползвате от това растение. За да направите това, трябва да разредите лавандуловото масло в масло основа – може да бъде кокосово, бадемово или зехтин – в пропорция 6 капки на супена лъжица (15 милилитра).
 • След като сместа е приготвена, можете да я втриете в областта на таза с нежни кръгови движения.
 • Друг вариант е да направите отвара от растението и след това да вдишвате изпаренията. Смята се, че ароматът му има успокояващ ефект.

Искате ли да научите повече за женската анатомия? Прочетете: Вагиналният херпес: какво е това и как да се предпазим

2. Джинджифил (Zingiber officinale) при ендометриоза

Поради своите аналгетични и противовъзпалителни свойства, джинджифилът помага за облекчаване на симптомите на ендометриоза. Преглед, споделен в базираната на доказателства допълнителна и алтернативна медицина, установи, че оралната консумация на това растение намалява болката, свързана с менструацията.

Как се използва?

 • В този случай просто добавете една супена лъжица настърган джинджифил (15 грама) към чаша вряща вода (250 милилитра).
 • След това оставете напитката да се запари за 10 минути.
 • Накрая просто прецедете и консумирайте. Можете да приемате това лекарство до 2 или 3 пъти на ден.

3. Индийски женшен (Withania somnifera)

Това растение, известно още като ашваганда, е много популярно заради своите ползи за здравето. В случай на ендометриоза, неговият механизъм на действие е свързан с намаляване на стреса.

Проучване, споделено в Brazilian Journal of Medical and Biological Research, установи, че жените с ендометриоза имат по-високи нива на хормона на стреса кортизол. По същия начин, преглед в The Journal of Alternative and Complementary Medicine съобщава, че жените, които приемат китайски женшен, значително намаляват нивата си на стрес.

Как се използва?

 • Растението се предлага като екстракт и таблетки. Последните са най-често използваните и можете да ги приемате според препоръките на вашия лекар.
 • Във всеки случай е необходимо да се спазват препоръките на производителя на добавката.

4. Лайка при ендометриоза

Едно от другите най-известни природни средства за лечение на ендометриоза е лайката. Според изследване, споделено в Journal of Cellular Physiology, нейното активно съединение, наречено хризин, помага за намаляване на анормалния растеж на ендометриалните клетки.

В допълнение, както е описано подробно в друго проучване в Допълнителни терапии в клиничната практика, това растение има активни съединения, които помагат за намаляване на симптомите на предменструалния синдром, особено спазмите.

Как се използва?

 • Първо добавете супена лъжица сушени цветове от лайка (15 грама) в чаша вода (250 милилитра).
 • След това оставете чая да изстине и го консумирайте. Можете да го консумирате до 2 или 3 пъти на ден.
Лайка при ендометриоза
Инфузията от лайка може да ограничи пролиферацията на клетки, които се намират в анормално място, като по този начин подобрява симптомите на ендометриоза.

5. Японско нефле (Artemisia princeps) при ендометриоза

В традиционната медицина, японското нефле се смята за полезно допълнение при гинекологични заболявания като дисменорея и безплодие, които са характерни за ендометриозата.

Във връзка с това проучване, споделено в Journal of Ethnopharmacology, установи, че това растение има антиендометриотичен потенциал, тъй като индуцира апоптоза на ендометриалните клетки.

Как се използва?

 • Растението се разпространява под формата на тинктури, таблетки и чай. Всеки продукт има свои собствени показания за консумация. Важно е да прочетете етикета.

6. Азиатски червен градински чай (Salvia miltiorrhiza)

Изсушените корени или коренища на Salvia miltiorrhiza са били използвани в традиционната китайска медицина като добавка срещу гинекологични заболявания. Когато става въпрос за ендометриоза, неговите ефекти са свързани със способността му да инхибира провъзпалителните цитокини.

Как се използва?

 • Това билково лекарство се предлага на прах, чай, тинктура и капсули. Важно е да се спазват дозите, предложени от производителя.

7. Алхемила (Alchemilla mollis и Alchemilla persica) при ендометриоза

Този род растения, особено видовете Alchemilla mollis и Alchemilla persica, са показали потенциал срещу ендометриоза поради високата им концентрация на фенолни съединения.

