Как да намалите шума в ушите с тези 7 натурални средства

Страдате ли понякога от шум в ушите? Опитайте някое от тези страхотни натурални средства!
Как да намалите шума в ушите с тези 7 натурални средства

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Искате да се справите с шума в ушите?

Тинитус или шум в ушите е неприятен симптом причинен от натрупването на ушна кал, от инфекции или разраняване на ушите.

Представлява слаб шум появяващ се в едното или двете уши и почти винаги е съпроводен с главоболие, затруднено чуване или трудно концентриране. Шумът в ушите може да продължи дълго време, а може да се появява рядко и да не създава големи проблеми.

Той не застрашава здравето и обикновено не е постоянен, но въпреки това е добре да се справите с шума в ушите, за да избегнете появата на усложнения.

За щастие има 100% натурални решения, ускоряващи облекчаването на това състояние.

Ето за кои натурални продукти става дума!

1.Сусамово масло

Сусамовото масло притежава противовъзпалително действие, успокояващо възпалението на ушите и по този начин намаляващо и шума в ушите.

Директната му употреба отпушва ушния канал и улеснява почистването на натрупаната ушна кал.

Начин на употреба

 • Затоплете малко количество сусамово масло и капнете по 5 капки във всяко ухо.
 • Проверете температурата на маслото преди да го използвате, тъй като не трябва да е много горещо.
 • Наведете главата си, за да може маслото да достигне вътрешната част на ухото. Останете в тази позиция около 2 – 3 минути.
 • След това почистете остатъка от маслото с чиста кърпа.

2.Ябълков оцет

Органичните киселини в ябълковия оцет помагат облекчаването на инфекциите водещи до проблеми със слуха и появата на шум в ушите.

Този натурален алкален продукт се бори срещу атаките на вирусите и бактериите и улеснява почистването на ушите от ушната кал.

Начин на употреба

 • Разтворете една супена лъжица ябълков оцет в чаша с топла вода и изпийте сместа на гладно.
 • Смесете оцета с равни части вода и капнете по 3 – 5 капки в засегнатото ухо.

3.Кокосово масло срещу шума в ушите
кокосово масло за намаляване на шума в ушите

Известно със силното си антимикробно и противовъзпалително действие кокосовото масло е алтернативно средство за облекчаване на тинитуса и ушните инфекции.

То променя средата на вирусите и бактериите и така предотвратява разпространението им в ушния канал.

Начин на употреба

 • Затоплете малко количество кокосово масло и капнете по 3 – 5 капки в засегнатото ухо.
 • Наведете главата си, за да може маслото да достигне до вътрешната част на ухото. След 3 минути почистете ушната кал и останалото масло с влажна кърпичка.

4.Водороден пероксид

Антимикробното действие на водородния пероксид спомага облекчаването на шума в ушите, когато е причинен от инфекция или свръх образуване на ушна кал.

Съставките на този продукт успокояват дразненето на засегнатото ухо и възстановяват кръвобращението в областта, облекчавайки бързо състоянието ви.

Начин на употреба

 • Капнете 3 – 4 капки в засегнатото ухо и оставете водородния пероксид да подейства за 5 минути преди да го почистите.
 • Правете процедурата на всеки 6 часа.

Не пропускайте да прочетете и: Какво разкриват ушите ви за вас

5.Зехтин

Благодарение на антиоксидантите и есенциалните си мастни киселини това растително масло е натурално решение срещу проблемите засягащи здравето на ушите.

Консумацията му укрепва  имунната системаа директната му употреба успокоява възпаленията и тинитуса.

Начин на употреба

 • Затоплете малко екстра върджин зехтин. Когато се стопли (но не е прекалено горещ), капнете 3 капки в засегнатото ухо.
 • Оставете зехтина да подейства 3 минути като наведете главата си и след това почистете ухото си.

6.Ананас

Консумацията на няколко резена ананас дневно може да намали неприятните прояви на шума в ушите, както и на ушните инфекции.

Това действие се дължи на ензима бромелаин, който подобрява кръвообращението, бори се с възпаленията и ви предпазва от атаките на вирусите и бактериите.

Начин на употреба

 • Яжте до 3 резена ананас дневно при поява на симптомите на шума в ушите.

7.Грейпфрут

Съдържащ малко калории и много антиоксиданти и натурални фибри, грейпфрутът е друг натурален продукт, който може да ускори възстановяването ви от ушните проблеми.

Натуралният сок от грейпфрут е противовъзпалителен и подобрява кръвообращението за контролиране на инфекциите и заболяванията.

Начин на употреба

 • Пийте по 2 – 3 чаши сок от грейпфрут, ако страдате от шум в ушите.

Ако това състояние ви притеснява опитайте някое от тези средства и се възползвайте от качествата му. Ако проблемът се задълбочи и стане постоянен е добре да се консултирате с лекар, за да откриете дали не се дължи на нараняване или на по-сериозна инфекция.

Може да ви заинтересува ...
Причини и лечение на шум в ушите (тинитус)
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Причини и лечение на шум в ушите (тинитус)

Важно е да знаете, че онези звуци, които чувате в главата си, но не могат да бъдат чути от други хора, представляват на практика тинитус.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Peña M. A. (2008) “Bases fisiopatológicas del tratamiento del tinnitus neurosensorial: Rol del sistema auditivo eferente”, Rev. Otorrinolaringol. Cir. Cabeza Cuello 2008; 68: 49-58
 • Tunkel, D. E., Bauer, C. A., Sun, G. H., Rosenfeld, R. M., Chandrasekhar, S. S., Cunningham, E. R., … Whamond, E. J. (2014). Clinical practice guideline: Tinnitus. Otolaryngology – Head and Neck Surgery (United States). https://doi.org/10.1177/0194599814545325
 • Enrico, P., Sirca, D., & Mereu, M. (2007). Antioxidants, minerals, vitamins, and herbal remedies in tinnitus therapy. Progress in Brain Research. https://doi.org/10.1016/S0079-6123(07)66029-4
 • Curet, C., & Roitman, D. (2016). Tinnitus–evaluación y manejo. Revista Médica Clínica Las Condes, 27(6), 848-862.
 • De Luis, D. A., & Aller, R. (2008, May). Ajo y riesgo cardiovascular. In Anales de medicina interna (Vol. 25, No. 5, pp. 237-240).

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.