Какво представлява сегментираният сън? Предимства и недостатъци

Ставането рано сутрин и след това връщането в леглото е известно като "сегментиран сън". Как това се отразява на вашето здраве? Научете всичко по темата тук.
Какво представлява сегментираният сън? Предимства и недостатъци

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 26 август, 2022

Какво знаете за сегментираният сън? Разделянето на съня на фази, разделени на няколко часа, е това, което е известно като сегментиран сън. Възможно е тази техника за почивка да бъде адаптирана към някои текущи нужди, но не е нова.

Така са почивали хората през Средновековието, когато е нямало електричество. Щом падне нощта, те са си лягали. Часове по-късно обаче са се събуждали и са извършвали някои ежедневни дейности, преди да се върнат отново към почивката в леглото.

През Средновековието оставането буден за 3 или 4 часа между периодите на сън може да е било продуктивно. В наши дни практиката се нарича още първи и втори сън или двуфазен сън.

От какво се състои сегментираният сън?

Основата на сегментирания сън не е да спите наведнъж, а да разделите нощната си почивка на 2 или повече периода. Когато сегментацията надвишава 3 секции, това се нарича “полифазен сън”. Това е модел, който модифицира традиционния, базиран на почивка от 6 до 8 последователни часа.

В допълнение към разделянето на вашата почивка на нощни блокове е възможно да добавите и дневна такава.

Това не се класифицира като разстройство на съня, но споделя характеристики със състояние, което понякога има отражение върху ежедневния живот на човека. Сред последиците от нарушенията на съня Отделът за сън на Clínica Universidad de Navarra споменава сънливост през деня, изтощение и проблеми при изпълнение на задълженията.

След пандемията от COVID-19 обаче много хора промениха рутината си и живеят повече по време на нощния си живот у дома. Без да искат, те са приели двуфазен сън.

За разлика от това, което се случи в миналото, когато тъмнината веднага обявява времето за лягане, има аспекти на модерността, които са тясно свързани с възприемането на двуфазния сън, а не точно поради обстоятелствата на осветление или тишина.

Свидетелство за това е проучване, публикувано в American Journal of Human Biology, което доказва, че качеството и средната продължителност на съня в изследването не зависят изключително от фактори като светлина или шум.

Сегментираният сън и здравето
Не трябва да бъркаме сегментирания сън с безсъние, нито с дрямка след обяд.

Сегментираният сън и връзката му с безсънието

Според списанието Acta Médica Colombiana хроничното безсъние е заболяване, което включва усложнения във физическото и психическото здраве. Това състояние произтича от разделението на съня при някои пациенти.

Има хора, които се възползват от фрагментацията и я приемат като възможност за напредък в работата, почистването и упражненията, например. Това е начин да адаптирате графика на безсъние към сегментиран сън.

По този въпрос няколко лекари са съгласни, че практикуването на двуфазен сън може да помогне на пациентите да облекчат безпокойството и да се върнат към съня. Това е обяснено в статия в Harper’s Magazine.

Прочетете и тази статия: Колко часа е здравословно да спим?

Предимствата на сегментирания сън

Има 5 фази на нощния сън, като се започне с лека почивка до REM сън. При сегментирането има дълга пауза след първите три часа след лягане. За някои хора това е толкова, колкото една дълбока и спокойна почивка.

Докато споделянето на съня на блокове не намалява средната дневна почивка на човек (6 до 8 часа), то има предимства като тези, споменати по-долу.

Време за релакс

Няма значение дали е през нощта; използвайте тишината, за да се отпуснете без работа или семейно напрежение. Можете да медитирате, да пишете, да правите йога или да събудите музата на изкуството и писането. Отделете това време, за да планирате какво ще правите през деня.

Повече интимност

Заедно с партньора си можете да се възползвате от ранната сутрин, за да се насладите на интимност. Ако искате да забременеете, сънят ва блокове е добро извинение да увеличите шансовете си за зачеване.

Хормонална регулация

Пролактинът се увеличава през нощта и достига максималната си концентрация преди края на цикъла на съня, според текст, публикуван от Revista Médica Clínica Las Condes.

Въпреки че липсват убедителни доказателства, се смята, че сънят на две смени регулира производството на този хормон поради нивата, открити в първите часове на деня.

Сегментираният сън – повече осъзнати сънища

Осъзнатите сънища са тези, в които сте наясно какво сънувате. Може дори да успеете да ги контролирате.

Смята се, че спането на сегменти влияе върху припомнянето на тези видове сънища, както и върху запаметяването, креативността и концентрацията.

Недостатъците на сегментирания сън

От друга страна, тези, които имат двуфазен сън, могат да изпитат недостатъците, които сега ще обсъдим. Запознайте се с тях, за да вземете съзнателно решение относно тази практика.

Сегментираният сън – трябва да си лягам по-рано

Има и такива, които предпочитат да почиват по този начин и това е нещо естествено. В тези случаи те адаптират ритъма си към фрагментацията. Недостатъкът е, че трябва да си лягат много по-рано от обикновено, като по този начин губят полезни часове.

Това може да доведе до тревожност и други състояния

Да останете будни, докато другите спят, може да предизвика безпокойство. Обикновено се разбира като въпрос на навик, тъй като е обичайно да се възползвате от дневната светлина за всяка задача или работа.

Нощите представляват времето за сън в колективното съзнание, с изключение на тези, които имат работа или нощни занимания.

Нощни тренировки
Възможност е да се възползвате от момент на нощно събуждане за упражнения. Но също така е вярно, че обстоятелствата не са идеални да се раздвижите и след това да заспите отново.

Промяна на структурата на съня

Когато структурата на съня е нарушена в някоя от неговите фази, може да няма адекватна почивка. Това генерира разстройства и болести.

Трудно възобновяване на съня

Не на всеки му е лесно да заспи отново посред нощ. При тези сценарии това, което е важно, е да не прибягвате до интензивни задачи или задачи, които натоварват много мозъка, така че вторият кръг от сън да е възстановителен.

Как да подобрите качеството на съня си

Друга публикация на Revista Médica Clínica Las Condes подчертава, че възприятието за добър сън е свързано с параметри като процента на фазите на съня и техните цикли, времето, необходимо за заспиване, микросъбуждания и периоди на будност.

Ако доброволно усвоите този начин на сън с намерението да се възползвате максимално от нощта, въведете го малко по малко в навиците си. От друга страна, когато сегментирането на съня е проблем, препоръчително е да се консултирате със специалист.

Леченията обикновено са поведенчески и когнитивни, за да се регулират пропуските, физическата активност и храненето. По същия начин излагането на естествена или изкуствена светлина може да помогне за регулиране на циркадния ви ритъм и тревожната ви реакция при будуване.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.