Кинетоза. Защо се получава?

Кинетоза има различни синоними: прилошаване при пътуване, неразположение по време на пътуване, болест на пътуването, дискомфорт при пътуване, морска болест, самолетна болест и др.
Кинетоза. Защо се получава?

Последна актуализация: 13 януари, 2022

Повечето хора се радват на почивки, пътувания и пътешествия през почивните дни. Въпреки това, тези, които страдат от кинетоза – болест на движението, понякога си пожелават да се телепортират или просто да останат вкъщи.

Както може би знаете, болестта кинетоза е много честа, особено при деца.

Въпреки че може да се случи на всеки, някои хора са по-предразположени към това. Децата на възраст между три и дванадесет години, хората, които страдат от тревожност и бременните жени най-често страдат от болест на движението. Но знаете ли защо се случва?

В тази статия ще обясним всичко, което трябва да знаете за кинетозата и как да се борите с нея. По този начин ще можете да се насладите на почивката си, както заслужавате.

Кинетоза. Защо се получава?

За да разберем защо се получава, първо трябва да обясним накратко как работи нашата система за баланс.

За да поддържа стабилността, мозъкът първо трябва да знае позицията, в която се намира тялото. Той използва рецептори за баланс, които се намират вътре в ушите. Освен това се нуждае и от информацията, предоставена от сетивата и опорно-двигателния апарат.

Информацията, предоставена от вашето зрение и вашите мускулни и сухожилни рецептори, трябва да съвпада, когато достигне мозъка. Това обикновено се случва, когато се движите доброволно, за да ходите или да правите някакви упражнения.

Когато обаче гледате в една точка, например мобилния си телефон, в движеща се кола или превозно средство като цяло, което се движи нестабилно, информацията, която достига до мозъка от тези два източника, не съвпада. С други думи, мозъкът ви получава различна информация от всяко сетиво. Зрението казва на мозъка ви, че не се движите, докато тялото ви изпитва движенията на колата/превозно средство.

Взимане на лекарство с вода

Симптомите на това състояние

В тази ситуация има повишено стимулиране на чувството за баланс. Органът отговарящ за него се намира в средното ни ухо. Когато е свръхактивен се появяват симптоми на замайване:

  • Човекът, който страда от кинетоза/болест на движението, може да избледнее и да почувства студена пот
  • Освен това може да се почувства развълнуван и да му се гади 
  • Често в крайна сметка се стига до повръщане

Как да избегнем кинетоза

Както обяснихме, това, което се случва е, че когато гледате в една точка като мобилния си телефон, очите ви интерпретират, че не се движите, въпреки че в действителност се движите. Това движение е пасивно, тъй като не зависи от вас, а вместо това зависи от колата.

Кинетозата е още по-често срещана, ако пътят е неравен или има много завои. Всъщност се влошава, ако има много завои и в същото време колата върви наистина бързо. Затова най-добрата превантивна мярка е да наблюдавате шофирането/пътя.

Шофьорът трябва да се опита да кара плавно, без да спира внезапно и, разбира се, да контролира скоростта си. По същия начин трябва да се избягват ускорения. Шофьорът трябва да обърне особено внимание на това, особено ако е на планински път.

Ако страдате от болест на движението, в идеалния случай трябва да пътувате на средната задна седалка. Това е така, защото от тази седалка ще можете да гледате пейзажа и да следите движението. Когато симптомите настъпят, най-добре е да отворите прозореца, да затворите очи и да се опитате да се отпуснете.

Симптоми на кинетоза

 

Още по темата

Освен това експертите препоръчват да се уверите, че колата е добре вентилирана и с подходяща температура, между около 20 и 22 ° С. Добре е да се опитате да избегнете преяждането, преди започване на пътуването, затова е важно да хапвате нещо леко и да пиете много вода. Освен това е от съществено значение да правите чести спирки, за да подишате малко въздух и да се отпуснете.

Ако въпреки всичко вашата болест на движението не ви позволява да пътувате удобно, опитайте се да посетите вашия лекар. Някои лекарства помагат за намаляване на симптомите. Например антихистамини.

Също така, някои хора използват природни лекарства като корен от джинджифил или дъвка по време на пътувания. Има дори еластични гривни, предназначени да намалят кинетоза.

Тази статия може да ви хареса:  Стомашните газове. Средства за лечение

Заключение

Ако сте човек, който страда от честа кинетоза – болест на движението, опитайте се да следвате съветите, които споделихме в тази статия. Освен това не забравяйте винаги да имате под ръка найлонови торбички в случай на инциденти. По същия начин можете да опитате да пътувате през нощта, за да можете да спите по време на пътуването.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.