Ракът на тестисите: Причини и лечение

Най-добрият начин за предпазване от рак на тестисите е ежемесечният самоизследване и периодичните прегледи при уролог. Когато това заболяване се открие навреме, вероятността за излекуване в повечето случаи е висока.
Ракът на тестисите: Причини и лечение
Leidy Mora Molina

Написано и проверено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Последна актуализация: 25 ноември, 2022

Ракът на тестисите е рядък и в повечето случаи може да бъде открит в ранните етапи, когато все още не се е разпространил. Първият симптом обикновено е подуване или бучка в тестиса. Понякога обаче изобщо няма признаци.

Най-добрият начин за ранно откриване на рака на тестисите е ежемесечен самостоятелен преглед. Това е проста процедура, която е много по-подходяща, когато има фамилна анамнеза за това заболяване или някакъв рисков фактор.

Най-препоръчителното нещо, ако забележите подуване или някаква бучка в тестиса, е да се консултирате с вашия лекар възможно най-скоро. Ракът на тестисите има добра прогноза, когато се открие навреме.

Ракът на тестисите

Ракът на тестисите
Самоизследването е най-добрият начин за откриване на проблеми в тестисите.

Ракът на тестисите възниква, когато някои клетки в тестисите започнат да растат извън контрол. Честотата на това заболяване се е увеличила в няколко страни по света през последните десетилетия, но причината е неизвестна. През последните години има лек спад на случаите.

Изчислено е, че този вид рак се среща при един на всеки 250 мъже. Болестта засяга най-често млади и възрастни хора на средна възраст. Около 6% от случаите се срещат при деца и малко над 8% се срещат при мъже на възраст над 55 години.

Най-често ракът на тестисите се лекува успешно. Цифрите показват, че вероятността човек да умре от това заболяване е 1 на 5000. Обичайните симптоми на тази патология са както следва:

 • Една или повече бучки или подуване в единия или двата тестиса
 • Болка или изтръпване в тестисите или скротума
 • Усещане за тежест в скротума
 • По-голяма твърдост в единия тестис от другия
 • Тъпа болка в слабините или долната част на корема
 • Внезапно натрупване на течност в скротума
 • Уголемяване на гърдите или чувствителност на гърдите
 • Подуване на единия или двата крака от кръвен съсирек
 • Болки в гърба, в долната лумбална област
 • Болка в гърдите, задух или кървави храчки

Ракът на тестисите – видове

В тестисите има много видове клетки; всеки тип може да доведе до един или повече видове рак на тестисите. В зависимост от модалността, лечението и прогнозата на заболяването ще варират. Основните видове са както следва.

Тумори на зародишни клетки

Изчислено е, че повече от 90% от раковите заболявания на тестисите произхождат от зародишните клетки. Те произвеждат сперматозоидите и пораждат два вида тумори: семиноми и несеминоми.

 • Семиноми. Те се разпространяват бавно и увеличават протеина, наречен човешки хорион гонадотропин (HCG). Тези нива се откриват при кръвен тест, така че той може да се използва за диагностика.
 • Несеминоми. Те обикновено се появяват при мъже в края на юношеството или около 30-годишна възраст. Те включват ембрионален карцином, карцином на жълтъчната торбичка, хориокарцином и тератом.

Обичайно е ракът на тестисите, свързан със зародишни клетки, да започне с карцином in situ. Може да се развие в инвазивен рак и не е лесно да се открие, преди това да се случи.

Ракът на тестисите: Стромални тумори

В този случай ракът на тестисите произхожда от стромата, поддържаща тъкан, която също произвежда тестикуларни хормони. Съответства на 20% от случаите на рак на тестисите при деца и около 5% от случаите при възрастни. Те могат да бъдат два вида:

 • Тумори на Лайдиговите клетки. Тези клетки произвеждат мъжките полови хормони. Повечето тумори, произхождащи от тези клетки, са доброкачествени. В редки случаи те преминават в рак и ако е така, имат лоша прогноза.
 • Клетки на Сертоли – тумори. Тези клетки подхранват зародишните клетки, които произвеждат сперма. Както и в предишния случай, повечето тумори са доброкачествени, но ако не са, те нямат добра прогноза.