Според информацията, споделена в Архиви по гинекология и акушерство, техните екстракти помагат за намаляване на ендометриума и кистозните образувания. Наблюдава се също значително намаляване на нивата на цитокини.

Въпреки това, тъй като това е проучване, направено върху плъхове, доказателствата все още се считат за недостатъчни. Необходими са проучвания при хора, за да се оценят тези ефекти върху заболяването при жените.

Как се използва?

 • Можете да си направите чай от 5 грама изсушени листа на растението в чаша вода (250 милилитра). След като го запарите 10 минути, прецедете и консумирайте.
 • Можете да го приложите и под формата на външни компреси върху болезненото място.

8. Алое (Aloe vera L.)

Алоето е едно от най-ценените лечебни растения за ендометриоза. Съдържа активно вещество, известно като “маноза-6-фосфат”, което стимулира заздравяването на рани и синтеза на колаген. В допълнение, неговите фитонутриенти действат като имуномодулатори, което помага за намаляване на клетъчното увреждане и възпаление.

Във връзка с ендометриозата, проучване при животни съобщава, че то помага за инхибиране на ендометриозни лезии и маркери на оксидативен стрес. Това предполага, че са необходими допълнителни проучвания за оценка на такива ефекти при жени със заболяването.

Как се използва?

 • Пулпата от алое вера се извлича и смесва с вода или сок, за да се възползвате от неговите свойства. Най-добрият вариант обаче е да го приемате чрез добавки. Те се предлагат под формата на капсули, екстракти и сиропи. Важно е да следвате предложените дози и да говорите с вашия лекар, преди да го приемете.

9. Обикновена пришница (Prunella vulgaris)

Голяма част от лечебните свойства на обикновената пришница се обясняват със съдържанието й на вещества с фармакологично действие, като терпеноиди, флавоноиди, розмаринова киселина, олеанолова киселина и др. Като цяло е използвана като съюзник срещу вирусни инфекции и алергии.

Що се отнася до употребата й при ендометриоза, проучване, споделено в Biology of Reproduction , обяснява ефектите й с  антиестрогенните й качества. По този начин се стига до заключението, че е полезна като съюзник при лечението на естроген-зависими процеси.

Как се използва?

 • Подобно на други лечебни растения за ендометриоза, пришницата се предлага като капсули, тинктури или течни екстракти. Уверете се, че следвате внимателно инструкциите на етикета.
 • Растението в естествена форма може да се използва и като компрес. Когато се прилага в областта на таза, се смята, че помага за намаляване на спазмите.
Малък оман
Оманът може да се приготви като компрес, така че да облекчи болката директно в областта на таза.

Препоръки за безопасна консумация на лечебни растения при ендометриоза

Погрешно схващане за лечебните растения е, че тъй като са естествени, те са безопасни за консумация. Истината е, че някои от тях причиняват странични ефекти, особено когато се консумират в прекомерни количества или при определени условия.

Ето защо, преди да опитате някоя от дадените опции, е много важно да разберете какви са техните възможни нежелани реакции и противопоказания. Най-общо казано, те трябва да се избягват в следните случаи:

 • Бременност и кърмене (първо се консултирайте с вашия лекар)
 • Вече диагностицирани заболявания (особено в случай на бъбречни, чернодробни или сърдечно-съдови заболявания)
 • Консумация на други лекарства (консултирайте се с вашия лекар за всякакви взаимодействия; някои растения могат да засилят или намалят ефекта на лекарствата)

В крайна сметка трябва да помним, че тези лекарства не са заместител на медицинското лечение. Повечето са базирани на популярна литература или изследвания върху животни; следователно те не са опция от първа линия.

Как да допълним ефектите на лечебните растения за ендометриоза?

Придобиването на здравословни навици също е решаващо за подобряване на здравето на жената в случай на ендометриоза. Ето защо, освен да опитате помощта на лечебните растения, е от съществено значение да подобрите диетата си, да правите редовно физически упражнения и да практикувате здравословни взаимоотношения и техники за облекчаване на стреса.

