Съдовата перфорация и централните венозни катетри

Съдовата перфора е необичайно усложнение. В тази статия, научете повече за различните видове катетри и кое предизвиква това рядко заболяване.
Съдовата перфорация и централните венозни катетри
Alejandro Duarte

Прегледано и одобрено от биотехнолог Alejandro Duarte.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Достъпът на централния венозен катетър може да предизвика нараняване на заобикалящите структури, ако не се извърши правилно. Например, съдовата перфорация може да се получи поради разместване на върха на катетъра. За съжаление, съдовата перфорация е необичайно усложнение. Само 10% от перфорациите се случват в централните вени.

Обаче, когато се случва, не е обикновено диагностицирано докато не стане твърде късно. Следователно, може да бъде опасно. Ето защо искаме да погледем отблизо върху това заболяване и как да го засечем в тази статия.

Съдовата перфорация и видовете катетри за централен достъп

Съдовата перфорация: човек с катетър

За разлика от катетъра, използван в стандартна венозна линия, е по-издръжлив и не се запушва или заразява лесно.

Конструкцията на тези катетри е такава, че те се простират в най-голямата централна вена близо до сърцето. Катетрите варират по размер, дължина и брой на каналите, в зависимост от тяхната употреба.

Като цяло, това са основните видове катетри за съдов достъп:

Съдовата перфорация и централен периферен въвеждащ катетър

Това е дълъг катетър, който се простира в най-голямата вена близо до сърцето от вена в ръката или крака. Те са познати като „катетри на средната линия“, когато са поставени по такъв начин, че върха на катетъра остава в сравнително голяма вена. Обаче, не се простира в най-голямата вена.

Съдовата перфорация и катетър без тунели

Катетърът без тунели може да има по-голям калибър и се поставя в сравнително голяма вена. Това включва централна вена като яремната вена, в шията, или бедрената вена, в слабините.

Тунелен катетър

Този може да има маншет, който подпомага растежа на тъканите, които помагат да го държи на място в тялото. Има различни размери и видове тунелни катетри. Неговата сигурност и лесен достъп са някои от главните характеристики на един тунелен катетър.

Порт за катетър

Това е постоянно устройство, състоящо се от катетър, свързан с малък резервоар.

Ултразвукът често се използва за изследване и разпознаване на подобаваща вена за поставяне на катетър. Позволява на рентгенолога да ги разпознае по-бързо.

Рискът от съдова перфорация

Схема на съдова перфорация

Поставянето на централен периферен въвеждащ катетър е често свързано със сериозни усложнения. Съдовата перфорация е едно от тях. Освен това, трябва да се уверите, че е в подобаваща позиция.

Диагностичният тест по избор когато става въпрос за съдова перфорация на централно ниво е компютърна томография.

Има два вида рискове, пряко свързани с катетрите за съдов достъп:

 • Тези, които възникват по време на поставяне.
 • Тези, които възникават докато устройството е върху тялото.

Някои от тези рискове са:

 • Инфекция на разреза малко след поставянето на катетъра.
 • Риск от кървене.
 • Пневмоторакс, или натрупване на въздух в гръдния кош, което може да доведе до колапс на белия дроб. Това може да възникне по време на поставянето на катетър чрез вена в гръдния кош или шията. Обаче, това не се случва с вените на ръцете.
 • Рядко, катетърът може да попадне в артерия вместо във вена. Ако това се случи, тогава лекарят трябва да го премахне. През повечето време, артерията ще заздравее от само себе си, въпреки че понякога се изисква хирургическа намеса.

Инфекция поради съдове перфорация

Когато използвате катетър за съдов достъп, могат да възникнат два вида късна инфекция:

 • Кожна инфекция при първото добавяне на катетъра.
 • Инфекция в кръвообращението.

Когато специалист не прикачи правилно катетър към кожата, има вероятност, че случайно ще се отскубне. Ако това стане, трябва да приложите напрежение към мястото на разрез със стерилна превръзка и да информирате вашия лекар колкото може по-бързо.

Също така, всеки вид съдов достъп може да запуши кръвния съсирек. Можете да лекувате съсирека с разредител за кръв, но понякога лекарят ще се наложи да премахне катетъра.

Най-очевидният признак, че може да има проблем с катетъра, е усещане за неравномерен пулс. Ако изпитате това, свържете се с вашия лекар. Обаче, катетрите като цяло са много безопасни.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Carballo, M. (2015). Elección de un catéter de acceso periférico. Técnicas y Procedimientos de Enfermería.

 • Juan, I. (2006). POSICIÓN IDEAL DE LA PUNTA DEL CATÉTER VENOSO CENTRAL. Rev. Chil. Anestesia.

 • Aguinaga A, D. P. J. . (2011). Infección asociada a catéter en hemodiálisis: diagnóstico, tratamiento y prevención ACCESO VASCULAR EN HEMODIÁLISIS. NefroPlus. https://doi.org/10.3265/NefroPlus.pre2011.Jun.11016


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.