Какво представляват диуретиците и за какво се използват?

Диуретикът е вещество използвано като цяло за лекуване на болести като хипертония и бъбречни проблеми. Научете повече за него в тази статия.
Какво представляват диуретиците и за какво се използват?

Последна актуализация: 10 януари, 2021

Диуретиците са вещества, които помагат за премахването на водата и електролитите от тялото чрез урина. Всъщност, много хора ги наричат с името „водни хапчета“. Това е така защото те действат, карайки бъбреците да отделят повече натрий и вода чрез урината.

Освен това, диуретикът намалява количеството течност, което преминава през нашите кръвоносни съдове. Така че, намалява напрежението, което самата кръв оказва върху съдовите стени.

Въпреки че много хора не го знаят, диуретикът не е задължително да е лекарство. Всъщност, много видове свежа храна имат същия ефект. Също така, те са много полезни за лекуване на много други болести. Например, можете да лекувате хипертония и сърдечна недостатъчност с диуретик.

В тази статия ще обясним всичко, което трябва да знаете за тях и тяхното предзначение.

Как функционират диуретиците?

Както споменахме отгоре, диуретикът цялостно действа като кара бъбреците да премахват повече електролити и повече вода чрез урината. Като се увеличава притока на урината, е възможно да се намали общия обем на кръвта, която преминава през кръвоносните съдове.

Рисунка на бъбреци

Важно е също да се знае, че има различни видове диуретици. Индустрията ги класифицира според техния механизъм на действие. Те правят това за да позволят много по-ефективна употреба в конкретни лекарски лечения.

Освен това, диуретикът може да бъде:

  • Тиазиден диуретик, който пази бъбреците от поглъщането на натрий и хлор. Освен това, ги намалява в кръвта и течностите също. Също така, това са единствените видове диуретици, които позволяват кръвоносните съдове да се разреждат. Следователно, те се използват предимно при лечението на хипертония.
  • Щадящите калий диуретици функционират почти по същия начин като предишните. Обаче, те пречат на калия да напуска тялото чрез урината. Това е важно за определени заболявания причинени от дисбаланс на калий.
  • Механизмът на бримковите диуретици е сходен на тиазидите. Всъщност, те са обикновено комбинирани. Те са полезни при остри лечения бладарение на своята висока ефективност при производството на урина.

Как да използвате диуретиците?

Един диуретик има много предназначения. Първо, някои хора ги използват като лекарство за лекуване и подобряване на определени заболявания.

Те включват сърдечна недостатъчност, например. Това заболяване възниква когато сърцето не може да изпомпва кислородната кръв ефективно до всички части от тялото. С течение на времето, се натрупва в определени области. Следователно, течността трябва да премине в чревния отдел в краката или белите дробове. Чрез използването на диуретик, намалявате това количество течност и сърцето може да функционира нормално отново.

Също така, хората използват диуретици при много бъбречни заболявания, чернодрони заболявания и за лечението на оток. По подобен начин, е важно да се знае, че те са едни от основните стълбове за лечението на хипертония.

Обаче, някои хора си мислят, че диуретиците са полезни за сваляне на килограми. За съжаление, това не е вярно, тъй като тези съставки могат да позолят намаляването на натрупаната течност, но не изгарят мазнините. Вярно е, че ще изглеждате по-малко подути и ще се мислите за по-слаби ако ги приемате. Обаче, имайте предвид, че предимно губите течности. Също така, знайте, че те могат да ви поставят в опасност от обезводняване. Така че, не ги приемайте без да се консултирате най-напред с лекар.

Видове храна с диуретични свойства

Нарязана краставица в прозрачна чиния

Не трябва да приемате лекарства без лекарски надзор, но можете да добавите натурални диуретици към вашата диета. Те ще ви помогнат да премахнете излишните течности и да подобрите вашето бъбречно здраве дотолкова доколкото ги направите част от балансирана диета.

Някои видове храна, които можете да използвате за тази цел, са целина, цвекло, круши и краставици. Разбира се, динята и аспержито също могат да осъществят тази функция.

Ако консумирате диуретици, трябва да пиете много течности за да останете добре хидратирани.

Заключение

Диуретикът е вещество, което помага за премахването на повече вода и електролити чрез урината. Те могат да помогнат за намаляването на общия обем на кръвта, което е изключително полезно за лекуването на някои заболявания като например хипертония.

Обаче, трябва да бъдете внимателни с тях, тъй като могат да ви навредят ако ги приемате прекомерно. Следователно, никога не ги приемайте под формата на лекарства без лекарски надзор.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.