Вторични ракови заболявания

Вторичният рак на тестисите е този, който е възникнал в друг орган, но е достигнал тестисите при разпространението си. Най-чести са лимфомите, които се срещат по-често при мъже над 50 години. При децата най-честата причина е левкемията.

Ракът на тестисите: Причини и рискови фактори

Науката не е открила точните причини за рака на тестисите. Повечето случаи на това заболяване са свързани с промени в хромозома 12. Но има и случаи, свързани с промени в други хромозоми или в броя на хромозомите.

Някои фактори могат да увеличат вероятността от рак на тестисите. Наличието на тези фактори не означава, че заболяването ще се развие, но може до известна степен да благоприятства появата му. Те са следните:

 • Представители на бялата раса
 • Да сте на възраст между 15 и 35 години
 • Фамилна анамнеза за рак на тестисите
 • Висок ръст
 • Неспуснат тестис
 • HIV инфекция
 • Имали сте рак на тестисите в миналото
 • Карцином in situ

Лечение

Лекарят, който ръководи лечението на рака на тестисите, е урологът. Понякога той/тя работи заедно с медицински онколог, експерт по химиотерапия и радиационен онколог. Възможностите за лечение се избират въз основа на състоянието на всеки пациент. Основните опции са следните.

Операция

Почти всеки рак на тестисите се лекува първо с операция, дори ако вече се е разпространил. В тези случаи има два вида хирургични интервенции:

 • Радикална ингвинална орхиектомия. Туморът се отстранява заедно с тестиса и семенната връв.
 • Ретроперитонеална лимфна дисекция (RPLND). Извършва се заедно с радикалната ингвинална орхиектомия или при друга операция след нея. Състои се от отстраняване на някои лимфни възли от задната част на корема. Прави се само ако има нужда.

Операцията за рак на тестисите рядко води до усложнения. Загубата на един тестис не засяга ерекцията или плодовитостта. Ако и двата тестиса са загубени, възниква стерилитет и сексуалното желание може да бъде намалено.

Лъчетерапия

Лъчевата терапия се използва особено при рак на тестисите от типа на семинома. Обикновено се извършва след операция. Това лечение може временно да повлияе на плодовитостта. Освен това е обичайно да предизвиква зачервяване на кожата и дразнене в областта на слабините и корема. Често има гадене и умора.

Химиотерапия

Химиотерапия.
Химиотерапията може да бъде показана като част от лечението на рак на тестисите.

При химиотерапията лекарствата се използват за убиване на ракови клетки. Може да се използва като единственото лечение за рак на тестисите или преди или след операция за отстраняване на лимфни възли. Честите нежелани реакции включват загуба на коса, гадене, умора и повишен риск от инфекция.

Трансплантация на стволови клетки за високи дози химиотерапия

Понякога са необходими високи дози химиотерапия за лечение на рак на тестисите. Това обаче може да засегне гръбначния мозък. Поради това има вариант, при който пациентите получават трансплантация на стволови клетки след лекарствена терапия. Това е сложна, скъпа и рискована процедура.

Редовното самоизследване може да ви спаси живота

Ракът на тестисите е една от най-лечимите форми на заболяването. Процентът на излекуване е над 90%. Поради това повечето мъже успяват да се възстановят от тази патология и да водят нормален живот, при условие че бъдат лекувани навреме.

Ако ракът на тестисите не бъде открит и лекуван в ранните си стадии, той може да се разпространи. Първо нахлува в другия тестис. След това може да метастазира и да се транспортира до други части на тялото през лимфните възли. Най-добрата превенция е самоизследването и редовните прегледи при лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Kemmer, K., Corless, C. L., Fletcher, J. A., McGreevey, L., Haley, A., Griffith, D., … & Heinrich, M. C. (2004). KIT mutations are common in testicular seminomas. The American journal of pathology, 164(1), 305-313.
 • Ponce de León Roca, J., Algaba Arrea, F., Bassas Arnau, L., & Villavicencio Mavrich, H. (2000). Tumor de células de Leydig del testículo. Arch. esp. urol. (Ed. impr.), 453-458.
 • Cheng, L., Albers, P., Berney, D. M., Feldman, D. R., Daugaard, G., Gilligan, T., & Looijenga, L. H. (2018). Testicular cancer. Nature Reviews Disease Primers, 4(1), 1-24.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.