Рецепта за вкусно карамелизирано сладко от лук
Вкусното сладко от лук може да изненада гостите ви толкова приятно, че след това да не откриете капка от него в буркана.
Карамелизираното сладко от лук е лесен и ефектен начин да разнообразите репертоара си в кухнята. То представлява отлично съчетание за много обичайно присъстващи на трапезата ни ястия. Пасва си перфектно с предястия, пържоли, риба и, разбира се, сирена.
Днес възнамеряваме да направим сладко от лук. Лесно е, а ще внесе в кулинарното ви ежедневие щипка иновативност и стил. Вече сме осведомени, че консумацията на лук е добре дошла под всякаква форма: той е здравословен и има отличен вкус. Накратко: ако досега сте се отнасяли пренебрежително към лука, време е да преосмислите позицията си. Опитайте!
Ползите от консумацията на сладко от лук
- Предпазва от анемия: Лукът е отличен източник на желязо, фосфор и витамин Е, като спомага за поддържане на добро здраве и оптимално ниво на червените кръвни телца.
- Диуретик с прочистващи свойства: Благодарение на високото съдържание на калий лукът помага при задържане на излишни течности в организма, освен това регулира кръвното налягане.
- Източник на витамин В: Лукът е прекрасен източник на витамин В и магнезий. Те помагат за нормалното функциониране на нервната система и мускулите. Казано простичко, редовната консумация на лук ви дарява с енергия всеки ден.
- Антиоксидант: Благодарение на витамин А и С, които откриваме в състава на лука, както и на присъствието на флавоноиди, консумацията му допринася с антиоксидантен ефект.
- Помага при запек: Лукът е отлично средство в борбата със запека. Той регулира храносмилателната система, като предпазва от развитие на чревни паразити.
Прочетете и: Лучена супа за бъбреците
Рецепта за сладко от лук
Това сладко ще ви допадне, тъй като се прави много лесно. Първата стъпка изисква да се снабдите с подходящи стъклени съдове, в които ще го съхранявате, когато сте готови.
Желателно е, преди да пристъпите към основните стъпки, да изпечете лука във фурната, а не да го варите във вода. По този начин вкусът му ще е по-наситен. И в двата случая сладкото ще ви се получи. Избора оставяме на вас.
Необходими съставки:
- 2 кг. лук
- 1 кг. захар
Начин на приготвяне:
- Сложете върху тавата алуминиево фолио. Обелете лука и го измийте. След това го разположете добре върху тавата, напръскайте го със зехтин и добавете щипка сол. Загрейте фурната до 200 градуса и печете в продължение на 35-40 минути. От време на време обръщайте, за да се уверите, че се запича добре от всички страни.
- Извадете печения лук от фурната и го оставете да се охлади за няколко минути. През това време напълнете подходящ съд с 3 чаши вода и 1 кг. захар. Добавете лука и варете при средна сила на котлона в продължение на половин час. Разбърквайте постоянно, за да предотвратите евентуално залепване на продуктите по дъното на съда и последващо загаряне. Сместа постепенно ще стане по-гъста и ще се карамелизира, придобивайки тъмен кафяв цвят и изпълвайки кухнята ви с апетитен аромат. Задължително се погрижете да не загори: дори и минимално загаряне ще промени изцяло вкуса на сладкото.
- Оставете сладкото да изстине за няколко минути. Така то ще продължи да се сгъстява. След това настъпва време за разливане в предварително приготвените съдове. Ако възнамерявате да съхранявате бурканите със сладко по-дълго време, желателно е да ги стерилизирате във вряща вода. Веднъж щом ги затворите добре, сложете ги в съд с вода. Пукането на капачката е сигнал, че сте готови!
Препоръчваме ви да прочетете и: Кралски десерт: лимонова шарлота
Варианти
Рецептата за карамелизирано сладко от лук съществува из мрежата и в други варианти. Някои готвачи предпочитат да използват балсамов оцет, масло и половин килограм кафява захар в комбинация със същото количество лук. Среща се и във вариант с мед.
Нашият подход е по-лесен и опростен. Резултатът обаче ще ви порази, затова горещо ви препоръчваме да опитате рецептата! Ако обожавате комбинацията от сладост и ухание, можете да изпробвате използването на различни аромати – така рецептата ще се превърне във ваша лична! Опитът ни сочи, че малко козе сирене в комбинация с това сладко, намазани на препечена филийка, ще разпали апетита на и на най-взискателния гост.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- DANE (2015). La cebolla de rama o cebolla junca (Allium fistulosum), una hortaliza de gran importancia en la alimentación humana. INSUMOS Y FACTORES ASOCIADOS A LA PRODUCCIÓN AGROPECUARIA 1–14.
- Fundación Española de Nutrición. Cebolla. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/cebolla.pdf
- Rev. biol. trop vol.59 n.4 San José Dec. 2011. Uso tradicional de plantas medicinales con acción diurética en el Municipio de Quemado de Güines, Cuba. https://www.scielo.sa.cr/scielo.php?pid=S0034-77442011000400035&script=sci_arttext&tlng=pt
- National Center of Complementary and Integrative Health. Antioxidants: In Depth. https://nccih.nih.gov/health/antioxidants/introduction.htm