Що се отнася до диетата, най-добре е да потърсите съвет от диетолог. Възможно е да бъде предложена противовъзпалителна диета, с ограничена консумация на захари и преработени храни. В допълнение, специалистът може да ви насочи към приема на омега-3, изофлавони и антиоксидантни добавки.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Tsamantioti ES, Mahdy H. Endometriosis. [Updated 2022 Feb 19]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK567777/
 • Parasar P, Ozcan P, Terry KL. Endometriosis: Epidemiology, Diagnosis and Clinical Management. Curr Obstet Gynecol Rep. 2017;6(1):34-41. doi:10.1007/s13669-017-0187-1
 • Apay SE, Arslan S, Akpinar RB, Celebioglu A. Effect of aromatherapy massage on dysmenorrhea in Turkish students. Pain Manag Nurs. 2012 Dec;13(4):236-40. doi: 10.1016/j.pmn.2010.04.002. Epub 2010 Sep 15. PMID: 23158705.
 • Bakhtshirin F, Abedi S, YusefiZoj P, Razmjooee D. The effect of aromatherapy massage with lavender oil on severity of primary dysmenorrhea in Arsanjan students. Iran J Nurs Midwifery Res. 2015;20(1):156-160.
 • Lima AP, Moura MD, Rosa e Silva AA. Prolactin and cortisol levels in women with endometriosis. Braz J Med Biol Res. 2006 Aug;39(8):1121-7. doi: 10.1590/s0100-879×2006000800015. PMID: 16906287.
 • Pratte, M. A., Nanavati, K. B., Young, V., & Morley, C. P. (2014). An Alternative Treatment for Anxiety: A Systematic Review of Human Trial Results Reported for the Ayurvedic Herb Ashwagandha (Withania somnifera). In The Journal of Alternative and Complementary Medicine (Vol. 20, Issue 12, pp. 901–908). Mary Ann Liebert Inc. https://doi.org/10.1089/acm.2014.0177
 • Ryu, S., Bazer, F. W., Lim, W., & Song, G. (2018). Chrysin leads to cell death in endometriosis by regulation of endoplasmic reticulum stress and cytosolic calcium level. In Journal of Cellular Physiology (Vol. 234, Issue 3, pp. 2480–2490). Wiley. https://doi.org/10.1002/jcp.26770
 • Kim JH, Jung SH, Yang YI, Ahn JH, Cho JG, Lee KT, Baek NI, Choi JH. Artemisia leaf extract induces apoptosis in human endometriotic cells through regulation of the p38 and NFκB pathways. J Ethnopharmacol. 2013 Feb 13;145(3):767-75. doi: 10.1016/j.jep.2012.12.003. Epub 2012 Dec 8. PMID: 23228915.
 • Liang, Y., Kang, L., Qi, Z., Gao, X., Quan, H., & Lin, H. (2020). Salvia miltiorrhiza solution and its active compounds ameliorate human granulosa cell damage induced by H2O2. In Experimental and Therapeutic Medicine (Vol. 21, Issue 1). Spandidos Publications. https://doi.org/10.3892/etm.2020.9496
 • Küpeli Akkol E, Demirel MA, Bahadır Acıkara O, Süntar I, Ergene B, Ilhan M, Ozbilgin S, Saltan G, Keleş H, Tekin M. Phytochemical analyses and effects of Alchemilla mollis (Buser) Rothm. and Alchemilla persica Rothm. in rat endometriosis model. Arch Gynecol Obstet. 2015 Sep;292(3):619-28. doi: 10.1007/s00404-015-3665-6. Epub 2015 Feb 21. PMID: 25700659.
 • Bostanci MS, Bakacak M, Kizilkale Yildirim O, Yildirim G, Attar R, Özkan F, Inanc Tolun F. Effects of aloe vera gel on the induction of endometriosis and regression of endometrial explants in a rat model. Clin Exp Obstet Gynecol. 2016;43(4):529-533. PMID: 29734542.
 • Collins, N. H., Lessey, E. C., DuSell, C. D., McDonnell, D. P., Fowler, L., Palomino, W. A., Illera, M. J., Yu, X., Mo, B., Houwing, A. M., & Lessey, B. A. (2009). Characterization of antiestrogenic activity of the Chinese herb, prunella vulgaris, using in vitro and in vivo (Mouse Xenograft) models. Biology of reproduction, 80(2), 375–383. https://doi.org/10.1095/biolreprod.107.065375

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.