4 съвета за правилна грижа за очилата

Не ги почиствайте с дрехите, и не ги излагайте на прекомерна топлина.
4 съвета за правилна грижа за очилата

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Очилата с диоптър са необходими все повече и повече на хората. Многото време на компютъра може да бъде виновник, но има много възможни причини.

Знаете ли обаче, че ако не се грижите за очилата това също може да бъде причина за проблеми със  зрението? Това е вярно. Поддържането на стъклата чисти и без драскотини ще ви помогне да виждате по-добре и да фокусирате зрението си там, където е предназначено да бъде.

Чисти очила = оптимално зрение

Дръжте очилата си центрирани и правилно коригирани

Не става въпрос, че късогледството или астигматизма ви ще бъде променени от носенето на очила, но поне ще го предпази от прогресиране.

На първо място, важно е да държите очилата си центрирани и правилно коригирани. Така те няма да падат, когато движите главата си, разбира се. В допълнение, това помага да се гарантира максимално качество на зрението, както и да се удължи полезния им живот.

Ако не ви се налага да променяте рецептата и очилата ви са в добро състояние, няма нужда да ги сменяте всяка година, когато ходите на очен лекар.

Тъй като почти всички стъкла са изработени от леки и деликатни материали, важно е да бъдете много внимателни с тях.

С какво трябва да почистя очилата си?

За почистване на очилата си може да използвате вода и неутрален сапун.

Това е първия въпрос, който трябва да си зададете. В магазина ще откриете много марки почистващи препарати, които да съхранявате в чантата или в нощното шкафче или на бюрото си. Те обаче могат да бъдат скъпи.

Като по-евтин вариант, може да искате да използвате само вода и неутрален сапун (най-добре да е течен). Стъпките за тяхното почистване по следния начин са следните:

 1. Поставете очилата си под кранчето.
 2. Оставете водата да намокри стъклата добре.
 3. Нанесете малко сапун на върха на пръстите си.
 4. Внимателно разтъркайте двете страни на стъклата.
 5. Изплакнете с чиста вода под кранчето.
 6. Изсушете с тоалетна хартия, хартиена или платнена кърпа.
 7. Уверете се, че всички метални части са напълно изсушени.

А какво ще кажете, ако нямате вода? В този случай можете да използвате:

Как да почистя очилата си правилно?

Почистете очилата си с кърпичка.

Ако сте на улицата и не можете да стигнете до банята, за да почистите очилата, които току-що са се изцапали, може да използвате кърпа. (Препоръчваме ви да имате под ръка една от тях винаги с вас). Точно както когато ги изсушите след като ги измиете с вода, трябва да ги държите здраво, за да не се счупят или изкривят.

Ако държите едната страна и почиствате другата (по обичайния начин), това ще окаже прекалено голям натиск върху моста и те биха могли да се счупят наполовина. Ако използвате очила без рамки, стъклата може да се счупят.

За да завършите почистването на стъклата, трябва също да почистите рамката, особено частите, които са в контакт с кожата или косата. Това включва моста, който докосва носа и частта от рамките, която е върху ушите ви.

Когато е горещо или се изпотявате силно, тези области особено са склонни да се замърсяват. За да почистите мръсотия, ще ви трябва сапун и вода. Някои хора обичат да използват сешоар, за да се уверят, че връзките и винтовете не са ръждясали.

Как трябва да слагам и да свалям очилата си?

Неправилното поставяне на очилата може да доведе до изкривяване на рамката.

Неправилното поставяне на очилата може да доведе до изкривяване на рамката над ушите и дори да ги накара да паднат на пода, ако не сте внимателни. Винаги трябва да използвате и двете си ръце, за да слагате и сваляте очилата си.

Ако го правите само с една ръка, упражнявате натиск върху връзката от другата. Следващият път, когато ги носите, няма да стоят добре и дори може да се счупят.

Аксесоари за очила

Има 3 неща, които трябва винаги да имате, ако носите очила:

Калъф за очила

Калъфът за очилата ви трябва да е твърд.

Трябва да е твърд и да побира добре очилата ви. Ако ги изпуснете, седнете или ударите с други неща в чантата си, не трябва да възникват никакви проблеми.

Верижка или каишка

Може би не ви харесват тези, които виждате на децата или възрастните. Въпреки това, те могат да ви помогнат, ако използвате очилата си само за четене (ако не ги ползвате винаги).

Независимо от това, важно е да помните, че в действителност може да е малко опасно да се разхождате с очила, висящи от шията ви. В края на краищата те могат да се сблъскат с други предмети.

Почистваща кърпа

Не е нужна само за почистване на очилата, когато са мръсни. Почистващата кърпа също е полезна за покриване на стъклата, когато са в техния калъф.

Още съвети за грижа за очилата

Грижете се за очилата си

Освен да ги почиствате и пренасяте правилно, ето още някои съвети, които ще ви помогнат да се грижите за очилата (независимо дали са с рецепта или слънчеви очила):

 • Не ги оставяйте със стъклата надолу на бюрото или нощното шкафче.
 • Пазете ги от извънредна топлина, например в колата.
 • Не използвайте дрехите си, за да почиствате стъклата (особено джинси или вълна).
 • На всеки няколко месеца е добре да носите очилата в оптика, за да направите дълбоко почистване.
 • Ако те са много стегнати, ще е добре да ги коригирате.

 

 


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.