Какво се счита за микропенис и какво може да се направи в тези случаи?

Размерът на мъжкия репродуктивен орган оказва влияние върху психологичния и сексуален живот на мъжа. Малкият размер на пениса е свързан с вродено заболяване, което може да бъде третирано.
Какво се счита за микропенис и какво може да се направи в тези случаи?
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 02 февруари, 2023

Пенис с дължина под тази, която се счита за нормална, се нарича “микропенис”. Това обаче не е термин, избран лесно или част от популярния жаргон, а медицинско състояние, открито при раждането.

Вярно е, че мъжките гениталии проявяват антропоморфни различия въз основа на произхода и характеристиките на определени популации. Все пак, в случаите на микрофалозомия, размерът се дължи на промени в нервната и ендокринната система.

Това състояние предизвиква безпокойство, особено в зряла възраст. Тъй като освен че е каналът за изхвърляне на урината, пенисът на мъжа представлява и мъжкия репродуктивен орган. Което води до вероятни последици в социалната, психологическата и сексуалната сфера на живота на мъжа. Ще разгледаме по-подробно темата в тази статия.

Какво е микропенис и какви са причините за него?

Какво е микропенис?
Микропенисът се счита за фалос, не по-голям от 6,5 сантиметра (около два и половина инча) по време на ерекция.

Микропенисът е аномалия в размера на пениса, която се получава от вариации в хипоталамо-хипофизно-тестикуларната ос. Това обяснява списание Vox Paediatrica, което посочва, че структурата на органа е нормална, но дължината му е с 2,5 стандартни отклонения под средното за възрастта и етноса на мъжа.

Понякога микропенисът се бърка със скрит пенис, които групират рядкости като пениси с аномалии; разликата е в клиничните особености и в причините за състоянието.

Въпреки че е възможно причините да са идиопатични, генетичният фактор и хипофизната или гонадалната ос са включени в състоянието, по отношение на мутации и полиморфизми, дефицит на хормони, които контролират растежа на пениса, и неспособността на тестисите да произвеждат тестостерон.

Диагнозата обикновено се поставя по време на цялостен скрининг на новородено. В зряла възраст това се разбира като симптом на микрофалус, ерекцията не е по-голяма от 6,5 сантиметра (под 2,5 инча).

И урологът, и ендокринологът имат място, когато става въпрос за изследване на микропениса, състояние, което обикновено включва и анализ на кариотипа.

Какъв е нормалният размер на пениса?

Размерите трябва да се разбират като средно измерване, а не с линийка. Оценявайки, че повече от едно обстоятелство пречи на резултата, можем да подчертаем следното:

  • Възраст
  • Страна на произход
  • Заболявания
  • Семейна история
  • Анатомични малформации

В обществото има изобилие от митове около изчисляването на дължината на мъжкия орган. Като често се взема за референция телесната маса на мъжа и дължината на неговия крак, ръка или показалец. Реалността обаче е, че липсват научни изследвания, които да разкриват връзката между размера на пениса и други части на тялото.

Според таблица, публикувана от World Data, във всички изследвани страни средният размер на пениса е 13,58 сантиметра (малко над 5 инча), което може да се разбира като “нормално”.

От друга страна, някои изследователи корелират антропометричните измервания и измерванията на пениса. Един от тези анализи е разработен от Revista Mexicana de Urología, като се посочва, че измерването свързва височината, теглото, индекса на телесна маса и съотношението талия-ханш с частите, споменати по-долу:

  • Удължаване на основната обиколка на пениса
  • Дължината от основата до върха, както в покой, така и в разтегнато положение

Прочетете и тази статия: Лечение, грижи и съвети при фимоза

Може ли да се коригира диагнозата микропенис?

Въпроси от интимно естество
Има лечения, които могат да помогнат за стимулиране на растежа на пениса.

На теория диагнозата микропенис няма лечение. Въпреки това, според UC San Diego Health терапията за стимулиране на растежа на пениса може да бъде показана в детска възраст.

Всяко лечение зависи от възрастта и медицинската история на пациента. Колко тежък е случаят, очаквания резултат и поносимостта към лекарства или лечения. От друга страна, когато пациентът е възрастен, панорамата се разширява до опциите, които сега ще споделим:

  • Помпи за уголемяване на пениса: Въпреки че липсват солидни доказателства за ефективността на тези устройства, рекламните кампании продават вакуумните помпи за уголемяване на пениса като обещаващи устройства, които могат да увеличат размера на пениса. Препоръчително е да използвате такова устройство под лекарско наблюдение и със знанието, че може да причини наранявания.
  • Хормони: Ако причините за микрофалозомия са свързани с хипогонадотропен хипогонадизъм, тестисите не произвеждат тестостерон. Поради това се препоръчва хормонално заместително лечение, често дори от ранна детска възраст, за постигане на пенис в рамките на стандартите; дозите се прилагат перорално или чрез инжекции. И ако методът е неефективен, лекарят може да предложи други хормони на растежа.
  • Операция: Реконструкцията на пениса и операцията за увеличаване на пениса също са опции в зряла възраст. Този вид процедура се препоръчва за коригиране на физически недостатъци и деформации. Които стресират мъжа по отношение на външния вид на органа. Въпреки че всеки случай е различен, има сериозна история на успешни операции и те включват естетически и функционални предимства. Които включват адекватно сексуално представяне и усещане.

Ефектите на микропениса върху сексуалния живот и здравето на мъжа

Микропенисът не създава проблеми, когато става въпрос за репродуктивна дейност или уриниране. Има обаче противоречиви мнения, когато става въпрос за импотентност. Испанските архиви по урология посочват, че геометрични или структурни промени в бременността или ранното детство често произтичат от първична еректилна дисфункция.

По отношение на този въпрос, интервю, публикувано във вестник El Español , подчертава изявленията на андролог, който твърди, че пениси, по-малки от 9 сантиметра в еректиране, могат да имат проблеми с проникването и половия акт.

Ответната страна твърди, че сексуалният контакт с мъж, който има микропенис, е толкова приятен , колкото и с някой, чиито гениталии са с “нормален” размер. Единствената вреда, която може да възникне, е ако човекът съсредоточи цялото си внимание върху размерите на члена си. Вместо да се възползва от инструменти, които увеличават кулминацията, като еротични играчки, орален секс, използване на ръце и различни сексуални пози.

Емоционалното въздействие и диагнозата на микропенис

И накрая, възможно е тази диагноза да повлияе на качеството на интимния живот на мъжа, поради страх да не бъде избран от партньора си. Същите страхове са присъщи и на юноши с малък пенис. Които не са склонни да посещават басейни и фитнес зали поради комплексите, които често генерират външния вид на пениса им.

На пациентите с това състояние психологическата подкрепа им помага да разберат, че микрофалусът е медицински проблем, че има начини за лечението му и най-вече, че това не е сериозно заболяване.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.