6 въпроса, които трябва да зададете преди да тренирате, ако имате артрит

Отказахте се от физическата активност заради болката? Трябва да преосмислите това решение. Отговорете на тези 6 въпроса и започнете да тренирате, дори и ако имате артрит.
6 въпроса, които трябва да зададете преди да тренирате, ако имате артрит

Написано от Cristian Minich

Последна актуализация: 09 август, 2022

Когато страдаме от болка, най-често избягваме тренировките, особено ако са засегнати ставите. Въпреки това, може би най-добрият вариант е да направите обратното, въпреки че трябва да вземем необходимите предпазни мерки. Прочетете, за да разберете 6-те въпроса, на които трябва да отговорите, преди да тренирате, ако имате артрит.

Артритът е възпаление на една или повече стави, което причинява болка, скованост или подуване и обикновено намалява нашия обхват на движение. Днес има лечения, които да ви помогнат да се справите по-добре, но няма окончателно лечение.

Безопасното извършване на физическа активност може да помогне за подобряване на мобилността и намаляване на болката.

Ако имате артрит, важно е да спортувате. Това ще ви помогне да контролирате дискомфорта, да постигнете по-голяма гъвкавост и да подобрите функцията на ставите.

С други думи, това ще подобри качеството ви на живот. Въпреки това, трябва да имате предвид няколко фактора, преди да започнете да тренирате. Поради тази причина ви предлагаме тези 6 въпроса, които да обмислите, преди да тренирате с артрит.

1. Какъв тип артрит имате?

Има повече от 100 ревматични заболявания, включени в категорията “артрит”. Остеоартритът е най- често срещаният.

Други, като ревматоиден артрит, лупус и подагра, също са често срещани. Посещението при лекар ще е необходимо, за да може да се определи кое е заболяването, от което страдаме, и следователно да се разработи съответен план с упражнения.

Например, ако страдаме от ревматоиден артрит, който е възпалително заболяване, упражненията за гъвкавост могат да бъдат добър вариант. В случай на остеоартрит трябва да се има предвид, че използването на големи тежести може да влоши състоянието и да генерира повече болка, така че упражненията с ниско въздействие са за предпочитане.

Според проучване от 2004 г. се заключава, че комбинацията от умерена загуба на тегло плюс умерени упражнения в средносрочен план осигурява цялостно подобрение на функцията, болката и подвижността при възрастни хора с наднормено тегло и остеоартрит на коляното.

Наднормено тегло
Наднорменото тегло влошава състоянието на ставите, така че упражненията също ще помогнат, като насърчават намаляването на телесните мазнини.

2. Каква е степента на болка в засегнатите области?

Физическата активност може да помогне за намаляване на болката, но трябва да имаме предвид кои упражнения са подходящи според нашето физическо състояние. Ако усещаме болка, трябва да поставим граници, тъй като не трябва да страдаме от упражненията, а да можем да ги изпълняваме по приятен и контролиран начин.

Ако по време на дейността болката се засили, трябва да спрем и да се консултираме с лекар.

През 2021 г. беше проведено проучване за ефикасността на силовите упражнения при лечението на ревматоиден артрит. Проучването се състоя от мета-анализ с 512 пациенти в група с упражнения за резистентност и 498 пациенти в друга контролна група. Резултатите показват, че в сравнение с контролната група силовите упражнения значително намаляват оценката на активността на заболяването при пациентите.

3. Как бихте оценили текущото си физическо състояние, ако имате артрит?

Ако не сте тренирали известно време, най-добре е да започнете бавно и да засилвате натовареността постепенно. Особено ако причината за изоставянето е артрит или друго състояние.

Трябва да сме наясно, че резултатите ще се видят в средносрочен и дългосрочен план. Поддържането на движение на ставите и силата на мускулите помага за намаляване на болката и предотвратяване на по-нататъшно увреждане.

4. Какво се случва, ако не извършвате физическа активност, ако имате артрит?

Ако не извършваме никаква активност, ставите могат да станат по-твърди. Освен това болката може да се увеличи.

Най-доброто нещо, което трябва да направите, е да правите упражнения за укрепване на мускулите. В противен случай ще бъдете слаби и по-податливи на различни видове наранявания.

5. Какви упражнения трябва да правите за лечението на артрит?

Винаги трябва да имаме предвид вида артрит, от който страдаме, за да разработим подходящ тренировъчен план. Ето защо е важно да се консултирате със специалист.

Като цяло основните упражнения трябва да имат следните характеристики:

  • Обхват на движение: служи за намаляване на сковаността и прави ставите по-гъвкави. Това е полезно за облекчаване на болката. Те обикновено се изпълняват в етапа на загряване или разтягане и включват въртене на главата, движения на раменете, завъртане на китката и разтягане на пръстите, наред с други.
  • Укрепване: те трябва да увеличат мускулната сила, което помага за защита на ставите. Трябва да внимаваме с тежестта, която ще използваме. Винаги е препоръчително да започнете леко и да увеличавате постепенно.
  • Издръжливост: аеробните упражнения укрепват сърцето. Дейности като ходене, колоездене или някои подводни упражнения изискват малко усилия и допринасят за увеличаване на сърдечната честота и работа на мускулите.
  • Упражнения за гъвкавост: комбинирайте движение, дишане и медитация. Те могат да бъдат йога, пилатес или други тренировки с тези характеристики, които ще ни позволят да постигнем по-голям обхват на движение и ще ни помогнат да изчистим ума.
  • Изометрични: това са упражнения за съпротива, при които няма движение, но мускулите са напрегнати и позата се поддържа за определено време. Тренировката се извършва със собственото тегло на тялото. Можете да изпълнявате планкове, повдигане на бедрото, пристъпвания или статични коремни преси, наред с други.
упражнения, ако имате артрит
Разтягането е много важно при артрит. Особено за пациенти над 40 години.

6. Трябва ли да отидете на лекар?

Разбира се, че трябва! Препоръчваме ви да отидете при физиотерапевт, който е специализиран в оценката на състоянието и разработването на лечение за тези, които страдат от състояния, които ограничават способността за движение, било поради нараняване или заболяване. Специалистът може да ни насочи какво можем да направим, за да се подобрим и какво да избягваме, за да избегнем влошаване на картината.

Движете се с подходящи упражнения и забравете болката, ако имате артрит!

Упражненията, ако страдаме от артрит или дори от други състояния, са страхотна идея. От една страна, това ще помогне за подобряване на физическото ни състояние, укрепване на мускулите, постигане на повече гъвкавост и намаляване на болката. От друга страна, ще засилят и самочувствието ни, тъй като ще се чувстваме по-добре, ще можем да се справяме добре с ежедневните дейности и да възстановим онези, които сме изоставили. Не забравяйте да се консултирате с вашия физиотерапевт, за да разработите подходящата програма, според вида на артрита и вашето физическо състояние. Раздвижете се и се отървете от болката!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Wen Z, Chai Y. Effectiveness of resistance exercises in the treatment of rheumatoid arthritis: A meta-analysis. Medicine (Baltimore). 2021 Apr 2;100(13):e25019. doi: 10.1097/MD.0000000000025019. PMID: 33787585; PMCID: PMC8021371. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33787585/
  • Messier SP, Loeser RF, Miller GD, Morgan TM, Rejeski WJ, Sevick MA, Ettinger WH Jr, Pahor M, Williamson JD. Exercise and dietary weight loss in overweight and obese older adults with knee osteoarthritis: the Arthritis, Diet, and Activity Promotion Trial. Arthritis Rheum. 2004 May;50(5):1501-10. doi: 10.1002/art.20256. PMID: 15146420. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15146420/

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.